Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fricz Botond harmadik lett élete első észak-amerikai versenyén

2019.01.22. MSBSZ

A kecskeméti snowboardos először vállalta be versenyen az egyik legnehezebb trükkjét, ami egyből dobogót ért. Fricz Botond a New Hampshire-i Waterville Valley-ben rendezett snowboard versenyen indult slopestyle-ban, ahol az első versenynapon harmadik, a másodikon a hatodik helyet szerezte meg.
A verseny az öt állomásból álló észak-amerikai Revolution Tour, a NorAm Kupa második állomása volt. Ez a sorozat a FIS világkupa utáni második legmagasabb szintű széria. Boti tíz napja utazott az Egyesült Államokba, hogy amerikai edzője segítségével Coloradóban csiszolja tudását a február elsején kezdődő FIS világbajnokság előtt. Volt alkalma edzeni a világ egyik legjobb freestyle edzőközpontjának tartott Woodward Campben Copper Mountainon, valamint Breckenridge-ben is. A felkészülés részeként utazott a keleti partra, ahogy kiváló hazai és nemzetközi tehetségekkel mérte össze tudását.

A 18 éves kecskeméti snowboardos tavaly került az amerikai Ian Kirk szárnyai alá, aki az utóbbi két évben Gyarmati Pankával is együtt dolgozott. A felkészülési időszakban Iannal készült, azonban a versenyre már Chris Waker edzővel érkezett. Chris Ian csapatának egyik edzője, idén már vele fog versenyekre járni és edzeni. A tervek szerint a világbajnokságra is vele megy. Az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí Világbajnokságot Utahban, Park Cityben rendezik.
Fotó: @kirkscamp
Fotó: @kirkscamp
A slopestyle versenyszámban korlátokon és ugratókon kell különféle trükköket bemutatni. Boti a korlátokon mindig is nagyon erős volt, az ugratókon azonban kellett fejlődnie. Ebben tökéletes partner Ian Kirk és csapata, az eredmény pedig néhány hónap után kézzel fogható. A verseny után Boti boldogan és önbizalommal telve nyilatkozott:
"Életem első NorAm kupája nagyon jól sikerült, kiváló eredményeket értem el, és egy trükköt is sikerült úgy fixálni, hogy versenyen is be tudjam adni!
A legelső nap megfogadtam magamnak, hogy ha az időjárás is engedi, és a pálya is jó lesz, akkor beadok a körömben egy backside duplakork 1080-at (ez egy ferde tengely mentén forgatott dupla hátraszaltó, amelyben még egy plusz horizontális fordulat is van). Ezt a trükköt 1 éve tanultam meg, de még mindig “féltem tőle”. A pálya nem volt a legideálisabb, néhol kevés volt a sebesség, és az ugratók se voltak tökéletesek. De hát ezzel kellett játszani, így gyorsan össze is raktam a körömet, ami így nézett ki:
50-50 frontboard pretzel, cab 900, frontside 720, backside duplakork 1080, 50-50 front 180 out, cab 270 in 450 out."

(A trükköknek jellemzően csak angol elnevezése van. A számok a forgási fokszámra utalnak, tehát egy 720 az két teljes fordulatot jelent.)

Boti szépen kivitelezte az eltervezett menetet, amit a zsűri egy harmadik hellyel jutalmazott.

"A második nap kicsit szeles, borús idő volt, tökéletes idő hogy back duplát gyakoroljak rosszabb időben, versenykörülmények között. - folytatta Boti. - Az edzés és a kvali nagyon jól ment. Az edzésen már egy komolyabb kört raktam össze, a kvalifikációból pedig harmadikként jutattam tovább a döntőbe! A döntőben kockáztatni kellett, ezért megcsináltam a selejtezős körömet, de még úgy sem kaptam érte annyi pontot, amennyit szerettem volna. Az új, nehezebb menetem egy front 900, cab 900, backside duplakork 1080-ból állt a korábbi korlát trükkök mellett, de sajnos nem sikerült tökéletesen beadni, így 6. lettem."

Boti most visszautazik Coloradóba, és a világbajnokságig hátralévő két hetet további gyakorlással tölti.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.