Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Hogyan kezdjek hozzá a síeléshez? Tanácsok kezdőknek

2019.07.14. 2022.09.23. sielok.hu | frissítve: 2022.09.23.

Az első, amire figyelmeztetnék minden kezdőt: nem feltétlenül a sível való ismerkedés első napján lesz részed az eufórikus csúszásélményekben! De ne aggódj, nem kell sokáig várni a mámorító érzésre, ha betartod az alábbiakat.
Hogyan kezdjek hozzá a síeléshez? Tanácsok kezdő síelőknek
Hogyan kezdjek hozzá a síeléshez? Tanácsok kezdő síelőknek

Erőnlét, felkészülés

A sízés állóképességet igénylő sport. Láberősítő gyakorlatokkal, rendszeres mozgással készülj fel a síelésre, ne az irodából indul a sípályára! Előedzésnek kiválóan megteszi a futás, a bringázás, az úszás, a természetjárás vagy bármilyen állóképességi sport. Igyekezz rendszeresíteni az életedben valamilyen mozgást a betervezett síelést megelőző hónapokban!

Felszerelés ellenőrzése

Vízálló síruházat, testsúlyodhoz beállított kötés, rendesen szervizelt síléc, síbotok, síkesztyű, sisak, síszemüveg, kényelmes sícipő. Minden megvan? Akkor indulhatsz a pályára.

Léchez szoktatás sík területen

Az alpesi síelés nem más, mint a hegyről való lesiklás, mégis érdemes egy viszonylag vízszintes, sík területen elkezdeni a síléccel való ismerkedést. Ez egyébként történhet füvön vagy szőnyegen is, ha még nincs hó. Ezt hívjuk léchez szoktatásnak. Mindenekelőtt meg kell szoknod, hogy egy hatalmasnak tűnő deszka van a lábadra erősítve és azzal együtt kell mozognod. Egyszerű gyakorlatokkal kezdd: előre-hátra lépkedés, lécemelgetés, körbeforgás apró lépésenként. Ha már úgy érzed, hogy megvan az összhang, jöhet az első enyhe lejtő, a síelők nyelvén libalegelő.

Tanulás enyhe lejtőn

Nem szükségszerű, hogy legyen felvonó az első lejtőn, amin gyakorolni fogsz. Annyi lejtés legyen, hogy lassan, nagyon lassan elinduljon a léced lefelé, és a lejtő végén legyen egy kifutó sík rész, ahol meg tud állni a léc magától. Így biztonsággal tudsz eljutni az első lesiklásig. A síbotokra itt még nem lesz szükséged, azt tedd félre! Kanyarodás nélkül, két kezed a combodra helyezve indulj neki, feszítsd a hasizmod és nézz előre! Ez a sízés alaptartása. Gyakorold!

Egyenes siklás közben lehet begyakorolni azt a testtartást, amelyet a kanyarodás közben használunk majd.

Fellépkedés

Ha megvolt az első lesiklás, akkor párhuzamos lécekkel 10 centinként felfelé lépkedve juss vissza a lejtő tetejére! Haladás közben térdeid billentsd kicsit a hegy felé, így élre kerülnek a lécek, és nem csúsznak ki alólad. Ha ezt párszor megcsinálod, nem fogsz fázni, abban biztos lehetsz.

Gyakorlás, rávezető gyakorlatok

Az alaptartás megtanulása és a bemelegítő egyenes siklások után jöhetnek az első gyakorlatok a kanyarodásra. Ha síoktatóval tanulsz, akkor ő végigvezet majd a folyamaton. Ha nincs pénzed síoktatóra, akkor figyeld a kezdő csoportokat, sok mozdulatot el lehet lesni és tudsz magadtól is fejlődni. Fontos, hogy maradj az enyhe lejtőn, amíg megtanulod a biztonságos kanyarodást és megállást. Gyakorolj sokat! Csak az a gyakorlás fejleszti a mozgást, amit a saját lábadon, a saját önkontrolloddal, a saját beidegződéseidet, technikádat, erőforrásaidat, mozgósítva meg tudsz valósítani!

Legyen szép az első kanyar!

Síliftek használata

Ha már túl vagy a libalegelőn, jöhetnek az igazi lejtők. Itt már szükséged lesz a felvonókra, ezek használatát is meg kell tanulni. Ha van rá lehetőséged, akkor egy tányéros lift legyen az első, amit megtanulsz használni. A felvonókezelőnek jelezd, hogy kezdő vagy, segíteni fog elkapni és beakasztani a tányért. Ne izgulj, ha párhuzamosan tartod a léceket és nem akarsz a tányérra ráülni, csak lazán engeded magad felfelé húzatni, menni fog. Kiszállásnál figyeld az előtted menőket, hogyan engedik el a tányért kiszálláskor, és utánozd le a mozgást. Ezt gyorsan meg lehet tanulni, kis gyakorlással. Utána jöhet a többi típusú lift (csákányos, ülős), mindegyiknél nagyon figyelj oda a be- és kiszállásnál is, sítársaid vagy oktatód segíteni fognak.

Kék pálya után jöhet a piros pálya

Kezdőként lehetőleg csak kék jelzésű, azaz enyhe lejtésű pályákon síelj! Csak akkor merészkedj a következő fokozatú, azaz piros pályára, ha már képes vagy magabiztosan kanyarodni és megállni. Alapszabály, hogy a mindig kontrollálni tudd a saját sebességed.
Grafika: sielok.hu (copyright)
Grafika: sielok.hu (copyright)

Fokozatosság, biztonság

Vigyázz magadra és másokra! Tanuld meg a Sí KRESZ 10 pontját és tartsd be mindig síeléskor!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.