Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ki hogy készíti fel a síléceit a sí napokra?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Ki hogy készíti fel a síléceit a sí napokra?
2022.11.23. 10:12
Hasonlóan látom, a 3-4 naponta lehetőség szerinti hotwax vasalóval. Most nem térnék ki a javításra, csak a waxolásra, így is hosszú leszek.
- lehetőség szerint vegyszeres tisztítás (esetleges zsír, por ,szilikon ,szennyezett wax eltávolítása
- pár tolás előmelegítés, lehet hőlégfúvóval is ( ha viz molekula ment a pólusokba/kantni mellé ki kell párologtatni, így fogja a rés kapillárisan a visszahűlés pillanatában maradéktalanul felvenni a waxot, ne melegítsűk túl, csak szárítsuk. Nehogy felhólyagozzon, sérüljön a talpanyag ragasztása)
- maszkoló szalaggal ragasszuk le az oldalfalat. ( csepegő wax kötésre , léc felső felületére jutásának elkerülése érdekében. Rest kétszer fárad, nehez eltávolítani).
- wax felhordása egyenletes eloszlatása, (ne égessük meg a waxot, ne kormolódjon, tartsuk be a gyártó által ajánlott hőmérsekletet, kellő időn belül hordjuk fel) kezdőknek kifejezetten ajánlom hozzá ,a vezető gyártók waxflace termékét holmenkol, toko, swix stb.2-5 gramm waxot meg lehet vele spórolni, tartsuk figyelembe a környezet es pénztárcánk terhelését is. Majd hagyjuk a waxot kikeményedni kipárologni. Ki-ki 1/2 h , 24 h , vagy szezon végétől ,szezon kezdetéig ebben az állapotban tárolja
- távolítsuk el a felesleges waxot plexibladdel. ( amennyiben a wax forgácsában szennyeződést találunk, ismételjük meg az eljárást. Ez a szennyeződés lehet a talpanyag szőrösödése, amit ,,nem “fekete talpanyagnál ,nem valószínű, hogy tapasztalni fogunk, ennek ellenére megismételhető az eljárás )
- ettől a lépéstől változnak a vélemények, vannak akik igy hagyják,( freeski , túraski, a nagyobb fizikai terhelés miatt) ,vannak akik wax struktúrát készítenek, vannak akik a gyártók javaslata alapján, rézkefe, nylonkefe, lószőrkefe/ polír. Ki-ki a maga meggyőződése szerint cselekszik, ,,semmi nincs kőbe vésve, ebből ne csináljunk vitatémát, csak inkább érezzük jól magunkat, es zökkenjünk ki a hétköznapok örlőmalmából”.
- jómagam rendszerben gondolkodom, a ,,gyártók javaslata alapján” bár próbáltam több eljárást, elenyésző volt a különbség haladó szinten (univerzál waxal).
- Race/nagyobb sebességű kategóriánál, hóminőség , hőmérséklet, wax, struktúra, függvényében/útvesztőjében tapogatózunk, itt már stopperral mérhető a különbség, igazán ha aznapi adatok szerint állítjuk össze a mátrixot akkor is benézhetjük. Itt már bukik a 3-4 naponkénti waxolás. Itt szinte az óránként változó hőmérséklet is irányadó lehet. A sífutás a netovábbja a részletességnek,na az már a fizika és kémia tudománya.
- Mi magyarok többsége a haladó, középhaladó, és kezdő kategóriába tartozunk, még ha ezt nehéz is elismernünk. Időzített bombaként ,mint egy elszabadult hajóágyú, bediannázva, száguldozunk síterepeken pirkadattól alkonyatig,(egész napra szól a jegy, ki van füzetve). Majd este a társaságban dicsekedve mutogatjuk mobilunkon, hogy milyen átlag ,és pillanatnyi sebességgel száguldoztunk (védtelen emberek közt ,,lakott “ területen) Ezúton is megkérem eme sport kedvelőit, legyünk a pályán előzékenyek ,toleránsak ,mellőzzük az alkohol túlzott mértékű fogyasztását, segítsük a ,,mazsolák” fejlődését.
Alázattal nyúljunk :felszerelésünkhöz, és közelítsünk környezetünkhöz ,és a természethez. Gyüjtsünk maradandó kultúrált élményeket, és pihenjük ki hétköznapjaink fáradalmait. Jó szórakozást kívánok mindenkinek a szezonra.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.