Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Románia
Fogarasi Havasok
síterep infó oldal
ÜZENETEK (47)Időben csökkenő Időben csökkenő
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2008.12.09. 00:12
Szia Attila!
Ha visszalépsz a topic 2. bejegyzésére, akkor láthatod a fiam (Szali) 2005 júliusi képeit az északi oldalról. Augusztusra már fogyóban volt a hó, ahogy elnézem a képeket....
Jó Éjszakát! Üdv/Szalontai Tamás
sipiattila
109 élménybeszámolót írt
109
15 éve tag
2008.12.08. 23:07
Basszus,

irigyellek benneteket.
Jártam már arra, csak az a baj, hogy csak rövidnadrágos képeim vannak a környékről. :-) ( 2005 nyara )
Még pár év, és menni fogok ilyen túrákra is. ( addig tanulok.)
A két kép a déli oldalt készült az alagút bejáratától nem messze, a hegyi mentők kunyhója látható az első képen. Sajnos a másik oldalról már nincs fotóm, lemerültek az aksik.
Javallom: google earth, jó képek vannak feltöltve.

Üdv, és hajrá: Sipi.
2005-aug-salvamont-a-masik-oldalon.jpg
2005-aug-02.jpg
2005-aug-03-Fogaras.jpg
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.08. 22:12
norbert.palinkas@mojoproductions.eu

06-20-983-1797
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2008.12.08. 20:03
SZERVEZZÜK!!!! Mi már vagyunk hárman vagy négyen!!
Viszont légyszi küldd már el a telefonszámodat vagy az emiledet a címemre, mely publikus.
Nagyon jó ötlet, hogy keressünk hegyimentőst vagy annak ismerősét! Megnéztem a neveket azon az oldalom amit írtál és találtam is pár MAGYAR nevű fickót, ha gondolod vállalom, hogy felhívom őket, hátha valakit meg tudok fűzni a túravezetésre. Az időpont pedig majdnem mindegy, de már van néhány fix program, amiket lefoglaltunk. A legfontosabb pedig az, hogy csak porhóba akarunk túrázni és síelni!
HAJRÁ!
M E N J Ü N K!!!!
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2008.12.08. 19:24
Halihó! 1986.04.26-05.01-ig voltunk kint hárman a sárga Dáciámmal. Délben indultunk Budapestről és másnap délután értünk oda. Gondolom, hogy most már 10-13 óra alatt is oda lehet jutni. Sátorban vadkempingeztünk lent a völgyben a patakparton és naponta kocsival mentünk a lift alsó állomásához. Általában 11-12 óra felé értünk fel gyalog valamelyik csúcsra és tempótól függően 1-2 óra alatt értünk vissza a völgyállomásnál lévő kocsinkhoz. Szomjunkat oltandó, jobb híján bőszen ettük a havat, mert nem tudtuk, hogy Csernobilban mi történt az akkori napokban. A Transzfogarasi autóút valóban le volt zárva, az alagút bejáratánál medvenyomokat láttunk a 2 méteres hóban. Csodálatos időnk volt, angol turistákkal és erdélyi szászokkal barátkoztunk a hegyen. Volt egy helyi magyar srác (Árpi), aki simán ugrotta a szaltót léccel és állítólag válogatott kerettag is volt akkoriban. Röviden: csodálatos kaland, de érdemesebb tavasszal menni, akkor is van 7 méter hó a kuloárokban és a vízesés alatt, a patakon lévő havon átsielni is egy életre szóló élmény! Viszont marha kemény munka a felmászás, és az oxigénhiány is próbára teszi az embert!
Jó Havat!
Üdv/Szalontai Tamás (monosi.hu )
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.08. 17:20
Nagyszerű! Akkor kezdjük el szervezni? Továbbra is a március-áprilist javaslom egyébként, de ha akartok nagggyonextrémet, akkor tőlem lehet január vége-február eleje is. De félek, hogy kimegyünk, aztán csak ülünk majd a cabana-ban, mert olyan szar idő lesz. Nem a hidegtől tartok. Voltam ott olyan ködben, hogy 4 óra felfelé mászás után nem találtuk meg a házat, valószínűleg többször elmentünk már mellette, lehet, hogy csak 10 méterrel. Így vissza kellett síelnünk az autóig, amit a Cascada turistaháztól nem lehet magasabbra felvinni télen, mert ott konkrétan le van zárva az út, kordonnal is meg úgy 2 méter hóval :)
Plusz nagyon sok hó esik télen arrafelé, több is mint kellene, így állandó a lavinaveszély. Talán 2001-ben történt, hogy két síelő, akik nem érezték annyira a terepet, nem lefelé, hanem szinte vízszintesen csúsztak körbe a katlan oldalán, úgymond "elvágták" a mély havat és beindítottak egy lavinát - ott is maradtak alatta nyárig, olvadáskor találták meg őket.
Mindegy, a javaslatom a következő: van a sibiu-i hegyimentők http://salvamont.org/main/poteci/showsm_ro_id_20.html között egy magyar srác, Paskuly Zoli, legalábbis pár éve még találkoztam vele a hegyen. Megpróbálom előkaparni a számát, és vele egyezkedni. Én laktam már a hegyimentők házában a Bilea-nál, ahol nincs áram és folyóvíz, egyébként tökéletes szállás. (Az egyik legjobb barátom ott volt hegyimentő, de már lassan hét éve Franciaországban él.) Ha tudnánk szerezni egy Salvamontost, aki velünk tart, akár kalandból, akár egy kis Euro-ért, akkor minden szempontból simább az ügy. Mert csúszkálni lehet a gerincről vissza a tóhoz napokig, de azért az igazán nagy bulik a hosszú völgylesiklások. Megpróbálok feltenni pár képet, csak be kell szkennelnem őket, mert ezek már lassan 10 éves felvételek, és még negatívra készültek.
Amikor arra jártam télen, rajtunk kívül senki, vagy csak 2-3 ember síelt ott összesen, pedig általában 4-5 napig maradtunk. Összességében k...ajó, de nagyon vad hely a Fogaras, és ez télen-nyáron igaz. Menjünk!
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2008.12.07. 22:33
Szuper!!!! amit írtál, valami ilyesmit keresünk, de amit leírtál az alapján inkább mi csatlakoznánk hozzád. Így még nagyobb kedvünk van menni, hogy valaki ilyen jól ismeri a területet. Van mindenünk (túraléc, hótalp, beeper) és már voltunk vad helyeken is (Kaukázus, Himalája). Mikor megyünk? Nem félünk a hidegtől sem csak szuper porhó legyen!!
Üdv:
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.07. 18:23
Hello, én csatlakoznék. Többször voltam már a Fogarasban síelni, legutóbb 2002-ben, azóta, megfelelő társaság híján sajnos soha nem jött össze. De ha oda indultok, azért egy-két viszontagságos körülményre fel kell készülni. Leginkább gyaloglásra felfelé, mert az állítólagos liftek gyakorlatilag nem léteznek, mivel nem működnek. A két húzólift a Doamnei és a Capra nyeregbe vitt fel, ezek kb 200 méter szintet küzdöttek le, igen meredek úton. A durva meredekség mindenütt jellemző, mert egy igen szűk cirkuszvölgyről beszélünk. Az egyik felvonót két éve annyira erőltették, hogy a motort rávonszolta a tó jegére, és tavasszal beszakadt. Utoljára augusztusban jártam arra, még akkor is ott figyelt a víz alatt :) A másik vagy megy, vagy nem, inkább nem...
A nagy lanovka (helyi szlengben "telecabin") sem mindig jár télen, ha meghibásodik, van hogy egy-két hétig sem javítják meg. Olyankor gyalog kell feljutni a Cabana Cascada-tól (a felvonó alsó állomása melleti turistahotel) a Bilea tó katlanvölgyébe. Közel 1000 méter szintkülönbség, gyakran derékig érő hóban, hátizsákkal, lécekkel... nem gyenge, volt már benne részem.
Egyébként a tó mellett már három szálláslehetőség is van, a csak Ceaucescu-házként emlegetett Cabana Paltinul, a '99-ben vagy 2000-ben leégett Cabana Bilea Lac helyén épült új turistaház és a felvonó állomása mellett is épült azóta egy új ház, a nevét nem tudom, mert soha nem aludtam ott. A transzfogarasi út (ebből télen semmi nem látszik, általában 2-3 méter hó takarja) túloldalán pedig van egy Salvamont (hegyimentő szolgálat) refugiul, ahol pár éve télen is van állandó ügyelet, 2-3 ember.
A Bilea Lac és környéke igazából sítúra paradicsom, túraléccel vagy a hátizsákra szerelt lécekkel/boarddal kell megmászni a gerincet, gyakorlatilag bárhol, aztán lehet csúszni lefele igen finom helyeken. A Domanei-nyeregből le lehet csúszni a felvonó alsó állomásáig, illetve egy kicsit gyalogolni kell a végén. Ha működik a felvonó, ez egy nagyon király, több mint 10km-es, végig sötétfekete völgylesiklás. Ha az ember nem rest felgyalogolni, elképesztő élményekben lehet része. De síelni tanulni, gyakorolgatni nem érdemes oda menni, sőt még közepes sítudással sem túl nyerő! Január szerintem rizikós, durva, igazi magashegységi időjárási körülmények uralkodnak, vagy derékig érő szűzhó vagy betonná fagyott hegyoldalak. A március-áprilist ajánlanám.
Dióhéjban ennyi a Fogaras. Szervezésben, logisztikában tudok segíteni. Ha összejönne egy jó csapat, mindenképpen ott leszek!
Hajrá:
pn
Heliski
37 élménybeszámolót írt
37
19 éve tag
2008.12.07. 13:30
Hi,
Januárban szeretnénk idemenni, ha valakit érdekel, akkor csatlakozhat hozzánk, sajnos csak ketten vagyunk eddig.
Üdv
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2006.08.22. 18:24
még nem voltam itt..
ha gúglizol fogsz találni árakat is,biztos. osztrákoknál 100% olcsóbb
MyK
2 élménybeszámolót írt
2
17 éve tag
2006.08.20. 18:24
hát hegy és hóó tényleg van, de azért csak úgy nem vágnék neki, vmi minimális biztonságérzet kell :) de ha már van 1 pálya, akkor már van menekülési útvonal :D

linkeket köszi, nem néz ki szarul a szállás sem. pálya meg hát nincs sok de ahogy fentebb is írtam ez csak megnyugtatás céljából fontos :D

árakat nem találáltam, esetleg voltál már itt? tudsz vmit mondani? ha nem akkor írok nekik mailt, vagy megkérdem majd, szeptember elején úgyis oda megyünk túrázni :) igazából akkor lenne igazán kecsegtető ha mondjuk jelentősen olcsóbb lenne egy ausztriai kiruccanásnál...

üdv
mike
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2006.08.20. 09:59
nézd,ahol van hó meg hegy ott az off piste azt hiszem nem okoz gondot :)
egyedüli síterep a Fogarasi Havasokban Balea Lac (Balea tó). egy öreg nagykabinos visz fel,fenn még további 1-2 kötélfelvonó van. az egyikről láttam a neten képet, szinte egy függöleges falon visz fel :)
http://balealac.3x.ro/indexg.html
román síterepekről: https://www.skiresorts.ro
szerintem ha itt vagy érdemes már Poiana Brassovra átnézni
MyK
2 élménybeszámolót írt
2
17 éve tag
2006.08.19. 20:10
Sziasztok,

Tud vki vmit arról h lehet-e Fogarasban télen síelni? kiépített körülmények között vagy akár off-piste? persze utobbihoz kellene vki aki ismeri a terepet, mert gondolom akkor hegyimentők sincsenek ott, ha esetleg baj lenne :S Esetleg vki akinek ilyen kalandokban volt része? :D

A transzfogarasi úton én is jártam már, tudom h megy ott fel egy felvonó, csak azt nem h télen is üzemel-e. Nyár végén megint megyek, ha megtudok vmit írok, hátha vki mást is érdekel :) de most nagyon megmozgatta a fantáziámat hogy azzal a bogyóval felmenni és utána 1500m-t le freeride :)

üdv
mike
Gitta
1 élménybeszámolót írt
1
18 éve tag
2006.02.06. 15:33
Sziasztok,
Ki tud valamit a Fogarasi havasokban lévö jéghotelról.
Gitta
Fazzoletto
537 élménybeszámolót írt
537
19 éve tag
2005.10.07. 22:31
Valaki kért valakit, hogy rakjon még képet a Baleai kirándulásáról, gondoltam szólok, hogy a Burton honlapján van egy galária róla, ha akarjátok esetleg nézzétek meg. http://www.burton.hu/galeria/galeria.htm
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2005.07.17. 18:14
Na sikerült rájöttem!Amikor bejövök a forum főoldalra akkor átvált középeuropaira(dos)-ra most átálitottam windowra remélem mostmá jó lesz!
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2005.07.17. 18:11
Most újra beléptemés megint érdekes volt az írásom4Kijelőltem az egész oldalt aztán nyomtam egy Backpace-t és 2X megcsináltam és jó lett!
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2005.07.17. 18:08
Internet Expoler 6.0 azthiszem!Bár most újra bejelelentkeztem és most jól tudom olvasni az ékezeteket4Remélem megjavul valahogy!
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2005.07.17. 13:06
Sajnos nem javult a helyzet:( Jó lenne kideríteni mi okozza, mert korábban sok gondunk volt az ékezetekkel, de utolsó fejlesztés óta már csak a fórumba írogató látogatók 1-2%-nál van ilyen probléma. Szeretnénk persze ezt is megszűntetni, ehhez kérem a segítséged. Milyen böngészőt használsz?
Még egy dolog: átnéztem, a korábbi üzeneteid mind jól átjöttek az összes ékezettel. Csak a júliusban írt üzeneteiddel van probléma. Talán ez is nyomra vezethet...
Szali
219 élménybeszámolót írt
219
19 éve tag
2005.07.16. 23:23
Nem tudom mi lehet a baj de nekem K”z‚p-Europai volt be llitva (windows)
Most  t  llĄtottam Nyugat-europaira(windows)
Rem‚lem segĄt valamit!amuyg ‚n is csak klixraxokat l tok:-)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.