Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem kell temetni a téli sportokat a Normafán

2023.09.18. sielok.hu

A napokban több hazai hírportál is arról írt, hogy a bíróság megsemmisítette a Normafán kialakított hóágyúzott sífutó- és szánkópálya engedélyeit. A Hegyvidék Önkormányzata szerint azonban nem lesz akadálya a hóágyúzásnak, ugyanis a működését engedélyező határozat továbbra is jogerős.
Sífutásra és szánkózásra alkalmas hó a Normafán, 2023 februárjában | Fotó: hegyvidek.hu
A sífutó-és szánkópálya megvalósítását és működését engedélyező határozata a Kormányhivatalnak továbbra is jogerős – ez a Fővárosi Törvényszék két hónapja hozott ítéletének lényege. A sajtó egy része – részben a Védegylet Egyesület téves információit kontroll nélkül átvéve – nem a valóságnak megfelelőn tájékoztatja a közvéleményt az ügyben, amelyben július eleje óta semmilyen új fejlemény nem történt.
Normafa: esti villanyfényes sífutás hóágyúzott pályán | Kép: síelők.hu
Normafa: esti villanyfényes sífutás hóágyúzott pályán | Kép: síelők.hu
A Törvényszék döntése arra kötelezi a Kormányhivatalt, hogy fordítson nagyobb figyelmet az – egyébként téli alvását töltő – nyugati piszeorrú denevér nyugodt álmára; a sífutó- és szánkópálya területét ne csak helyrajzi számokkal, hanem még pontosabban határozza meg; valamint precízebben rögzítse a pályahasználati üzemidő kereteit.

A pályák rendkívül népszerűek voltak az idényben. A téli hónapokban a sífutópálya 75, a szánkópálya közel 60 napon keresztül működött. Ez idő alatt több tízezer látogató, valamint közel 100 óvodai és iskolai csoport használta a pályákat. - áll a Hegyvidék Önkormányzat közleményében.
KOMMENTEK
Jeszenszky Géza | 2023.09.19. 08:36
Magyarország lakossága az EU-ban a legkövérebb, kevesen sportolnak, rosszak az életkilátások. És akkor denevérekre meg növényekre hivatkozva az egészségesebb életet a sötétzöldek be akarják tiltani. Tömegesen kellene tiltakozni az ilyen őrültségek ellen.
Nem nemzeti érdek az egészséges, sportoló társadalom? Valamennyi szomszédunknál van sí-szünidő, sok menedékház, és mesterségesen előállított hóval teszik lehetővé a tél kihasználását. A Védegylet védje az ifjúságot, az embereket!

Jeszenszky Géza
Valkyrie | 2023.09.19. 08:46
Jeszenszky Úr! Külföldön védik a természetet. A kettő nem zárja ki egymást. Csak itthon nálunk nagy divatja van a természetvédelem fikázásának, alázásának, semmibe vételének. Mégis miért ne lehetne egyszerre sportolni és természetet védeni? Aki sportolni akar, ön szerint nem talál magának lehetőséget? Számtalan lehetőség van. Csak akarat nincs. Egyszerűbb szájkaratézni...
Nemethf | 2023.09.19. 09:11
A zöldek a 21. század kommunistái, megjelenésükben és viselkedésükben egyaránt. Akármit is csinálnak, mindenhol csak kárt okoznak.
Tervező | 2023.09.19. 09:55
Így is van !
Stadionokat kell építeni, ott nem probléma a fák kivágása, denevér a közelből úgyis elmenekül.
Igazi tömegport 22 ember futkározását jó esetben nézi egy-két ezer, közben ordít , köpködi szét a tökmaghéjat , dobálja el a fólia zacskókat..
A néhány négyzetméter fűfelületet meg százmilliókért lehet karbantartani, télen fűtjük, így hozzájárulva az az amúgy is iszonyatos felmelegedéshez . A néhány órás világítás fogyasztása egy egész falu több napi energia igényét fedezné...
Kivéve az FTC, mert az ugye alapban zöld (-fehér)
Z | 2023.09.19. 09:59
Szerintem nem igazi zöldek, csak zöld ruhába öltözött nem eléggé tájékozott emberek lehetnek.

Mert egy igazi "Zöld" az egészében nézi a teljes képet.

Mert mennyi CO2 keletkezik, ha a sok látogató Normafa helyett akár csak Dobogókôig autózik?
Garantáltan sokszorosa a hókészítés során keletkezônek.

Szóval nem általánosítani!
Egy igazi "Zöld" tájékozott, széleskörû ismeretekkel rendelkezik, teljes folyamatot néz, és nem feltétlenül fanatikus.
Dosek Ágoston | 2023.09.19. 11:19
A környezeti - gazdasági és humán érdekek összeegyeztetése a feladat a sport és környezet vonatkozásában. Ezek konfliktusban vannak.
A méregzöldek a környezeti megfontolásokat helyezik minden elé. A befektetők a gazdaságit. És aztán a sportolók és a turizmus résztvevői -és az őket képviselők- is állást foglalnak. Utóbbiak rendre társadalmi értékekkel vértezik fel - jelen esetben a Normafa-park fejlesztését.
Sportolóként és tanárként én is ez utóbbi csoportba tartozom.
A sport eleve az egészségmegőrzés terepe. Az élsportra egyre kevesebben szánják rá magukat, de a sífutás mint a kondicionálás téli eszköze az összes állóképességi sport számára is rendkívüli lehetőségeket nyújt. Országunk és fővárosunk megérdemel egy ekkorácska havas szigetet. E terep kiszolgálásának tapasztalatai jó kiindulópontot jelenthetnek a Normafa-lejtő hasonló havas elképzeléseinek vitájához.
Magam a Normafa erdőt szeretem (tájfutóként), e helyett létesül a Normafa-park, az erdőjelleget meghaladó felesleges befektetéseivel.
Sífutóként ugyanakkor nagy örömmel használom ki azt a lehetőséget, hogy nem kell feltétlenül külföldi helyszínek sokasága közül választanom sífutópályát, hanem itthon is lehetőség van a (művi úton előállított) téli élmények átélésére.
Ez a havas foltocska a környezeti nevelés egyik jól kihasználható helyszíne.
Nem a sportolók, hanem a turizmus résztvevői jelentenek kockázatot. Szerintem az ő többségük is fogékonnyá tehető a környezeti értékek iránt.
Tudtommal a környezetvédelmi eljárások lefolytatásában és azok betartásában jelentkeztek szabálytalanságok. E tekintetben a zöld szervezetek kitartó munkáját meg kell becsülnünk, mert a sportra is használható természetközeli lehetőségek vonatkozásában a beépítés és a gazdasági érdekek érvényesítése helyett az értékőrzést képviselik. Ez pedig a sportolóknak is egyértelmű érdeke.
A sífutó és szánkópálya, a havas tél mikrokörnyezete az iskolai oktatást és a környezeti érzékenyítést remekül szolgálhatja.
A pohár tehát félig üres, de mondhatom, hogy félig tele van.
Használjuk ki a pozitívumokat.
VÁrpád | 2023.09.19. 12:05
Olcsó ötlet! Pár éve épült pályázatból királyréten a hiúzház mögött egy denevérház! Kb ~3x3x3 m + 3m magas lábakon áll(t)! Profi tervek alapján funkcionálisan megépített szerkezet! Nem tudni miért , de denevér sosem volt benne! Lebontották es most ki tudja mit tárolnak benne! A megépítése során igen jelentős ökológiai lábnyomot hagyott maga után a több tonnás heggesztett ,festett vas, megmunkált kezelt fa, zsindelyburkolatú szerkezet az öntött betonkockáival! Biztosan segítség volna csóri denevéreknek, ha kapnának egy ilyen luxusszállót! De lehetne megoldás egy újabb zsíros pályázat a védelmük érdekében, amelyben további haszontalan megoldások sorát könyvelhetnénk további lábnyomokat hagyva környezetünkben! És mint ha mi sem történt volna, mehetne a hóágyú, a hó megmunkálása stb! Egyébként a denevér nem alszik téli álmot? Vagy a hóágyúkat használják négy évszakban? Nem tudom! Nem is rossz ötlet! Párásítás! Több szúnyog , több eleség a denevérnek! Így ő is kapna egy szeletkét a tortából! Jóllakottan szenderülnének téli álomba! Remélem nem sértettem meg senkit, ez a saját véleményem!
Kis Kovi | 2023.09.19. 18:53
Normafán már évszázados távlatú a télisport, a síelés.

Ehhez képest már a "rendszer váltás előtt" elkezdték beépíteni a hegyet (azért jóval később, mint ahogy ott már síeltek), amely azóta csak tovább sűrűsödött lakóépületekkel és nem lennék meglepve, ha az ott élők egy jó része nem szívesen látna ilyen jellegű felpezsdülést, azaz ez is bőven állhat a háttérben és a szokásos politikai "van sapka, nincs sapka" attitűd is egyaránt.

Környezeti szempontból szinte minden emberi beavatkozást (legyen az egy színház, uszoda, bevásárlóközpont, wellness szálloda, kórház, edzőterem, parkolóház, átlagosnál nagyobb életterű lakás, ház, szórakozóhely, vendéglátóipari egység, amit temérdeketlen betonból, acélból, energiából építenek és később fenntartanak, sokszor nem hazai erőforrásokból) aggályosnak minősíthetnénk és mindenhol találhatnák különböző érdekeket.

Itt például, ha csak pár tucat ember közlekedési ingázásának (messzebbi - akár - belföldi terepekre) kiváltják egy lakóhelyhez közelebbi sportolási lehetőséggel, már más oldalról a környezet szempontjából is kisebb terhelést lehet elérni, de akár több embert is gyakoribb sportolásra lehet ösztökélni egészségesebb környezetben ún. "halott időszakban" (nem fűtött termekbe bevonulva és nem az egészségtelenebb módon élő emberek által több kórházi ágyat indikálva), amivel különböző externáliák csökkenthetőek.
VÁrpád | 2023.09.19. 20:17
A klímaváltozásnak köszönhetően , eme sport kedvelőinek lehetőségei drasztikusan csökkennek! Legyen ez a szezon rövidülése ill az alacsonyabban épített, vagy rögtönzött pályák hó hiánya miatt! Ennek következtében a mérleg másik serpenyőjében nő a denevérek élettere , ill csökkenhet a téli álomba szenderülés ideje! Bár nem tudom, hogy a mountisok is zavarják e őket?(az időjárás kedvezőbbé vált ehhez a sporthoz) Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem! Lehet a bringát csípik! Legközelebb poncsóban megyek mountizni , hátha belopom a szívükbe magam! Ha bejön nekik, kipróbálhatják a sífutók is! Nem tudom az ultrahang kép mit fog mutatni nekik, de bizonyára meg fognak lepődni! Halloween-i jelmezeket is bátran fel lehet használni. Bizonyára a közmegítélés is pozitívabbá válik a témával kapcsolatban, hogy látják, tudjuk!
,, Ez a denevérek élettere, és nem szándékosan zavarjuk őket! Sőt, velük vagyunk!”
skioutlet | 2023.09.20. 08:30
A síeléshez hó kell! - ezzel a címmel nyilvános beszélgetést, közös gondolkodást szervez klaszterünk a síszövetséggel közösen, most szombaton a Normafa Látogatóközpontban.
Részletek:
https://sieljitthon.hu/a-sieleshez-...ho-kell/
lorylaci | 2023.09.21. 20:04
Jómagam is használtam a pályát, síeltem rajta többször. Jó érzés volt. De azt látni kell, hogy gyakorlatilag néhány szerencsés naptól eltekintve, amikor például a fenti fotók készültek, a pálya nem ilyen. Sajnos már most nem olyan az éghajlat mint Jeszenszk Úr fiatalkorában, és ez csak rosszabb lesz.
Érdemes elolvasni mit kifogásolt a Védegylet, és mik voltak a környezetvédelmi engedélyben, például hóvastagságok. Évek óta nem esett annyi hó, és nincs már az a hideg (meg áram), amivel annyi havat tudnának csinálni, mint az engedélykérésben írták. Azt, hogy Normafa a téli sportok bástyája lesz, egyszerűen el kell engedni. Előbb lesz Salla-ban nyári olimpia.
A sífutás kétségen kívül marha jó sport és nagyon jól átmozgat. De Magyarország nem attól fog lefogyni, hogy párszáz ember felautózik a Normafára sífutni.
Van egyébként jobb éghajlati adottságú hely a sífutásra, ahol egyszerűen az időjárás is kedvezőbb, hogy feltámasszunk ilyen dolgokat.
bouquetk | 2023.09.27. 14:56
Azt lehet tudni, hogy ki fizeti a cehhet? Mert, hogy ez nem önfenntartó az tuti biztos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.