Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

csabor által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2491)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.01.04. 15:18
Kedves Kishalacska!

Ha lesz némi hó, a pálya nagyon alkalmas "síszüzek" tanítására.
Az alábbi linken találsz címet, telefont síkölcsönzésre is.
http://www.schischaukel.net/hu/schischule.php

Üdv:

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.01.04. 13:31
Már kezdtem odalenni, hogy leragadunk a bornál.


Csabor
Előzmény: (Fazzoletto 78254)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.01.04. 13:23
Kedves PG.!

Szombaton voltam a tetthelyen.
Tervbe vettem egy hosszabb beszámolót, de a sürgősség miatt most csak röviden.
A területen csak mesterséges hó van. Jó héhány helyen letolták(tuk) a havat a jégről, ott mintha apró kövek is lennének, mert a lécem talpa tiszta karc lett.
Az 5-ös kék pálya néhol két méter széles csak. A túlsó oldalon sem működik mindegyik pálya. Ami működik az rendkívül buckás, gyakorta jégfoltos, nehéz élvezetesen síelni.
Most nem ajánlom. Pl.: 3 óra előtt bekapcsolták a hóágyukat, s azzal a lendülettel én le is takarodtam a pályáról.
Másrészről nagyon kedvesek, a pénztáros perfekt magyar, a hüttében magyar étlap is van. Máskor bizonyára kedves családi terep, de most nem ajánlatos.


Csabor
Előzmény: (PG. 78321)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.24. 08:31
Köszönöm a hozzászólásokat. Szerintem eszünk-iszunk mi még mást is. Leginkább arra lennék kiváncsi, hogy a jóságokat hol lehet kapni? Melyik az a hütte ahol igazán jó a gőzgombóc, hol teszik bele a szívüket is a citrom mellé a forralt borba? Hol van valami olyan specialitás amit mindenkinek lehet ajánlani?

Én ma főzöm, mert ez is egyfajta ajándék a családomnak. A mennyiségeket nem igazán szoktam érezni, ezért a karácsonyi vacsorát márciusig esszük.
Kívánok mindenkinek, főleg a hasukat szerető síelőknek boldog ünnepeket, új évet!

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.23. 18:28
Kedves Zerge!
Örülök, hogy ezzel indítottál.


Csabor
Előzmény: (zerge 77320)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.23. 17:38
Ez a Karácsonykor lengedező lágy zaphir bizony megbolygatta a bélbolyhaimat. Alakom, mint az öntöttvas kályháé, nem olyan fekete, hanem olyan kerek. Ez is mutatja, hogy szeretem a hasamat. Még síelés közben is. Az elvonási tünetek jelentkezése előtt elhatároztam, hogy új fórum rovatot indítok. A cél, hogy komolyan beszéljünk az evésről, ívásról.
Bizonyára mindenki végigélt már olyan szituációt, amikor egy hüttében állt sorban az ételkiadó pult előtt, még nem látta az ételeket, csak a kézzel írt árlapot s a hirtelen kérdésre válaszolnia, választania kellett. Ekkor történik az meg, hogy a szomszéd asztalnál mindig finomabbat esznek. Csak nézzük csorgó nyállal, s sajnáljuk, miért nem tudtuk hogyan néz ki egy bratwurst.
Egy síelő barátom évek óta mindig wiener schitzert eszik, mert azt ismeri, és nem szeret csalódni.
Így jár az, aki nem bírja a nyelvet. Mondjuk én a füstölt marhanyelvet bírom, de azt nem mindig tudok kérni.
Javaslatom állítsunk össze egy listát a különféle országokban, síterepeken, hüttékben kapható ételekről, italokról. Írjuk le, mi a neve, hogyan néz ki, milyen az íze a különféle étkeknek, nyakolajoknak.
A véleményekből talán összeáll országonként egy olyan étel és itallap amit közkincsé tehetünk, s ezentúl mindenhol azt eszünk-iszunk, amit szeretnénk.
Én mindenesetre most pattintok egy sört, s gondolkodom, milyen finomságokat készítsek az ünnepekre.
Ez alkalomból kívánok minden kedves síelőnek boldog Karácsonyt, és újévet!

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.22. 11:46
Köszi az ötleteket.
A szemműtétet nem akarom. Van olyan testrészem ami közelébe nem engedek semmilyen vágóeszközt. A szem is ilyen.
Kontaktlencse sem az igazi, mert se közelre, se távolra nem látok jól. (ez már korfüggő)
A páramentesítő alkalmazása és a budis akció jónak tűnik. Sajnos még van 3 hetem a kipróbálásig, vagy elrohanok egy magyar pályára.
Üdv:
Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.21. 18:30
Igazán érdekelne, hogy szemüveges síelőtársaim hogyan védkeznek a szemüvegük bepárásodása ellen.
Én már mindent próbáltam, ami kevéske tudásomtól kitellik. Az, hogy dioptriás szemüveg nélkül síelek nem jöhet szóba, mert védeni akarom mások testi épségét.
Van dioptriás cvikker betéttel rendelkező sportszeművegem (Rudi projekt), van mindenféle síszemüvegem, amik csak addig jók amíg mozgok. Ha megállok pihizni, a szemüveg egyből párás lesz, s csak 15-20 méter síelés után látok ismét valamit. Ez nem biztos, hogy egészséges.
A síszemüveg alatt a rendes szemüvegem párásodik. No meg kevés az olyan síszemüveg, amely alá befér egy rendes szemüveg, s az ember fejére még sisakot is tud húzni.
Mit tegyek? Kinek van ötlete?

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.21. 16:21
2009.12.20.
Katschberg-Aineck

A sielok.hu csapatával voltunk közösen besíző táborban. Az első két nap Obertauernben csúszkáltunk. Rettenetesen hideg volt. Első nap 17, második nap 18 fok. Ez azért nem teljesen megszokott december 18-28 körül. A második nap köd és hóesés is nehezítette a dolgunk ezért a harmadik napi hadszíntérnek Katschberget jelöltük ki. (köztem és Obertauern között különben sem sok szerelem pacsálódik el, de erről majd máskor)

Katschberget kellemes, családias síterepnek tartom. No, annyira nem családias, mint Turracher Hőhe, de nem rideg.
Bázisállomásnak St. Margarethent ajánlom. Ez az ainecki oldalon van. A fránya gps eltévedőszimulátorok Katscberg beütésre legfeljebb Katschberghöhét találják meg. Ez is jó hely, de fel kell kapaszkodni egy szerpentinen, ami havas időben különleges élményeket tartogat. Nekem például életem első hólánc szerelését tartogatta, amit érdeklődő mosolygással nézett végig egy osztrák rendőr. Volt ideje, úgy látszik arra nem túlságosan leterheltek a biztos urak.
Tehát inkább St. Margarethen. A parkírozó nagy, rendezett, s nincs messze a kassza és a felvonó. A könnyű megközelítés mellett az is St. Margarethen mellett szól, hogy ide a napi síelés végén az A1 pályáról való lecsúszás élményével eltelve érkezik meg az ember. De haladjunk csak sorjában!
A katscbergi pályarendszer két hegyről omlik alá, igénybe veszi az Aineck mindkét oldalát, s a völgyön át felkúszik a Tschaneck oldalára. Kellemes piros és fekete pályák találhatók, de a tanulók is csúszkálhatnak egy kedves kék pályán.
Az Aineck tetejére való feljutás már egyszerűbb, mint pár éve. Indul egy múzeális értékű 3-as ülőfelvonóval, majd következik egy garázda csákányos, s végre megcsinálták a hegy tetejére vezető buborékos felvonót. (persze a lelkiekben és combizomban gazdagok számára továbbra is rendelkezésre állnak a régi csákányos felhúzdák, amik számomra az emberiség egyik nagy tévedését jelentik, mert kevés ember akar léccel a lábán felcsúszni egy hegyre) Ha valaki a hóviharban a csákányos felvonó végénél nem találja a buborékost csússzon bal felé, s kb. 200 méter múlva ügyesen a bejárathoz ér.
Igaz, hogy Katschbergben mindkét hegy ritkán van felhőben, de az Aineck tetején szinte mindig fúj a szél. Szóval innen igyekezni kell lefelé. Jobbra fordulva indul az A1 pálya, de mi először a túloldalra kívánkozunk.
Némi lökködés és szélrefeszülés után (elfelejtettem mondani, hogy lent a parkírozóban ragyogó napsütés és -20 fok volt, celsiusban) nekizúdulunk a 11-es piros pályának. A hegy ezen oldaláról két pálya visz le. A 11a ami egy finom fekete, de most zárva volt, háznyi fűfoltok éktelenkedtek testén, s így síelésre szerintem még napokig nem lesz alkalmas. A 11-es piros viszont isteni volt. Nagyon jól előkészített hóval, kevés síelővel. Mondhatnám, hogy a kutya sem volt a pályán, de egy lógófülű csatakost láttam. Hihetetlen élmény menni egy jó hóval rendelkező, megfelelő szélességű pályán. A meredekség biztosítja száguldás lehetőségét a szélesség pedig a sebesség kordában tarthatóságának lehetőségét. Itt mindenki úgy megy, úgy szerez magának adrenalin löketet vagy sikerélményt ahogyan akar. A sebesség megszállottja és a mazsi egyaránt lemehet a pályán, s közben mindkettő hallgathatja azt a semmihez sem fogható zajt amit a léc éle kelt a havon. Talán csak az ilyen, amikor Rambó végighúzza kését a köszörű kövön. (én itt felvettem a kámzsámat, mert arcomra fagyott a mosoly)
Ha át akarunk menni a túlsó oldalra a pálya végén engedjük el a gyeplőt, mert egy botozó szakaszon kell áthaladnunk az út felett. Visszafelé már van mozgójárda, de átsiklani főleg a sok ember miatt nem lehet. Kár. Az út feletti hídon átmenve egy jobb és balkanyar kombináció után már a túloldalon is vagyunk. Átmegyünk keresztben a kezdők örömszerzését szolgáló 2-es pályán, igyekszünk nem elütni egy tanuló csoportot sem, s a túloldalon vár egy nagy ülőfelvonó.
A 2-es pálya komolyan a kezdők paradicsoma. A 2a a gyerekeké, a 2-esen pedig mindenki gyakorolhat kedvére, s ami a lényeg, ülő felvonó van a pályán, ami a gyakorló terepeknél nem szokásos.
A tschanecki oldal változatosabb, mint a túlsó hegy. A 4 számú 6 személyes felvonóval felmegyünk a hegy tetejére. Jobbra a 3-as fekete, balra a 8-as piros.
A 3-as fekete pálya egy nagyon széles, kellemes, néhány meredekebb letöréssel rendelkező pálya. Most néhány kráterszerű gödröt is láttam a pályán. Ez mutatja, hogy még kevés a hó. A pályát ajánlom a piros „specialistáknak”, megjön az önbizalmuk. Tanuló pályának talán nem minősíthető, de leküzdhető feladatot jelent.
A felvonótól balra található a FOTOPOINT. Mosolyogni, s majd keresni a neten. (én soha nem találom meg, persze a fiam igen) A gombot sokáig kell nyomni, amíg az automata meg nem szólal, mert különben csak feleslegesen vigyorog az ember.
A 8-as piros lényegében egy keskeny út, ami átvezet a 4, 5, 6, 7 pályákhoz. Ez a szakasz mindig problémás szokott lenni. Sok az ember, s sok a hódeszkás. Azokból pedig csak kétféle terem. Vagy tud, deszkázni vagy sem. Az első elüt, a másikon átesel. Szóval óvatosan azon a szakaszon.
Nem javaslom senkinek, hogy a 9, 10, 12, 14-es pályákat kipróbálja. Nagyon kellemes piros pályák, de csak csákányos felvonójuk van, az azzal kapcsolatos ellenszenvemet pedig már vázoltam.
Mindenkinek elegendőek a mellettük húzódó piros pályák. Lényegében egy hegyoldalról van szó, amit fakerítéssel optikailag több részre szabdaltak. Ez a karám tereli a sízőket és változatosságot sugall, no meg persze egyes szakaszok verseny esetén könnyen lezárhatóak. Ha a 8, 7a, 7-es pályákon megyünk a végén hajtsunk rá, mert a felvonóhoz a hegy oldalán vezető majd vízszintes úton jutunk el, s milyen snassz lenne lökködni magunk.
Javaslom a 4, 4a, 5-ös pályák meglátogatását is. Ezekhez vagy a nyolcasról balra élesen levágva jutunk le, vagy a Gamskogelhütte előtt közvetlenül egy kis úton tudunk lecsúszni. A 4-es pálya végén balra haladva, egy híd alatt átcsúszhatunk a 3-as feketére, s máris újra kezdhetjük változatos körünket.
Ha már rojtosra síeltük magunk érdemes beülni az említett Gamskogelhüttébe, vagy a 2-es pálya végén lévő hütték egyikébe. A Gamskogelhüttében délfelé nagyon sokan vannak, érdemes fél 12-kor bemenni, vagy letenni az ottani étkezésről. Nekem személy szerint a 4-es pálya menti apró hütte a kedvencem. (azt hiszem Bauer hütte a neve) Akkora, mint egy hétvégi ház. Egy idősebb házaspár viszi a boltot. Semmi fogalmuk nincs a vendéglátásról, de a sonkájuk!!! Itt ritkán látni nem osztrák vendéget, tehát ne lepődjünk meg ha valaki felkap egy tangóharmónikát s a közös éneklésbe bennünket is bevonnak.
Induljunk hazafelé. (ha valaki a két hegy közötti parkolók egyikében hagyta a kocsiját ne aggódjon, a 4-es felvonónál felveheti a kauciót, s egy csúszásra szóló jegyet kapva máris a 2-es pálya tetején lehet.)
Átjutni legkönnyebben a 2-es pálya tetejéről lehet. Elmegyünk balra a hütte és boltsor mellett, majd a végén balra meredeken átvágva egy úton, lecsúszunk egy kis lejtőn a híd felé. (aki sajnálja a lécét az úton ne menjen át, mert azt általában felszórják, s az apró kövek felsérthetik a léc alját) Mint már említettem ebben az irányban már van mozgójárda, de ez inkább csak optikai tuning, a felvonóig még kell egy kicsit botozni. A felvonó sem mai darab. (védőburkolatra ne számítsunk)
Az Aineck tetején balra fordulunk, s igyekszünk nekilátni az A1 pálya meghódításának. Az igyekezet komolyan veendő, mert igencsak nyomulnunk kell, hogy siklásba kezdjünk. Vagy 100 méterre a felfonótól van egy biztató „már csak 30 méter” tábla, de nem tudtam neki örülni. Ezen az oldalon is van még több pálya, de mindenki az A1-re igyekszik, ami igyekszik értékelni az akaratot szép lassan kezd lejteni. A szél miatt itt is menekülünk lefelé, amíg el nem érjük a fás részeket. A pálya valóban olyan, mint egy autópálya, csak nincs középen elválasztósáv. Itt is igaz a szabad nyomvonal megválasztásának lehetősége, tetézve a 6 km-es hosszal. A pályát mindenkinek ajánlom. Csak két-három olyan rész van, ahol az olyan szerteálló lábú pacáknak, mint én rendeznie kell a mozgását a siker érdekében. Akinek még ez sem sikerülne, a letöréseket az erdőben egy kis kikerülő úttal feledhetővé tudja tenni. (megjegyzem szezon eleje lévén ezek a kikerülő utak ott jártunkkor még nem voltak karbantartva) Ezen apró trükkel az A1 mindenkinek maradandó élményt nyújt.
A végén természetesen van egy hütte futam is, de a napozóágyakba valamiért most nem volt kedvünk beleülni. Én még visszamegyek ide, s másnak is ajánlom a pályát.

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.19. 17:36
Az előzetes bejelentések szerint ma mindenki Obertauernbe ment. Még a köd és a hóesés is.
Ez nem az én világom. Öregesen csúszkáltam, s megörvendeztettem a hüttéket. (egyet kétszer, szóval összesen kétszer)
A táborban jól érezem magam. Jó a társaság, néha még a pályán is találkozunk egymással, s eszmét cserélünk.
Várom az estét, valami bulit igértek!
Tegnap nem fenyegetőzésként mondtam, de még jövök.
Holnap búcsú. Mi hazafelé vagy Murauban, vagy Katschbergen állunk meg csusszantani egyet.
Köszönöm a szervezést. Mindjárt még síterepeket is értékelek.
Üdv:
Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2009.12.18. 17:37
Itt vagyok a sítáborban. Most regisztráltam be. Eddig minden nagyon jó! Ma Obertauernben voltunk. -18 fok, szinte semmiség, de a pályák jók voltak.
Azt hiszem jövök még táborozni!

Csabor
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.