Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Schladming 4 hegy: Planai - Hochwurzen - Reiteralm - Hauser Kaibling
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Almfrieden Hotel: négycsillagos kutyabarát szálloda a Ski Amadé síterületen
ÜZENETEK (1205)Időben csökkenő Időben csökkenő
gerikir
8 élménybeszámolót írt
8
9 éve tag
2019.04.07. 22:22
Az egyhetes sítúránk során 2019. március 28-án síeltünk egy napot a 4 hegyen. Ez egy kedvezményes hét (ladies week) volt Ski Amadé-ban, így 7 éjszakás foglalás esetén minden második síbérlet ajándékba járt. A bérlet 25 terepre volt érvényes, ami 760km-nyi pályát takar.

Az időjárással szerencsénk volt, mert a héten érkezett egy hidegfront, ami friss havat hozott a felsőbb szakaszokon, az utána jövő 1-2 nap felhős idő meg nem olvasztotta fel annyira a pályákat.

A terv az volt, hogy oda-vissza besíeljük a négy hegyet egy nap alatt. Hát, sikerült, de egy kicsit neccesen. Reiteralmban tettük le az autót 9 óra körül, felmentünk középállomásig a kabinossal. Ott mentünk két kört a rövid szlalom pályán, ahol automata videókamerák követik a csúszást, és otthon a síbérlet alapján le lehet tölteni az anyagot. Nagyon mókás. Aztán felszékeztünk a tetőre, közben alattunk hivatásos versenyzők repesztettek elképesztő módon a kijelölt gyakorlópályákon. Innen egy nagy szintkülönbséget menve, lesíeltünk Pichlbe, hogy utána két másik lifttel már Hochwurzen tetejére érjünk.

Irány a hegy túloldala, mindig jobbra tartva leérkeztünk Rohrmoos-ba, de komótos sebességgel csúsztunk tovább Schladming felé. Ez a legalsó szakasz nagyon különleges volt. Lombhullató fák, üdülők, lakóházak között vezetett a pálya, néhol aszfaltutakat keresztezve. Fent príma hó volt, de itt lent már csak a pályán volt egy fél méteres kásatenger. De ez így volt élmény: télből a madárcsicsergős tavaszba szűk 15 perc alatt.

Egy zuhatagos folyó felett vitt a kabinosunk a 3. hegyre. Ez az egyetlen része a 4 hegynek, ahol láthatóan nem lehet sítalpon visszajönni a völgybe, muszáj lifttel megtenni ezt a szakaszt visszafelé. Planain volt a legtöbb ember, nyilván Schladming városának köszönhetően. Különösebben nem zavart, a megannyi pálya és lift szépen eloszlatta. Biztos az utószezon miatt, de a lifteknél sorbanállás még itt sem volt. Nagyjából besíeltük a hegyet, aztán célbe vettük Hauser Kaiblingot. Egy igazán príma pálya, a 13-mas vitt arrafelé. Érdekes módon a 4. hegyre az összeköttetés nem 750 méteren, hanem egészen felül történik. A liftek itt tényleg csak azért vannak, hogy egyik hegyről át lehessen síelni a másikra. Lassú libegők, kietlen helyen visznek felfelé. Ha választani kéne, hogy melyik felvonón ragadjak fenn éjszakára, akkor az nem a Senderbahn lenne.

Hauser volt talán a legnyugisabb rész, egy jó hosszú lesiklás után elértünk utunk legtávolabbik pontjába, a 2a pálya aljába. Kb. 3 órányi síelésre/liftezése és légvonalban 15km-nyire az autónktól. Ideje volt tehát visszafelé venni az irányt. Nem volt egyszerű kibogarászni, hogy melyik lifttel is kell menni, hogy elég magasan legyünk az összeköttetéshez. Csalóka ugyanis a térkép, néha nehéz megítélni, hogy merre lejt egy pályaszakasz, merre érdemes menni egy elágazáskor. Sajnos nem igazán volt jól kitáblázva, hogy merre kell menni egyik hegyről a másikra. Volt egy-két tévesztés részünkről, ami miatt kezdtünk kicsit aggódni, hogy visszaérünk-e. Még 3 hegy és 3 völgy állt előttünk, és már du. 1 óra volt. Hauseren érdemes megemlíteni az új fun pályát. A legjobb volt egész Ski Amadéban. A 8-as pálya mellett fut, nagyon hosszú. A legviccesebb, amikor egy rendőr figura traffipaxolja az elhaladó síelőt, mindenféle hangeffekttel kísérve :)) Továbbá egy szakaszon kettéválik a cross pálya, nagy élmény párban síelni. Hol az egyikünk megy alagútban és a másik felette egy hídon, hol fordítva. Közben a két pálya folyamatosan keresztezi egymást és mindenféle móka elemek vannak közben.

Szóval kalandos volt az út visszafelé, de végül H4-kor már a reiteralmi hegyen voltunk. Számolni kell azzal, hogy ebben az irányban kétszer is találkozik az ember olyan lifttel, ami a jánoshegyi libegő sebességével vetekszik. Illetve főszezonban gondolom sorállás is könnyen kialakul. Összességében tetszett a hely, szinte egyszer sem mentünk ugyanazon a pályán vagy liften, rengeteg erdei pálya van, nagyon hangulatosak. Szép a kilátás az Enns völgyre és a szemközti Dachsteinra. Kezdőknek viszont nem annyira ajánlom. Egyrészt eltévedni, mivel nagy a terep, és szerteágazó liftek és pályák vannak mind a négy hegyen. A sok fa miatt pedig nehezen belátható a pályarendszer, és csak Hauseren akad némi széles és lankás kék pálya.

A síbérletet kihasználva kipróbáltuk Zauchensee-t, Snow Space-t, Schladming-Dachstein-t és Gastein-t is. Mindegyik jó volt valamilyen szempontból.

Röviden: Ski Amadéba vissza kell jönni, mivel méretéből és lehetőségeiből adódóan egy életen át tartó síelés is kevés, hogy az ember megunja.
Síbetyár
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
2019.02.12. 17:54
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2019.02.04. 07:26
Örülök, hogy tudtam segíteni. Szerintem is nagy élmény látni őket síelni. Amit szintén érdemes megtekinteni még majd egyszer, az az edzés. Verseny előtti napon a Reiteralmon.
Előzmény: (Varghasz 204318)
Varghasz
253 élménybeszámolót írt
253
17 éve tag
2019.02.01. 18:26
Köszi a tippet, megfogadtuk. Az első letörésig most is ingyenes volt, karnyújtásnyira voltunk a versenyzőktől.
IMG-20190129-195424.jpg
IMG-20190129-193853.jpg
IMG-20190129-193909.jpg
Síbetyár
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
2019.01.28. 17:36
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2019.01.27. 21:03
Ho lesz. Nagyon sok van. Itt amugy a hatalmas tomeg is eloszlik, a hegyet kell a 4 kozul jol kivalasztani. En a ket szelsore eskuszok. Hochwurzen tiszta donovaly, tele van reszeg, szarul es figyelmetlenul sielo szlovakkal. Ez veszelyes. Plusz keskenyek a meredek palyak, viszont hosszuak a laposak. A masik 3 hegy viszont karpotol mindeneret!
Előzmény: (Borella 204087)
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2019.01.27. 20:56
Amit kineztel az erdo. Meredek, es tele van hoval, azon tul, hogy be is van keitve. Onnan nem fogjatok tudni megnezni. Tavaly a start melletti resz az elso letoresig ingyen volt, talan iden is. A Planaistrassen megkozelitheto autoval a palya teteje, bar parkolni nem egyszeru de nem is lehetetlen. Onnan csak kicsit kell setalni lefele. Hagovas, vagy minimum sibot ajanlott. :)
Előzmény: (Varghasz 203837)
Borella
5 élménybeszámolót írt
5
5 éve tag
2019.01.27. 11:43
Köszi a tippet. Igen, tudom, ez nehéz kérdés. Lesz-e hó, stb.. Megnéztem a szünetet. Stájerországban februárban 1 héttel később lesz, viszont Ausztria többi részén pont az általunk kiválasztott februári időszakban. Így nem érdemes menni?
Előzmény: (- Marky - 204065)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2019.01.26. 17:20
Ezt most senki nem fogja tudni megmondani Neked
Egy dolgot érdemes megnézni: a 2 időpont közül van e vmelyik alatt síszünet Ausztriában, vagy vmelyik környező országban
Előzmény: (Borella 204064)
Borella
5 élménybeszámolót írt
5
5 éve tag
2019.01.26. 17:08
Sziasztok!
Segítséget szeretnénk kérni.
2 időpontban gondolkodunk:
02.12-02.15; 02.26.-03.01. Időjárás, megfelelő pálya állapotok szempontjából mikor érdemesebb menni? Próbáltam időjárás előrejelzést nézni, de ilyen távlatra nem igazán találtam. Köszönöm.
Síbetyár
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
2019.01.22. 19:54
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Varghasz
253 élménybeszámolót írt
253
17 éve tag
2019.01.20. 12:11
Radstadtban leszünk az éjszakai szlalom VK idején és gondolkodunk rajta, hogy megnéznénk, de nincs kedvem 24 EUR/fő áron öt embernek álló jegyet venni.
Van valakinek tapasztalata, hogy van-e olyan hely a hegyoldalban, ami már nem fizetős, de lehet még látni is a versenyt? Pl a nyugati oldalon az állójegyes szektor felett, a térkép jobb oldalán? https://www.thenightrace.at/en/tickets/tickets-the-nightrace.php
Minden tapasztalatot, ötletet köszönök!
Bence1004
5 élménybeszámolót írt
5
5 éve tag
2019.01.15. 19:09
Mit lehet tudni a lezárásokról? (Pályalezárásokra gondolok.)
Krisztina07
1 élménybeszámolót írt
1
5 éve tag
2019.01.15. 09:22
Sziasztok!
Tegnap érkeztünk meg 5 nap síelés után Schladmingból. 4 nap hóesésben síeltünk és 1 nap gyönyörű napos időnk volt.

Az utakat abszolút karbantartják, ha egész éjszaka esett a hó, akkor is lehetett reggel is közlekedni, délutánra meg már teljesen tiszták voltak az utak. A B320-on hazafelé volt elterelés és az állandó hóesés miatt szükséges volt a hólánc. Lényegében, mi minden nap kocsiztunk, mert 3km-re (Lehenben)volt a szállásunk, de nem volt problémánk, de nyilván a madasabban fekvő szállásoknál nehezebb lehet a helyzet.

Több, mint 20 éve síelek, sok síterepen megfordultam már, de ez a TOP 3-ban van. Mind a 4 hegyet sikerült megnéznünk az 5 nap alatt.
Érdemes minél korábban kimenni síelni, ugyanis délelőtt fantasztikusak a pályák, délutánra azért buckássá válnak.
Kezdőknek PLANAI-t nem ajánlanám, ugyanis kevés a kék pálya és a piros pályák is olyanok, hogy vannak benne meredek részek, viszont szép szélesek.
Kezdőknek HAUSER KAIBLING-t és HOCHWURZEN-t ajánlanám, kellemes széles kék és piros pályák találhatóak mindkét hegyen síiskola...stb.
REITERALM-ot épphogy csak érintettük, mert a felső pályák le voltak zárva, az alsó pályák meg nem annyira tetszettek.
A 4 hegy közül abszolút HAUSER KAIBLING volt számunkra a nyerő. Egy kis érdekesség: a 3-as pálya végén lévő "Höfi-Express I" felvonó elején ha kinézünk balra, akkor szarvasetetőt láthatunk 20-30db szarvassal :)

Középhaladóknak, haladóknak még ajánlanám a HAUSER KAINLING csúcsról való átsíelést PLANAI-ra (6a, 6-os pálya) gyönyörű pálya, kilátás.

Összességében nagyon tetszett és megérte a bérlet ár is, (pedig a legdrágább síbérlet volt eddigi síeléseim alatt), síbérlettel ingyenes volt a síbusz, a felvonó melletti parkolóház használata, mindenhol a felvonóknál ingyenes sítérkép, javító szerszámok, telefontöltési lehetőség.

Mindenkinek jó síelést kívánok!
IMG-20190111-WA0023.jpg
IMG-20190111-WA0022.jpg
IMG-20190111-WA0024.jpg
IMG-20190110-142717.jpg
IMG-20190111-121018.jpg
IMG-20190111-140852.jpg
IMG-20190111-124139-1.jpg
IMG-20190109-133530.jpg
IMG-20190110-130215-1.jpg
retekba
26 élménybeszámolót írt
26
5 éve tag
2019.01.14. 23:03
ma 750m felett szakadt a hó,
1000m felett apro jeges, lent nagy pelyhes nedves. Hauser Kaibling 3-as szinte üres és prémium minőségű 20cm porhó a tetején. Höfi Expresshez az út csak hólánccal, de megéri: gyors és sokkal kevesebben vannak, mint a 8-as kabinon.
retekba
26 élménybeszámolót írt
26
5 éve tag
2019.01.14. 00:24
1000m alatt folyamatosan esik az eső és olvad.
Utak így jók, a pályák fent buckásak, alul szétázottak.
A média drámáinak 1400m alatt nyoma sincs.
Bátran lehet menni.
retekba
26 élménybeszámolót írt
26
5 éve tag
2019.01.12. 08:24
A szállásadónk szerint sincs dráma, ha van is útlezárás a b320-on, akkor az kerülhető. Holnaptól pedig felmelegedés és eső várható a völgyben.
_jozsef
3 élménybeszámolót írt
3
7 éve tag
2019.01.11. 08:21
Sziasztok,
Mi holnap indulunk a Sissi Park hotelbe ami a planai felvonótól nem messze található, az ottani recepciós szerint az utak járhatók.
calcio1
14 élménybeszámolót írt
14
13 éve tag
2019.01.10. 16:23
Az ok,de hiába írja ma valaki ,hogy minden ok ,ha holnap egész nap esik...vagy szombaton vagy olvad vagy fagy vagy bármi..
Előzmény: (retekba 203343)
retekba
26 élménybeszámolót írt
26
5 éve tag
2019.01.10. 15:25
Részemről alapvetően az utak járhatósága volt a kérdés.
jan 12-én terveztünk indulni, de ha horror lenne, akkor ki kell szállni a buliból. asfinag.at ismerem.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.