Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

pálinkás által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (407)Időben csökkenő Időben csökkenő
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.23. 22:15
Nem szívesen keveredek beszélgetésbe olyan témában, melynek bármilyen köze van a politikához. Ez a topic, vélhetően már csak a címe miatt is, ilyenné vált. Döntse el ki-ki, szereti-e Szlovákiát, vagy a síelésnél maradva: akar, illetve tud-e mit kezdeni például Chopok-délen a 20 centis porhóval. De leírom egy eléggé friss, tegnap esti élményemet.
Az oldalhoz annyiban kapcsolódik a történet, hogy éppen Chopokról hazafelé tartottunk, amikor Besztercebánya (vagy Banska Bystrica, kinek-hogy) peremén a volánnál ülő barátom elegánsan bealudt, és 50-nel csapódtunk a szembe jövő autóba. Szerencsére a dupla totálkár ellenére mindenki megúszta minimális sérülésekkel. De nem is ez a lényeg: mentősök, helyszínelő rendőrök, autómentősök (a környékbeli kíváncsiskodók is) egytől-egyig tökéletesen jó fejek voltak, gyorsan, segítőkészen és kulturáltan végezték a munkájukat. Még a vétlenül pórul járt hölgy családja sem szólt egy rossz szót egyikünknek sem. Nem alakult ki lincshangulat, bunkózás, szándékos késleltetés, várakoztatás. Az egész hercehurca lezajlott másfél-két óra alatt helyszíneléssel, kórházi röntgennel és vizsgálatokkal, rendőrőrssel, jegyzőkönyvekkel együtt. Pedig magyar rendszámú autóval voltunk, magyarul beszéltünk.

Utoljára vagy három éve volt szerencsém a magyar egészségügyhöz, egy kellemetlen pofáraesés következtében, éjszaka. A budapesti Árpád kórházba kerültem, ahol három órát várakoztattak a közben rámszáradó véremben, ezután minősíthetetlen modorban láttak el, majd foszladozó kórházi pizsamában aludtam egy ágynemű nélküli ágyon, mielőtt másnap reggel "saját felelősségre" távoztam. Pedig magyar voltam Magyarországon. Azóta is szeretem Magyarországot. Szlovákiát is.

Békés ünnepeket mindenkinek! Ja, Chopok délen odafent már nagyon jó a hó!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.20. 16:47
Rendben, talán majd legközelebb, én szinte minden hétvégén megyek valahova. Jó csúszást holnapra!
Hajrá:
Pálinkás Norbi
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.20. 15:47
Szia Mil, a holnap nem jó, viszont hétfőre mi is tervezünk egynaposat, mondjuk inkább délre gondoltunk. Mehetnénk együtt. Úgy látom, addig még esik egy kis hó :)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.09. 01:30
Itt egy papírképekből összerakott "retro" panoráma (amennyiben sikerül felraknom). Ebből jól látszik, milyenek a hóviszonyok tavasszal. A fotók kb. április végén készülhettek. A képen látható emberek a Doamnei-nyeregben állnak (jómagam a jobb szélső :)), alattunk jobbra a Bilea katlan, a kis házikó a Cabana Paltinul (ún. Ceaucescu-ház). Felette a Capra (kecske) csúcs, 2500 felett pár méterrel. Egy kis elszántsággal megmászható, lesíelhető - csak úgy viszonyítási alapul...! Jó a hó, ugye? :) :) :)
Továbbra is hajrá!
fogaras-1.jpg
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.08. 22:12
norbert.palinkas@mojoproductions.eu

06-20-983-1797
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.08. 17:20
Nagyszerű! Akkor kezdjük el szervezni? Továbbra is a március-áprilist javaslom egyébként, de ha akartok nagggyonextrémet, akkor tőlem lehet január vége-február eleje is. De félek, hogy kimegyünk, aztán csak ülünk majd a cabana-ban, mert olyan szar idő lesz. Nem a hidegtől tartok. Voltam ott olyan ködben, hogy 4 óra felfelé mászás után nem találtuk meg a házat, valószínűleg többször elmentünk már mellette, lehet, hogy csak 10 méterrel. Így vissza kellett síelnünk az autóig, amit a Cascada turistaháztól nem lehet magasabbra felvinni télen, mert ott konkrétan le van zárva az út, kordonnal is meg úgy 2 méter hóval :)
Plusz nagyon sok hó esik télen arrafelé, több is mint kellene, így állandó a lavinaveszély. Talán 2001-ben történt, hogy két síelő, akik nem érezték annyira a terepet, nem lefelé, hanem szinte vízszintesen csúsztak körbe a katlan oldalán, úgymond "elvágták" a mély havat és beindítottak egy lavinát - ott is maradtak alatta nyárig, olvadáskor találták meg őket.
Mindegy, a javaslatom a következő: van a sibiu-i hegyimentők http://salvamont.org/main/poteci/showsm_ro_id_20.html között egy magyar srác, Paskuly Zoli, legalábbis pár éve még találkoztam vele a hegyen. Megpróbálom előkaparni a számát, és vele egyezkedni. Én laktam már a hegyimentők házában a Bilea-nál, ahol nincs áram és folyóvíz, egyébként tökéletes szállás. (Az egyik legjobb barátom ott volt hegyimentő, de már lassan hét éve Franciaországban él.) Ha tudnánk szerezni egy Salvamontost, aki velünk tart, akár kalandból, akár egy kis Euro-ért, akkor minden szempontból simább az ügy. Mert csúszkálni lehet a gerincről vissza a tóhoz napokig, de azért az igazán nagy bulik a hosszú völgylesiklások. Megpróbálok feltenni pár képet, csak be kell szkennelnem őket, mert ezek már lassan 10 éves felvételek, és még negatívra készültek.
Amikor arra jártam télen, rajtunk kívül senki, vagy csak 2-3 ember síelt ott összesen, pedig általában 4-5 napig maradtunk. Összességében k...ajó, de nagyon vad hely a Fogaras, és ez télen-nyáron igaz. Menjünk!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2008.12.07. 18:23
Hello, én csatlakoznék. Többször voltam már a Fogarasban síelni, legutóbb 2002-ben, azóta, megfelelő társaság híján sajnos soha nem jött össze. De ha oda indultok, azért egy-két viszontagságos körülményre fel kell készülni. Leginkább gyaloglásra felfelé, mert az állítólagos liftek gyakorlatilag nem léteznek, mivel nem működnek. A két húzólift a Doamnei és a Capra nyeregbe vitt fel, ezek kb 200 méter szintet küzdöttek le, igen meredek úton. A durva meredekség mindenütt jellemző, mert egy igen szűk cirkuszvölgyről beszélünk. Az egyik felvonót két éve annyira erőltették, hogy a motort rávonszolta a tó jegére, és tavasszal beszakadt. Utoljára augusztusban jártam arra, még akkor is ott figyelt a víz alatt :) A másik vagy megy, vagy nem, inkább nem...
A nagy lanovka (helyi szlengben "telecabin") sem mindig jár télen, ha meghibásodik, van hogy egy-két hétig sem javítják meg. Olyankor gyalog kell feljutni a Cabana Cascada-tól (a felvonó alsó állomása melleti turistahotel) a Bilea tó katlanvölgyébe. Közel 1000 méter szintkülönbség, gyakran derékig érő hóban, hátizsákkal, lécekkel... nem gyenge, volt már benne részem.
Egyébként a tó mellett már három szálláslehetőség is van, a csak Ceaucescu-házként emlegetett Cabana Paltinul, a '99-ben vagy 2000-ben leégett Cabana Bilea Lac helyén épült új turistaház és a felvonó állomása mellett is épült azóta egy új ház, a nevét nem tudom, mert soha nem aludtam ott. A transzfogarasi út (ebből télen semmi nem látszik, általában 2-3 méter hó takarja) túloldalán pedig van egy Salvamont (hegyimentő szolgálat) refugiul, ahol pár éve télen is van állandó ügyelet, 2-3 ember.
A Bilea Lac és környéke igazából sítúra paradicsom, túraléccel vagy a hátizsákra szerelt lécekkel/boarddal kell megmászni a gerincet, gyakorlatilag bárhol, aztán lehet csúszni lefele igen finom helyeken. A Domanei-nyeregből le lehet csúszni a felvonó alsó állomásáig, illetve egy kicsit gyalogolni kell a végén. Ha működik a felvonó, ez egy nagyon király, több mint 10km-es, végig sötétfekete völgylesiklás. Ha az ember nem rest felgyalogolni, elképesztő élményekben lehet része. De síelni tanulni, gyakorolgatni nem érdemes oda menni, sőt még közepes sítudással sem túl nyerő! Január szerintem rizikós, durva, igazi magashegységi időjárási körülmények uralkodnak, vagy derékig érő szűzhó vagy betonná fagyott hegyoldalak. A március-áprilist ajánlanám.
Dióhéjban ennyi a Fogaras. Szervezésben, logisztikában tudok segíteni. Ha összejönne egy jó csapat, mindenképpen ott leszek!
Hajrá:
pn
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.