Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Félelmetes látvány: tavaszi hóomlások a hegyekben

2017.04.26. sielok.hu

Attól függetlenül, hogy hamarosan a szezon végéhez érünk, még mindig számítani kell hóomlásokra. Olyan helyekre is leérhet, ahol már csak hófoltok jelzik az előző tél nyomát. Az alábbi két videó rendkívül népszerű lett az utóbbi napokban, mindkettőben a vizes, nedves hó indul meg a hegyoldalban.
A közösségi oldalak hozzászólásai alapján ezt a lavinát az elmúlt hétvégén filmezték Kanadában, a Sziklás-hegységben. A filmen az látható, hogy a vizes hó indul meg a szűk völgyben, és mint egy folyó hömpölyög lefelé. A látvány félelmetes, a lassú lavina mindent visz.

Az ilyen fajta lavinák tipikusan tavasszal fordulnak elő. A tavaszi felmelegedés, a napsugárzás hatására a hó megolvad, laza szerkezetűvé válik. A hó tapadása megszűnik, sokszor az olvadás is alámossa a hóréteget. A nedves hóomlás sebessége lassú, de a nehéz hó könnyedén magával sodorja az útjába kerülő szikladarabokat vagy fákat.

Az alábbi nedves lavinát vasárnap filmezték le Törökországban. Itt az előző napok esős időjárása is besegített, hogy a hóréteg meginduljon. A Kaçkar-hegység (csúcsa 3937 m) hórétege indult meg.

A nedves lavinák sebessége 10-100 km/óra között van, ezzel szemben a porhó lavinák sebessége elérheti a 200-300 km/órát is.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.