Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Hogyan lehetek síoktató / snowboardoktató? 2. rész

Oktatóképzés az IST - SKICULTURE keretében

2017.09.20. 2019.08.30. Skicult | frissítve: 2019.08.30.

Cikksorozatunk első részében az SMSZ / TF tanfolyamát mutattuk be, ebben a cikkben pedig a Skiculture Kft. (IST-SKI CULT) által szervezett síoktató képzés felépítését és menetét ismertetjük.
A kiképző oktatók csapata
A kiképző oktatók csapata
Ahhoz, hogy akár itthon, akár külföldön síoktatóként legálisan dolgozhass, itthon az állami végzettséget adó OKJ-s síoktatói tanfolyamot kell elvégezned. A hatályos jogszabályok szerint síoktató tevékenység csak államilag elismert (pl. OKJ-s sportoktató, OKJ-s edző, testnevelő) folytatható. A 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet tartalmazza a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékét.

Az OKJ-s síoktatói tanfolyam hivatalosan a sportedző képzés részszakképesítése. 400 órás képzés, aminek 60%-a gyakorlat (azaz oktatás), 40%-a elmélet. A képzés óraszámába beszámítható sportági múlt vagy előzetes tudás. 18 éves kor felett kezdhető meg, érettségi megléte viszont nem szükséges hozzá.

Az előírások szerint az órákat (elméleti és gyakorlati) előre be kell jelenteni, perc pontossággal be kell tartani, hiszen váratlan helyszíni ellenőrzést bárki bármikor kaphat. A komplex szakmai záróvizsgát is szigorú szabályok között kell megtartani, és előre be kell jelenteni (ez a bejelentési időszak igazából az egyetlen ok, ami meghatározza a záróvizsga időpontját).
A záróvizsgához minden modulból sikeres modulzáróvizsgát kell tenni, majd a komplex vizsgán edzéselméletből és egészségtanból kell szóbelizni és síelést kell oktatni. A záróvizsgán az OKJ-s oklevelet kézhez kaphatják a hallgatók, és ezzel a tanfolyam ténylegesen lezárul. Az oklevélhez ún. Europass bizonyítvány-kiegészítőt lehet igényelni az EU bármelyik nyelvén, ami tanúsítja, hogy milyen témákat és milyen terjedelemben tanult a hallgató, ezzel is segítve a nemzetközi elfogadtatást.

Ha síoktatói vagy síedzői képzést hirdetnek, de nem lehet tudni, hogy OKJ-s, nincs ott a nyilvántartásba vételi szám, akkor érdemes utánanézni a kormanyhivatal.hu honlapon.

Érdemes tájékozódni a döntés előtt

Évről évre változik, hogy ki indít síoktatói tanfolyamot. A Skiculture a felnőttképzési engedély megszerzése óta, öt éve minden évben szervez tanfolyamot. Az OKJ 31 813 01 számú sportoktató sí sportágban elnevezésű képzést a Skiculture Kft. a saját szakembereivel végzi.

Minden hivatalos képzés esetében felnőttképzési szerződést kell kötni, ami tartalmazza, hogy mit és hogyan fogunk tanulni. Mindenképpen benne kell lennie a képzés nevének, az óraszámnak, az engedélyezési számnak, a képző intézmény felnőttképzési nyilvántartásba vételi számának. Ezek alapján a képző intézmény és a képzési program engedélye bárki által ellenőrizhető online (lásd fent). Ilyen szerződés hiányában semmiképpen ne fizessünk egy tanfolyamért!
Bárhol végez valaki OKJ-s síoktatói tanfolyamot, beléphet az SMSZ-be mint érdekvédelmi egyesületbe, ahol megkaphatja a SMSZ síoktató* címet.

A SKI C.U.L.T. tanfolyama

A Skiculture Kft. (IST - SKI C.U.L.T.) tanfolyami rendszerben dolgozik, csak síelés (és igény esetén snowboard) sportágakban. Az elméletet három elméleti napon tanulják meg a hallgatók, náluk nincs heti rendszeres bejárás. A nem sportági elmélet is a síeléshez van igazítva.

A sportági képzés négy hazai képzési napon (3 teljes nap műanyagpályás alapiskola, 1 nap speciális edzés és esetleg szimulátor) és egy hatnapos havas táborban történik. A képzés gyakorlati részét síiskolában vagy egyesületben, megfelelő képesítésű szakember irányítása és hivatalos igazolása mellett kell teljesíteni.

Tartalmi szempontból az IST - SKI C.U.L.T. a saját szakértői, kiképző oktatói által kifejlesztett tematikai és módszertani rendszert lehet megtanulni. Az síoktatói tanfolyamot az ISE (Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete) támogatja.

Ebben az évben a három elméleti nap, a három nap műanyagpályás alapiskolai képzés és egy síszimulátoros és tornatermi nap is ősszel lesz. A havas tábor a Sítanodával együttműködve január elején lesz (a Sítanoda a saját részére is toboroz leendő síoktatókat, és az ő képzésüket segítendő valósult meg egy ilyen együttműködés).

A sítechnikai képzés tehát 10 nap, majd a havas tábor utolsó napján van a sítechnikai bemutatás. A komplex záróvizsga és a bizonyítványok átadása a tervek szerint műanyag sípályán az idény végén (március vége) lesz, hogy a havon dolgozó síoktatójelölteknek is alkalmas legyen az időpont.

Az IST - SKI C.U.L.T. a náluk végzett OKJ-s síoktatókat Level D minősítési szintre sorolja (vagy máshol korább végzettek egy átképzés során szerezhetik ezt meg). Jelenleg mintegy 100 Level D minősítéssel rendelkező síoktató van hazánkban. Felkészítő tanfolyamuk háromszor lesz, októberben a Sítanodával közösen az ő koordinációs táboruk keretében, de bárki számára nyitottan, majd novemberben és decemberben.

Az IST - SKI C.U.L.T. tanfolyami információi:
Honlap: sioktatokepzes.hu
A felnőttképzési vezető telefonszáma: +36 (30) 921-0850
Email: sioktatokepzes@gmail.com

IST - Skiculture

A Skiculture Kft. síoktatással, síszakmával foglalkozó cég, az igényes síelést a nagyközönség felé népszerűsítő tevékenységüket SKI C.U.L.T. néven végzik, a szakmai tevékenységüket IST - Skiculture néven.
2012 óta engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmény. Az alapítói korábban az SMSZ kiképző oktatói voltak, többen a legrégebben (a 2000-es évek óta) dolgozó kiképző oktatók. Jelenleg öt kiképző oktató dolgozik, akiket a saját nevelésű, tapasztalt síoktatók segítenek a feladatok ellátásban. A felnőttképzési vezetője korábban nyolc évig a TF-SMSZ síoktatói tanfolyamának volt szakmai vezetője. Korában valamennyien a síoktató válogatott tagjai voltak, (van, aki 4 Interski kongresszuson vett részt köztük a csapat laptagjaként), illetve képzési vezető a három Interski kongresszuson a válogatott edzője és vezetője. Jelenleg valamennyien az ISE vezető oktatói. A 2019-es, a bulgáriai Pamporvóban rendezett Interski Kongresszuson az ISE delegáltjaikánt előadást és worksopot tartottak a síelés és egészség kapcsolatáról Kill it or keep it címmel.

Valamennyiüknek központi szerepe volt a legtöbb jelenleg elérhető magyar síszakirodalom és videós oktatóanyag elkészítésében szerzőként vagy szereplőként. Jelenleg is tematikákat, módszertant, tananyagot fejlesztenek. A képzés a StrongBase ™ alapiskolai módszertanon alapul, és az egészséges és harmonikus mozgást valamint a biztonságos közlekedést helyezi a középpontba élettani és pszichológiai alapokon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.