Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bledi-tó
Aktív szálláscsomagok a festői Bledi-tó környékén!
Kreischberg - Murau
Aktív nyári üdülés Murau városkában és Kreischbergen
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Alpin snowboard vb: remek eredmény a férfiaknál

Pátkai Marcell egyre közelebb a főtáblához a nemzetközi mezőnyben

2017.03.18. | Szerző: Magyar Snowboard Szövetség
Március 7. óta zajlik a snowboardosok és szabadstílusú sízők világbajnoksága Sierra Nevadában. Minden szakág képviselteti magát: a tradicionális alpesi számokban (parallel szlalom és óriás-műlesiklás), valamint a szabadstílusú számokban (slopestyle, félcső, big air és snowboardkrossz) is osztanak érmeket.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A szabadstílusú szakágak művelői számára ez csak egy a nagy világversenyek közül, hiszen nekik ott az X Games, továbbá számos hagyományos rangadó, mint pl. az Air and Style vagy a Burton US Open. Az alpin snowboardosok számára viszont az olimpia után ez a legnagyobb verseny, így kiemelt fontossággal bír.

A világbajnokságon a magyar színeket két versenyzőnk, Papp Endre „Junior” és Pátkai Marcell képviselte. Kettejük közül Marcell állandó világkupa-szereplő, Juniornak lényegesen kevesebb lehetősége adódik versenyzésre.

Az időjárás nem könnyítette meg a mezőny és a szervezők életét. Először hőhullám sújtotta az andalúz régiót, melegrekordok dőltek. A síterepen 2500 méter magasságban +20 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A pályán patakokban folyt a víz, a hó alól kövek álltak ki, amelyek tönkretették a deszkákat. A helyzetet súlyosbította, hogy a magaslati szeleknek köszönhetően szaharai eredetű homok borította a havat, amely vörösesre színeződött, még jobban vonzva a napsugarakat.
Az óriás-műlesiklás versenynapjára végre megjött a hideg, viszont 100 km/órás széllel és hóviharral érkezett. Emiatt két nappal el kellett halasztani a versenyt. A tavasz azonban hamar visszatért, így két egymást követő napon, először a parallel szlalomot, majd a párhuzamos óriás-műlesiklást rendezték meg.

Papp Endre „Junior” mindkét számban az 50., Pátkai Marcell szlalomban a 36., óriás-műlesiklásban pedig a 49. helyet szerezte meg. Marci 36. helye a magyar férfi alpesi snowboardosok legjobb eredménye világbajnokságon.

A 19-szeres magyar bajnok Pátkai Marcell így számolt be a két versenynapról:

„Egyik szemem sír, a másik nevet. Az erősebb számomban, óriás-műlesiklásban többször is kicsúsztam a pálya meredek felén, így csak a 49. helyen futottam be. Szlalomban viszont 36. helyen végeztem, ami a legjobb magyar férfi alpin snowboard eredmény világbajnokságon. Sierra Nevadában sosem látott rossz hóviszonyok fogadtak bennünket. A Szaharából érkező homokszemcsékkel teli piros hó nappal erősen olvad, éjjel pedig barna jéggé fagy. Ráadásul rengeteg kő és szikla fenyegette a felszerelést. A magyar versenyzőtársam, Papp Endre deszkája is tönkrement, ezért óriásban az én pótdeszkámmal versenyzett. Így mind a ketten a Magyarországon Kucséber Ferenc által gyártott Pirate snowboarddal álltunk rajthoz.”

Jövőre is lesz magyar versenyző az alpesi világkupában!

Pátkai Marcell nem tétlenkedett a világbajnokságot megelőző időszakban sem. Az olaszországi Dolomitokban több olyan versenyen is indult, amelyek a versenytapasztalat mellett a világkupán való induláshoz szükséges FIS-pontok gyűjtésére is alkalmasak.

Az alpin snowboardosok három szinten indulhatnak nemzetközi versenyeken. A FIS-versenyek jelentik a belépő kategóriát, melyeken a legjobbak csak akkor indulnak, ha éppen nem ütközik magasabb szintű versennyel, és gyakorlatilag edzésnek fogják fel. A második fokozat az Európa-kupa, ahol már gyakrabban össze lehet futni élvonalbeli versenyzőkkel is. A királykategória pedig a FIS Világkupa, ahol csak a legjobbak versenyezhetnek. A férfi mezőny nagyjából 80 főt számlál, a lányoké kb. 50 fős. Azt talán nem kell külön ecsetelni, hogy milyen esélyekkel indul egy magyar snowboardos az osztrák, olasz vagy svájci ellenfelekkel szemben.

Pátkai Marcell már évek óta teljesíti a világkupa-szintet. A tavalyi évet egy súlyos bokasérülés miatt kellett kihagynia. Idén azonban remek formába lendült, és ezt jövőre is folytathatja.

„A villnössi óriás-műlesiklás futamokon még csak kóstolgattam a nemzetközi mezőnyt. Bár mindkét versenynapon az első futamomban a 7. leggyorsabbként értem célba, a második futamomban elestem, így végül tizenegyedik és huszadik helyen végeztem.

Madonna di Campiglióban párhuzamos óriás-műlesiklás és szlalom versenyeken a világ minden tájáról indultak versenyzők. Óriásban a selejtező után második helyen jutottam a döntőbe. Nagyon szoros és izgalmas párbajok után végül negyedik helyen zártam a versenyt. Másnap szlalomban hatodik lettem. Mindkét számban megnyertem a SAS FIS kupát (felzárkózó országok versenye). Ezekkel az eredményekkel sikerült kvalifikálnom a 2017-18-as világkupa sorozatra, vagyis bokatörésem után visszatértem a nemzetközi élmezőnybe” – mesélte örömmel Marci.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 6 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...