Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csóványos Emléktúra: 111 éves a Börzsönyben a sísport

2021.02.23. Jeszenszky Géza

A hazai sísporttal egyidős Magyar Turista Egyesület 2021. febr. 20-21-én nyílt túrával emlékezett meg arról, hogy a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület (BETE, sajnos a többi sportegyesüleettel együtt 1948-ban betiltották) 111. évvel ezelőtt a Börzsönyben, a Csóványos és a Nyír-réten egykor állt vadászkastély között lesikló síversenyt rendezett.
A Nemzeti Sport 1910. febr. 26-i számában megjelent beszámoló szerint a 2,2 km hosszú és 180 m szintkülönbségű pályát a sűrű hóesésben mintegy 10 perc alatt tették meg a versenyzők, az első helyet Kaczander Ernő (BETE) szerezte meg. „A versenyen a norvég stílus és technika győzött a lilienfeldi iskola felett, sőt az első négy versenyző mindegyike két bottal futott át a célon.
A Nyír-réti Kastély 1910-ben
A Nyír-réti Kastély 1910-ben
Noha az idei tél csak kissé volt jobb a tavalyinál, februárban elegendő hó esett ahhoz, hogy az erős melegedés ellenére havon lehessen sível és fókával fölmenni a Diósjenő fölötti, 470 m méteren fekvő egykori mázsaháztól a 938 m magas csúcsig. Szombaton ragyogó napsütés, fönt firnhó fogadta a túra résztvevőit, vasárnap borús és hűvösebb időben csak a csúcson sütött ki a nap rövid időre. A két napon kb. ötvenenen jöttek föl a Csóványosra kifejezetten a megemlékezésre. Mivel kevesen bíztak, hogy van elég hó, csak nyolcan síztek le a verseny egykori útvonalán. A Fultán-kereszt érintésével a mázsaház fölötti Gál-rétig tíz km-en 450 m szintet lesiklani nagy élmény volt. Tekintettel a járványhelyzetre Jeszenszky Géza pár köszöntő szó mellett írásban osztott ki néhány sítörténeti dokumentumot, valamint a börzsönyi hegyi turizmus jobb feltételeit szorgalmazó javaslatokat. Pirityi Kati és férje, Laci, e sorok írójával együtt készítette elő a programot és a Nyír-réti vágás szerpentinjét. Mekli József, a börzsönyi síélet ikonikus szereplője a síutakat simította el motoros szánnal, egyben az esetleges baleseti mentésre felkészülve. Köszönet illeti az Ipoly Erdő Zrt. vezetését és a diósjenői erdészetet az emléktúra támogatásáért.
Fókával sítúrázunk felfelé
Fókával sítúrázunk felfelé
Ugyan négy éve nem működik az öt sífelvonóból egy sem a Nagy-Hideghegyen, és nemcsak a kedvezőtlen időjárás miatt, de ezen a hétvégén, sőt még a következőn is sízhető az északi pálya, Gyurka Botond és fia, Levente, ezt be is bizonyították. A Börzsöny erdei útjai idén is alkalmasok voltak a túrasízésre és a sífutásra – mintegy 20 napon át. Bebizonyosodott, hogy a hegység keleti és északkeleti részén 400 méter fölött a természetes hótakaró február végéig sízhető.
A Kemence patak
A Kemence patak
Nemcsak a járvány miatt keresték föl e télen annyian a fővároshoz közeli Börzsönyt, a turisták száma örvendetesen növekszik. Külföldön a turistautak és sípályák mellett számos étkezési és pihenési lehetőséggel találkozunk. A Börzsönyban a Magas Tax-i turistaház tíz éve zárva, várja a beígért átépítést. A hideghegyi turistaház befogadóképessége igen csekély, föltétlenül bővítendő egy sátortetővel és egy nagyobb étteremmel. A joggal rendkívül népszerű csóványosi kilátó közelében még egy illemhely sincs. Ideális helyszín lenne egy alpesi jellegű teraszos épületre, „védkunyhóra” a Királyrét és Diósjenő felől egyaránt jól megközelíthető, a pazar kilátás mellett jó vízellátást kínáló Árva-kúti réten.
Érkezés a Csóványos csúcson lévő kilátóhoz
Érkezés a Csóványos csúcson lévő kilátóhoz
A fővárostól autóval és vonattal is 1-1,5 óra alatt elérhető Börzsöny a gyalogos ökoturizmus mintaterülete mellett a pályasízés, sítúrázás és sífutás kitűnő bázisa lehetne. Elődeink ezt már 111 éve is tudták.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.