Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos lavinabalesetek Obertauern környékén

2010.03.18. Stánicz Balázs

Halálos lavinabalesetek Obertauern környékén A nagy havazások után várható volt, hogy a szép idő sokakat csábít a pályán kívüli részekre, azonban a legtöbb helyütt nagy a lavinaveszély. Felelőtlenségével két síelő is az életéért fizetett Obertauernen.
A hétvégi és a hét eleji havazások jelentős mennyiségű havat hoztak Ausztria északi felére, Salzburg tartományban egyes helyeken az egy métert is elérte a frissen esett hó vastagsága. A havazást azonban erős szél kísérte, aminek következtében szélfújt hó jött létre, ami a lavina szempontjából az egyik legveszélyesebb, különösen a meredek lejtőkön. A lavinaveszély elsősorban a fahatár feletti részeken a legnagyobb, itt jellemzően 3-as, 4-es fokozatú a veszély. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy felmelegedés kezdődött, ami még inkább rátesz egy lapáttal az amúgy is nagy lavinaveszélyre.

A szürke és havas napokat szerdán csodaszép napsütés követte, sok sítúrázó indult meghódítani a hegyeket, köztük egy radstadti pár, akik az Obertauern és Tweng közt fekvő Sichelwand hegyoldalán akartak lesíelni. A csúcs alatt megindult alattuk a hegyoldal, a férfi ki tudott jönni belőle, párját azonban elsodorta. Azonnal riasztotta a hegyimentőket, akik nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Másfél óra keresés után már csak holtan tudták a hótömegből kiemelni. A hegyimentők szerint igaz volt lavinajelző készüléke ("pieps"), de az nem volt bekapcsolva, ami jelentősen megnehezítette a gyors felkutatást.

Ugyanezen a napon Saalbachba is riasztották a mentőket, három óra körül egy tiroli síelőt sodort el a lavina a síparadicsom Schattberg részén. Mire a mentők a helyszínre értek , három társának már sikerült kiásnia a lavinából. A férfit sérüléseivel a Zell am See-i kórházba szállították.

A tegnapi lavinaszerencsétlenség után ismét tragikus baleset történt Obertauernen. Egy 45 éves Obertauernen dolgozó síoktató két vendéggel hagyta el a pályát a Gamsleiten 2 duplaüléses felvonónál. Céljuk az volt, hogy egy délkeleti lejtőn Tweng irányába lesíelnek. Először a síoktató merészkedett a lejtőre, ahol alatta egyből megindult a hótömeg és a mélybe rántotta. A lavina 200 méter széles és mintegy fél kilométer hosszú volt. A síoktató holttestét délután egy órakor találták meg két méter mélyen. A hegyi mentők szerint azonnal életét vesztette.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
6 db tágas, akadálymentes apartman összesen maximum 32 fő részére Mautendorf szívében, Grosseck sífelvonótól 1,5 km-re, ahová ingyenes síbusszal jutunk el. Kérésre reggelis ellátás is igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.