Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hova? Mikor? Mire kell figyelni? - Tanácsok síterepválasztáshoz

ÜZENETEK (62)Időben csökkenő Időben csökkenő
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2012.04.14. 12:10
Jó összeállítás, a kevésbé gyakorlottaknak hasznos "szamárvezető"!

Idén a Húsvétot Hochkaron töltöttük. Úgy a felvonók, mind a pályák elnyelték a "tömeget". Amióta megvan a 2 4-es ülős a központban, azóta én itt dugót nem tapasztaltam.
Előzmény: (RM 138556)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2012.04.13. 23:35
Kicsit elvonási tüneteim vannak, így gondoltam összeírom a tapasztalataimat, ami talán segít a megfelelő síterep/időpont kiválasztásában. Elég költséges játék a síelés, így érdemes megelőzni a felesleges bosszankodást némi tájékozódással. Máig előttem van az a lengyel síelő, mint rossz példa, akinek otthon az utazási irodában azt mondták egész évben lehet síelni Mölltalon, ezért a érkezése napján (amikor a tavaszi karbantartás előtt az utolsó nap volt a gleccseren) nem síelt, majd kikerekedett szemmel nézet rám, amikor este mondtam neki, hogy holnaptól egy hónapig zárva tartanak. :-(

Szóval amit érdemes megnézni indulás/foglalás előtt:

1. Síterep honlapja
- aktuális hóhelyzet
- időjárás előrejelzés
- nyitva tartás
- melyik pályák/liftek mennek
- van-e rendezvény

2. sielok.hu
- fórumtársak/szerkesztők véleménye
- előző évek bejegyzései az adott időszakban
(főleg ha távoli időpontra foglalunk)
- síszünet infók

3. időjárás oldalak
Magyarország: https://www.met.hu
Ausztria: https://www.wetter.at (9 napos előrejelzés)
Szlovákia: https://www.holidayinfo.sk
Általános: http://www.snow-forecast.com

Fontos! Hó, hőmérséklet, napos/felhős néhol nem elég. Gleccseren és szélérzékeny helyeken a szelet is nézni kell, mert pl. nem fog menni az ülős lift/vagy egy lift sem.

Ami eddigi tapasztalatom szerint különösen szélveszélyes (erős szél esetén a liftek jelentős része nem megy):
Selmecbánya, Donovaly Nova-Hola oldal, Tux,
Chopok felső része

Ahol a köd tud irtózatos lenni:
Mölltal, Hochkar, Obertauern


Az én tippjeim:

Október végén/november elején a szezonnyitó gleccsersíelést érdemes csak az utolsó pillanatban lefoglalni (azon az áron is, hogy nehezebb lesz szállást találni), mert elég változékony az idő.

Decemberben karácsony előtt jót lehet csúszni. Kedvezményes árak, kevés ember jellemzi ezt az időszakot. Itt utolsó pillanatban kiválasztva a terepet is könnyű szállást találni általában.

A téli szünet "csúcsidején" érdemes előre foglalni. Voltak már "hómentes" decemberek. Ezért érdemes olyan helyet választani ami hóbiztos. Nekünk itt pl. a Lackenhof/Hochkar páros bejött. Hochkaron mindig volt hó, felhős idő esetén pedig le lehetett menekülni a ködből Lackenhofra.

Januárban általában jó hó van, de hideg. Ilyenkor kevesebben vannak. A határ közeli osztrák/szlovák terepek, de a magyar helyek sem szoktak csalódást okozni. (Nagyon magasra menni ilyenkor nekem nem jutott eszembe. Minek a -20 amikor lent is van -5.) Január 2. és 3. hete sok helyen kedvezményes szezon, olcsóbban lehet szállást találni.

Februárban már többen vannak a pályákon, főleg hétvégén + jönnek a síszünetek. Érdemes figyelni a fórumot, hol jó a hó, de nem annyira felkapott.

Március elején már többször kellemes meglepetés ért minket MSZI-n. Valahogy nem hiszik el az emberek, hogy még jó havon napsütésben lehet síelni. Így nincs sor a csákányosok alján.

Március közepén (15-3 hete) pl. Zillertal/Tuxertal tökéletes. Nagy szintkülönbség van a pályák között, így minden időben (meleg-glecser, köd-Talabfahrt ...) meg lehet találni az ideális helyet.

Április elején Hochkaron csúsztunk jókat már többször üres pályákon. (Szigorúan utolsó pillanatig várva az időpont kiválasztással, időjárást figyelve, húsvétot kerülve.)

Május 1-i hosszú hétvége jó szezonzárásra. Idén OT-t tervezem, de csak akkor megyünk ha szép idő lesz és marad elég hó. Ha csak a szép idő teljesül, gleccsert nézünk meg talán.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.