Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Síelni vagy snowboardozni veszélyesebb?

2017.02.08. | Frissítve: 2017.02.08.
A tél kedvelt sportjai, a síelés és a snowboardozás egyaránt balesetveszélyes tevékenységnek számítanak. A legtöbb síbaleset elesésből adódik, de a pályán való ütközés sem ritka. Utánajártunk, melyik téli sport űzése közben nagyobb az esélye egy balesetnek, és melyek a leggyakoribb sérülések.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) összegyűjtötte azokat a nemzetközi, többéves baleseti adatokat tartalmazó kutatásokat, amelyek összehasonlítják a síelők és a snowboardosok sérüléseit.

Miközben a profikat sem kerüli el a súlyos baleset veszélye (Miklós Edit edzés közben szenvedett balesetet), mégis kevesen vannak tudatában annak, hogy milyen veszélyekkel járhatnak a legnépszerűbb téli sportok.

A síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik, és csak kb. 10%-ukat okozza ütközés. A legnépszerűbb magyar téli utazási célországok: Ausztria, Franciaország és Olaszország. Ausztriában és Franciaországban a bejelentett károk 70-75%-a baleset (és ezek nagy része is síbaleset), Olaszországban ez a károk 35-40%-a.

A snowboardosoknál több a sérülés, de kevesebb a halálos baleset.

A téli sportok szerelmeseinek 72%-a a pályán sérül meg, 6%-a a síliften, 3% pedig a pályán kívül. Ezek a számok mind a két sport esetében nagyon hasonlóak, viszont a snowboardosok között magasabb az aránya azoknak, akik terepparkban sérülnek meg (25%).

Egy, a National Ski Areas Associationnek készített kutatás szerint, amely 40 év sérülési adatait veszi figyelembe, a snowboardosok 50-70%-kal nagyobb eséllyel sérülnek meg, viszont nagyjából harmadával kisebb az esélyük halálos balesetre, mint a síelőknek.
A snowboardosok gyakrabban sérülnek, de kevesebb a halálos baleset.
A snowboardosok gyakrabban sérülnek, de kevesebb a halálos baleset.

Érzékeny csukló és keresztszalag

A fent említett amerikai kutatásból az is kiderül, hogy a snowboardosoknál a csuklósérülés a leggyakoribb: ez a balesetek 27,6%-át teszi ki, míg a síelőknél ez a szám csak 2,8%. Emellett a leggyakoribb snowboardsérülések a lapockalágyrész sérülése, a különféle bokasérülések, agyrázkódás és kulcscsonttörés.

A síelőknél az elülső keresztszalag-rándulás fordul elő leggyakrabban: ennek aránya 17,2%, míg a snowboardosoknál csak 1,7%. A leggyakoribb sísérülések közé tartozik az ínszalagsérülés és az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés.
A deszkásoknak a csuklója, a síelőknek a keresztszalagja sérül leggyakrabban.
A deszkásoknak a csuklója, a síelőknek a keresztszalagja sérül leggyakrabban.

A biztosítás elengedhetetlen

Mindegy, hogy síelni vagy snowboardozni megyünk, kifejezetten a téli sportokra szabott biztosítás nélkül könnyen ráfizethetünk a telelésre. "Az alapbiztosítások általában nem nyújtanak fedezetet a sportbalesetekre; ezt érdemes szem előtt tartani, mielőtt síelni, snowboardozni indul az ember" - mondja Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) vezérigazgatója.

"A kártérítési érték a síelés esetében a legkritikusabb, mert veszélyes sportról van szó. A helikopteres mentők, a pályán működő hegyi mentőszolgálatok, illetve az egészségügyi intézmények zöme a síterepek közelében magánkézben van, így az áraik a csillagos eget súrolhatják."
A baleseteknél a helikopteres mentés jelenti a legmagasabb költséget.
A baleseteknél a helikopteres mentés jelenti a legmagasabb költséget.
A gyakori, kisebb sérülések mellett előforduló súlyosabb balesetek esetében a hegyről való mentés költsége mentőhelikopter esetében például 1 millió és 2,5 millió forint között, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint között mozog.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelősséget, ezért mindig olyan terméket válasszunk, amely felelősségbiztosítást is tartalmaz. Az elmúlt szezonban az Európai Utazási Biztosítóhoz valamivel több mint 400 baleseti kárbejelentés érkezett síelő ügyfelektől, ezeknek kb. 10%-ánál 1 millió Ft feletti volt a kárösszeg. A legmagasabb síbalesetből eredő kár 5,1 millió Ft-ot tett ki.

Ahhoz, hogy a lehető legfelkészültebben vágjunk bele a külföldön eltöltendő téli vakációba, az EUB Törzsutas programja nyújt kedvezményes hátteret. Már a második biztosításkötés után 10% kedvezménnyel köthető a következő biztosítás, amely az EUB minden termékére érvényes, így a Télisport utasbiztosításra is.
EUB Utasbiztosítás kötés téli sportokra
2017.02.22. 10:36:29 szurka
Sajnos a legtöbb sí baleset a helytelen kioldó szerkezet beállításából adódik. A legjobb példa erre Miklós Edit. A legnagyobb fellelősök a szervizek, ahol válogatás nélkül az emberek súlyához állítják a kioldót. Csakhogy a szalagjaink elvannak kényelmesedve és általában nem bírják saját súlyunknak megfelelő terhelést. Itt szeretnék eloszlatni egy tévhitet! A kioldó nem azért old ki mert kis súlyra van állítva, hanem azért mert oldalirányú helytelen terhelést kap. Akkor pedig ez a dolga. Ezt akadályozzuk meg, ha túl szorosra állítjuk. ÉN 50 éve kezdtem síelni. Fekete pályán 50-100-zal lefelé 30 -as kioldó beállítással és nem old le, csak ha elesem! Rengeteg tapasztalatom van benne. E télen is! Az unokatesóm ment síelni. Előtte elmondtam hogy állítsák be a kioldót, de a kollégája nem lazított a kioldón, (amit a szervizben állítottak be) - Jó van az úgy!!! Az eredmény részleges szalag szakadás. A baj után már visszaállították!!! De miért kell megvárni, hogy baj legyen???
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 35 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...