Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelni készülsz? Készítsd fel az autód is!

2023.03.24. (x) szponzorált cikk

Amikor az ember síelni készül, nem csak az ahhoz szükséges felszereléseket kell biztosítani, és a szervezetet felkészíteni a hideg időre, hiszen az autóra is nehéz körülmények várnak.
Képek forrása: Freepik, Zákány Szerszámház
Képek forrása: Freepik, Zákány Szerszámház
Csúszós, jeges utak, és egyébként is: nem árt tisztában lenni vele, hogy egy hosszú út előtt hogyan kell felkészülni, ha négy kerékkel érkezünk. Legalábbis ha nem szeretnénk kellemetlen pillanatokat valahol a világ másik végén, a hegyek között.

A téli utak veszélyei: amikkel érdemes tisztában lenni

Télen az autók az utakon különböző veszélyeknek vannak kitéve. Ilyen lehet a hó, a jég és akár az útszóró só is, amelyek károsíthatják a karosszériát, a fényezést és a szerelvényeket. Ezért fontos a megfelelő anyagokkal védelmezni a kocsi külső felületét. Az autó alapos mosása után érdemes jó minőségű viaszt használni, ami megvédi a kocsi fényezését. Kézi mosóban vagy autókozmetikában is elvégezhetjük, de a drágább gépi mosások viasza is megfelelő védelmet biztosít.

Az autóban mindig tarts magadnál hóláncot, amit a havas, jeges útszakaszokon fel kell tenni a kerekekre. Továbbá fontos, hogy ellenőrizd a fagyálló folyadék szintjét. A téli időjárásban az ablaktörlők használata is gyakoribb, ezért javasolt ellenőrizni és szükség esetén cserélni azokat. Érdemes ellenőrizni az akkumulátor állapotát, és ha szükséges, cserélni azt. Ne felejtsd el a téli csomagban a jégkaparót, hótakarót és a hőmérsékletnek megfelelő öltözéket sem.

Az olyan alapvető eszközök, mint az elsősegélydoboz, az elakadásjelző, a fényvisszaverő mellények és a pótkerék, mind kötelező felszerelések, amelyek nélkül semmiképpen ne induljunk útnak.

Fékek ellenőrzése, klíma tisztítása

A fékek rendszeres ellenőrzése akár az életünket is megmentheti. Ha a féktárcsák, betétek vastagsága közelíti a minimális értéket, akkor cserélni kell azokat a biztonság érdekében. Ha az autóban klíma van, akkor évente vagy rendszeres időközönként tisztítani kell, különösen akkor, ha gyakran használjuk, hogy elkerüljük a rossz levegőt és az egészségügyi problémákat.

A gumik állapota

Ha a téli gumik már elkoptak, a mintázatuk már nem megfelelő, akkor mindenképpen érdemes új szettet vásárolni. Azt pedig remélhetőleg mondani sem kell, hogy nyári gumival ne menjünk havas terepre.

Nemcsak síelés és hosszú utak előtt, hanem alapvetően is fontos rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsok profilmélységét, hiszen ez biztosítja a megfelelő tapadást az utakon. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy külföldön eltérő szabályozás is vonatkozhat annak minimális mértékére, ami általában 1,6 mm.

A keréknyomást is időnként fel kell mérni, és ennek értékét általában a műszaki könyvben lehet megtalálni. A nyomás beállításához jól jön egy kompresszor, amit vásárlás után otthon is könnyen használhatsz, így nem szükséges állandóan benzinkútra menni. Egy kompresszor továbbá egyéb házi munkákhoz is hasznos lehet.

Esztétikai szempontok

Azok, akik igazán szeretik az autójukat, többet is tehetnek a kocsi szépségének megőrzéséért, például ápolószerekkel védelmet nyújtva az autó külső felületének. Gumiabroncsokhoz spray, vagy ajtótömítéshez ápoló stift, ami egyben a lefagyást is gátolja.

Ha a kocsinkon krómozott alkatrészek találhatók, akkor azokat meg kell szabadítani az esetleges rozsdásodás apró jeleitől, a krómtisztítószerek általában védőréteget is képeznek a felületen.

Kompresszor és egyéb szerszámok beszerzése

A kompresszor mellett néhány másik egyszerű szerszám is jól jöhet hosszú úton. Például egy csavarhúzó, ha egy csavar meglazul a lehajtható napellenzőn, amit így azonnal ki lehet javítani. A szükséges eszközök és szerszámok a Zákány Szerszámház széles kínálatából egyszerűen és gyorsan beszerezhetők.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.