Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Leállították a legnagyobb szlovén síterep építését

2015.03.09. MTI / sielok.hu

Felfüggesztette a Bohinj 2864 nevű legnagyobb szlovén sípálya megépítésének előkészítő munkálatait a bíróság, mert a befektető és a terület tulajdonosa nem tudott megegyezni a földbérleti díjakról – közölte a Poslovni Dnevnik horvát gazdasági napilap hétfőn.
Egy új síközpont megépítését tervezi a 2864 Bohinj nevű szlovén cég Bohinjska Bistricán, a Júlia-Alpokban. A 30 hektáros földterületen 25-30 kilométer új sípályát építenének, továbbá a már meglévő síközpontokra is kiterjedne a projekt, így Kobla és Soriska hegycsúcsain is újabb 47 kilométer sípálya jönne létre.

A síközpontnak az alsó állomása a Bohinji vasútalagút fölött kezdődne, ahova 380 férőhelyes parkolót is tervezett építeni a cég. Az egyik lebegő felvonó a Na strmeh csúcsra, a másik a Mozicra vinné fel a turistákat. A síközpont egész területére hóágyúkat, szánkópályákat, hóparkokat, éttermeket, panoráma pontokat, továbbá számos sífelvonót és síliftet is terveztek. Az első fázisban 150-200 ezer turistát tudna ellátni évente a központ, később 400 ezer látogató befogadására is alkalmas volna. A projekt 50 millió euróba kerül, a központ egész évben, télen és nyáron is működne, különböző szezonális turistalátványosságokat kínálva.

A földterület legnagyobb része, amelyen a síközpont megépülne, a ljubljanai érsekség tulajdonában van. Míg a szlovén beruházó lapértesülések szerint 7 centet kínált a földterület használatának négyzetméteréért, addig az érsekség 9 cent alatt nem adta. Mivel a felek nem tudtak megegyezni, az ügy a bíróságra került.

A cég egy évvel ezelőtt kapta meg az építési engedélyt és eddig több magánemberrel is pereskedett már a földterület miatt. A kormány, hogy segítsen a beruházónak, módosította a kisajátítási törvényt is, de a bíróság ebben az esetben az érsekség javára döntött.

A határozat miatt a 2864 Bohinj beruházó cégnek nem csak az építési engedélyéről, hanem 15 millió vissza nem térítendő állami támogatásról is le kell mondania, amelyet a szlovén parlament már jóváhagyott, abban a reményben, hogy új munkahelyek jönnek létre. A projekt másik befektetője a dél-tiroli Kronplatz síközpont egyik tulajdonosa, a Leitner cég lett volna.

Az érsekség abban bízik, hogy végül meg tudnak állapodni, és a síközpont elkészülhet – írta a lap.

Az idei síszezonban, Szlovéniában mindegyik síközpont jól teljesített és februárban 20 százalékkal jobb szezont zárhatott, mint a tavaly ugyanezen időszakban. A szlovén sajtó szerint azonban ez az év is elmarad a korábbi rekordoktól.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Ribno Alpine Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Ribno**** a híres Bledi-tótól kb. 2 km-re, egy gyönyörű fenyves erdő szélén, nyugodt környezetben található. A szállodában összesen 58 szoba és 3 db 4 személyes lakosztály áll rendelkezésre. A wellness részlegben található pezsgőfürdő, finn szauna, infrakabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (4)
Hotel Jezero csillagcsillagcsillagcsillag
Négycsillagos szálloda a Bohinji-tó partjánál, 5 km-re Bohinj Vogel sípályáitól, ahová a ház elől induló síbusszal is el lehet jutni. Szolgáltatásai: fűtött medence, szauna fitneszterem, félpanziós ellátás korlátlan esti italfogyasztással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.