Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szőllősi_György által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (19)Időben csökkenő Időben csökkenő
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2011.02.24. 01:49
Pedig Varsba érdemes átsíelni. Jó hosszan megy Varsba az odaút, néhol hullámvasútszerű érzése van az embernek, persze megfelelő sebesség kell hozzá :)
Risoulban voltam először és utoljára síelni, mert egy darabig nem megyek :( , de az első síelés élménye visszavitt ide minket majd 10 év után ismét tavaly :)
Akkor kb. 10 éve, a Yeti bárban hatalmasat buliztunk :)
Tavaly viszont hiába mentünk le a Yetibe, az hiszem keddi nap volt, punnyadás a köbön volt. Aztán két nap múlva lenéztünk megint,nna akkor már volt élet a bárban, a következő nap meg méginkább. Mindenki tóga szerű valamiben volt, már amennyire lepedőből lehetett ilyet csinálni. Szóval jól érezték magukat az emberek, én/mi kevésbé, mert azért a 10 év csak 10 év,alakultam változtam én is, s kissé kiöregedve éreztem magam ott a 20onéves fiatalok között a magam 38 évével :)
De, a hó az jó volt, Varsot is láttuk,s a Yeti is ott van, csak a megfelelő napon és időben kell menni a hangulatért :)
Előzmény: (bence84 109929)
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.03.19. 11:07
rattraknyom :),
ha arra gondoltál, hogy hazamenetben a busz mellett ment pár ms-ig egy mondeo, amiből és aminek integettek a buszban/kocsiban ülők, akkor mi voltunk. :)
ja az út:
Svájcig minden ok. volt, aztán valahol Lustenau környékén akartunk átmenni a határon. elsőre nem sikerült :( Itt minden autót megállítottak, benéztek, kértek útlevet, okmányokat. Köcsög határőr visszafordított a régi, puha fedeles szem.ig. miatt. Utazás előtt informálódtam a magyaro-i svájci nagykövetségen, ahol azt mondták, hogy ok., lehet menni azzal is. A Külügymin.honlapján is ott van, hogy lehet:
http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Konzuli_informaciok/Utazas_kulfoldre/utazas_EGT_allamaiba/

Igaz, le van írva, hogy okozhat némi fennakadást a bejutás a régi,kevésbé ismet igazolvány miatt, de ha egyszer jogom van beutazni azzal,akkor tudjon már erről a határőr.Mondjuk én meg alaposabban felkészülhettemn volna, mert amikor mondtam a határőrnek, hogy a bp-i követségük mondta, hogy be lehet lépni az országba, arra sem regált semmi pozitívat, de ha tudok valami szerződsére hivatkozni, akkor talán beenged. Így egy kb. 2 km-el arébb lévő kisebb falu/város határátelőhelyén mentünk át, itt nem néztek meg semmit, smián átléptük a határt. Aztán 2-3 nap múlva megkerestem telefonon a svájci magyar képviseletre, ahol elmondták, hogy nem egyedi eset az enyém. Hivatkozni kell arra, hogy az EU és Svájc között van egy érvényes bilaterális szerződés a szabad mozgásról, ami ki lett terjesztve 2006-ban Magyarországra is, s e szerint lehet utazni régi szem.ig-el is. Szóval, aki erre megy, az tudjon erről, vagy legyen útlevele, új típ. szem.ig-e, ha nem akar szívni a svájci határőr tudatlansága miatt. Mi szombat du. értünk Svácjba, Genf környékén beleszaladtunk egy jó kis dugóba... aztán Franciaországban letértünk az A41-es pályáról, mert a másik autós társunk szerint "menjünk erre, rövidebb km-ben, pályadíj is kevesebb". Nna rá Ti se hallgassatok,mert itt is sikerült dugóba keveredni.. Így kb. 2 órával később értünk célba.. a kocsi is többet fogyasztott az emelkedős részek miatt olyan 1-1,5 literrel,így annyira nem jött be ez az irány. Visszafele Olaszo. fele jöttünk, ez rövidebb volt ugyan, de ugye itt meg a Frejus alagút,meg a pályadíjak.. szóval nem volt gazdaságos választás ez az öszvér megoldás az utírányt illetően. :(
A szállás: hozta a szokásos francia ap-os szintet, bár a tv.bérlés szokatlan volt. Nem is béreltünk,annyira nem is hiányzott. Bár, a reggelizés közbeni tv-s teleshopok, meg a délutáni francia szappanoperák, és a tv-s vetélkedők..azok fel tudták dobni a szürke hétköznapokat. :) s most, hogy így felvezettem, ilyen szépen, a szürkéről jut eszembe :):
vasárnaptól-keddig szürke, felhős, hóesős, szeles/viharos idő, szerdán lent eső, fent hó, csüt-péntek napsütés. A pályák nekem tetszettek, bár az igazi az lett volna, ha le lehet síelni a szállásig, de ha a pálya Setaz részén, vagy Valloire Verneys részén lakunk, akkor ez sem lett volna gond. Mivel voltak velünk kezdők, olyan nagyon nem tudtunk elszakadni tőlük, ezért csak pénteken mentünk át Valmeinerbe, de az átsiklás és a legmagasabb csúcsra való feljutás, majd onnan lecsúszás a Valloire-ba vezető felvonóig úton kívül nem néztük meg alaposabban ezeket a pályákat. Összességében tetszett a terep, én élveztem a hósesést, a viharos szelet is :) (mikor állsz, és a sík terepen visz előre a hátadba fújó szél), a csütörtök/pénteki napsütést, ami miatt hál istennek igazából csak péntek du. kezdett kásásodni a hó lent,
Ha le tudtunk volna csúszni az ap-ig, akkor tökéletes lett volna a síelésünk, de így is jó volt. Val Cenis után (ahol kellemes hidegben porhóban síelhettünk le a házig) ez volt a második legjobb síelésem.
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.03.07. 16:18
rattraknyom: mondjuk velünk. :)
igaz, mi kocsival, de 4en a társaságból busszal.
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.03.05. 15:45
igen, eddig ,mindig Ausztria-Olaszo. volt az irány, de arra gondoltunk, az olasz kb 80 eu +40 eu alagút díjat csökkentenénk az svájci 26-27 eu ismeretében, még ha ez + 400 km-el is jár. Ezért érdeklődnénk Svájcon átvezető úttal.
Szóval még mindig várok tippeket Svájcot átszelendően :)
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.03.05. 11:29
sziasztok,
nézegettem én az útvonaltervezőket Svájcon keresztül eljutni Valloire-ig, és úgy kb. meg is van az útvonal,de kérdeznék még:

Én úgy néztem, hogy Ausztriából Bregenz környékén lépünk be Svájcba, innen A1 autópálya St.Gallen, Zürich, Bern, Genf, majd Franciao.

Van ettől értelmesebb útvonal? Gyorsabb,rövidebb? Főbb támpontok, városok?

Előre is köszönm az infókat.
szgy
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.02.09. 17:56
köszönöm az infót.
kicsit pontosabbat lehet kérni? hanyas autópályákon mennek Ausztriában-Svájcban, főbb városok amit érintenek, van-e díjköteles alagút.. ezeket megkérdeznéd még a kollegáidtól?
Köszönöm,
Szőllősi Gyuri
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.02.08. 15:18
sziasztok,
Valloire-be autóval hogyan a legolcsóbb eljutni?
Eddig mindig Olaszo-n keresztül mentünk a síelésekkor, de ha olcsóbban meg lehet úszni, gondolok itt az olasz autópályadíjakra, akkor szívesen venném a tippeket.
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.01.11. 16:51
csak azért kérdezem,mert ismeretlen az iroda előttem.. meg aztán az alkoholos filctoll nevű vendéglátóegység, mint "iroda" nem épp bizalomgerjesztő..ja, meg azért, mert kinéztünk egy ütat, amit ők olyan 15e ft-al olcsóbban adnak,mint mások, s kíváncsi voltam, miért is, meg kik is ők egyáltalán.
de nem lettem okosabb..szóval jöhetnek még infók, tapasztalatok..
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.01.11. 11:54
sziasztok,
a Travelex utazási irodát ismeri valaki? Tapaszatalat velük kapcsolatban?

előre is köszönöm,
szgy
(tudom, hogy nem ez a legjobb helye a kérdésnek, de ezt a fórumot gyakrabban olvassák, mint azt, ahova eredetileg beraktam)
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2008.01.10. 10:41
sziasztok,
a Travelex utazási irodát ismeri valaki? Tapaszatalat velük kapcsolatban?

előre is köszönöm,
szgy
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.03.19. 14:26
Mi is a múlt héten voltunk Puy-ban. Mivel elég későn kezdtük szervezni, s az anyagi lehetőségek is korlátozottak voltak, Puy és Valfrejus között kellett választani, s végül Puy-t pécéztük ki.(Valf.olcsóbb lett volna, s talán jobb is. )
A pályakarbantartás hiányosságai nekünk is szemet szúrtak, főleg az 1600m környéki ülős felvonók aljában található kása,latyak hegyekre. Ez persze időjárásfüggő is, de tényleg nem sok változás volt a késő délutáni és a kora délelőtti állapothoz képest. 1400-ra talán egyszer csúsztunk le, de aztán nem is erőltettük többet. Keveseltem az ülős felvonókat, az igazán jól síelhető részekhez, a csúcsra vezető ülős felv. kivételével tárcsásakkal lehetett felmenni.Ez szintén nem baj, de a kezdők esetében ez lehet, hogy gondot okozna. Ennyit a negatívumokról. (persze, ha hidegebb lett volna,azaz nem olvad ennyire, vagy ne adj isten, hó is esett volna, biztos, hogy nem fanyalgok ennyit sem). A szállásunk ok., 3 csillagos ap. volt a foglalásunkon, ehelyett 4 csillagos Gentianes-ben laktunk 1800-on,a 3 csill.szállás áráért.Nem tudom, hogy csinálta az utaz.iroda, de nem is nagyon érdekel.:) Síelés után a szauna, uszoda is korrektül használható volt. Ja, kerestük a Yeti bárt, de a helyiek is értetlenül rázták a fejüket, hogy aszongyák itt ilyen nincs. :)
Belecsöppentünk egy este a Bar 1600 szórakozóhelyen a helyi alkalmazottak bulijába, állítólag egy ideig csak mi voltunk ott túristák. :) Csütörtökön reggae partiba mentünk, oda, ahova szerintem a többiek a fórumon a Yetit-tették. :) Budik a hegytetőn: Engem nem zavart, hogy várni kellett a sorunkra, talán azért, mert nem volt ilyenben részünk. Tetszett a border cross pálya, és jók voltak a csúcsról induló pályák is, legalábbis addig, amíg ki nem buckásították azokat. Nem tetszett viszont, hogy volt olyan tányéros felvonó,amit nem indítottak be, és az, hogy néha a nap vége felé már nem ment az egymás mellett lévő két tányéros felv.közül a piros pályára vivő, így aki oda akart menni, annak a kékre vivőt kellett használnia, és kicsit kaptatnia a túloldalra.
Láttunk hegyi mentési gyakorlatot, percenként jöttek a helikofferek.
Az apartman átadása is simán ment, furcsállottam, hogy a budiba, fürdőszobába be sem néztek, de a teafőző filtertartós részébe igen. Összességében: nem lenne rossz hely, ha lenne 1-2 ülős felvonóval több, meg lenne oldva a csúcsra vivő ülős, és a másik ülős -ahol van egy lekopott tájékozatató tábla a környéken látható hegyekről- összekötése valamilyen módon, jobban karbantartanák a pályát.Pra Loup után ez az a hely, ahova nem mennék még egyszer.
hegy.jpg
madar.jpg
mentes2.jpg
csucsra.jpg
palya.jpg
ut-a-payakhoz.jpg
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.03.07. 15:37
Brianconi szupermarket kapcsán kérdezném:
lehet kapni porlevest, félkész rizst, krumplipürét, bolognai-milánói spagetti/makaróni alapot?
lehet buta kérdés, de tudni szeretném.
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.03.01. 13:36
Mivel hasonló kérdéssel küzdöttem magam is, utánnamásztam kicsit az útlevél vagy szem.igazolvány kérdésnek. A lényeg:

Az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve (2004. április 29.) szól:
Az irányelv 4. cikke (1) bekezdésében a következő rendelkezés olvasható:
„A nemzeti határellenőrzéskor alkalmazandó, útiokmányokra vonatkozó rendelkezések sérelme nélkül, valamennyi uniós polgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel, és azok a családtagjaik, akik nem valamelyik tagállam állampolgárai és érvényes útlevéllel rendelkeznek, jogosultak egy tagállam területét elhagyni egy másik tagállamba való utazás céljából.”

Az irányelv pontos szövegét az alábbi honlapon érheti el:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/hu/dd/05/05/32004L0038HU.pdf

További információ:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_utazas&id=94


Angolul:
http://europa.eu/scadplus/leg/en/s17000.htm
http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l33152.htm
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
Topik: Útlevél
2007.03.01. 13:35
Mivel hasonló kérdéssel küzdöttem magam is, utánnamásztam kicsit az útlevél vagy szem.igazolvány kérdésnek. A lényeg:

Az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve (2004. április 29.) szól:
Az irányelv 4. cikke (1) bekezdésében a következő rendelkezés olvasható:
„A nemzeti határellenőrzéskor alkalmazandó, útiokmányokra vonatkozó rendelkezések sérelme nélkül, valamennyi uniós polgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel, és azok a családtagjaik, akik nem valamelyik tagállam állampolgárai és érvényes útlevéllel rendelkeznek, jogosultak egy tagállam területét elhagyni egy másik tagállamba való utazás céljából.”

Az irányelv pontos szövegét az alábbi honlapon érheti el:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/hu/dd/05/05/32004L0038HU.pdf

További információ:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_utazas&id=94


Angolul:
http://europa.eu/scadplus/leg/en/s17000.htm
http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l33152.htm


Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.03.01. 11:30
és hol is van ez a karaokes hely? :)
lehet vinni zenét, oszt' beteszik?
vagy béreltétek a helyet?
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.02.28. 09:07
Jah, közben én is megtaláltam a linket.
A határőrség honlapján is iylen infó van:
http://hor.gov.hu/index.php?akt_menu=258#3
Az Eu vonal tel.számán 06 80 38 2004
is ezt mondták. Biztos ami biztos, felhívtam a Rábafüzesi határátkelőhelyet is, ott is megerősítették, hogy lehet személyi igazolvánnyal utazni.
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.02.27. 16:11
sziasztok,pár kérdés:
1. Régi személyigazolvánnyal (puha fedeles köztársaság címeres) lehet ide utazni? Busszal mennénk márc 10-17. között Ausztria-Olaszo.keresztül)
2. Puy-ben van valami nagyobb bevásárlóegység? (olyan Automarché szerű valami)
3. Ha nincs, akkor étel-italárakról tudna valaki infót adni? Nem sok kedvünk van 6 emberre enni-innivalót cipelni, pláne nem nekem Debrecenből, ha nem jön össze a gyűjtőjárat, csak a bp-i indulás..
Voltunk már párszor Fr.o-ban, azt tudom, hogy némely dolog nem sokkal drágább mint itthon, de pl. gyorsfagyasztott,panírozott dolgok, spagetti tészta, félkész rizs, mennyibe kerül?
4. Van-e lehetőség Puy-ben autót bérelni egy napra? Ez mennyibe kerül? (végső esetre bérelnénk egyet, elmennénk bevsárolni. Lesz velünk egy francia állampolgárságú haverunk is)
köszönöm
szgy
Szőllősi_György
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
2007.01.22. 14:19
Hát, ha van hó,akkor igen, érdemes. :)
Nagy pályarendszer, s ha nyitva van a Vars-Risoul közti átjáró, akkor még nagyobb. :)
Az átjárónál tudsz lesíelni a Vars-i terepre. Ez a rész elég necces tud lenni, értem ez alatt azt, hogy márc. közepén, elég rendesen süti a nap, kásás, latyakos, olvadós.. sőt, a Vars-ba vivő pályákhoz-felvonókhoz egy keskeny erdei úton tudsz eljutni, ami nem hóágyúzott, karban sem tartják szerintem, így előfordulhat, hogy nincs rajta hó, vagy csak foltokban. Ezért lehet, hogy lezárják az átjárót. Ettől függetlenül ha nem is tudsz átsíelni, azért mind a Risouli, mind a Varsi terep elég pályával rendelkezik még így is.
Ülőszékessel minden csúcsra? Nem emlékszem már rá, köbö 5 éve voltunk ott, boardozni meg nem boardozok.
üdv.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.