Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

fz által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (136)Időben csökkenő Időben csökkenő
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.10.07. 13:00
Ezért is reklámozom mindig a Where to Ski and Snowboard kiadványt. Pár napja kaptam meg a 2010-es kiadást. Ők a brit síelők által látogatott helyeket részesítik előnyben, de még mindig sokkal reálisabb, mint az ADAC.

A website-ja is elég jó:

http://www.wtss.co.uk/index.jsp


Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy a világ legjobb tíz terepe között van akár egy osztrák is, de ha igen, akkor az Ischgl.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.10.05. 10:10
Nekem a hidegrekordom kétszer is a -26 fok, egyszer Donovalyban még a nyolcvanas évek közepe táján, egyszer pedig Raxalpe-n 1990-ben.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.10.05. 10:07
Két megjegyzés:

1. Obertauern igazi baja, hogy nagyon rövidek a pályák. A legnagyobb szintkülönbség 500 m körül van, de a jellenző a 300 m szintkülönbségű pálya. Ez osztrák viszonylatban is gyenge, hát még akkor, ha a nagyobb francia vagy svájci terepekkel hasonlítom össze. A hóbiztosságán túl igazán komoly előnye Obertauernnek nincs a közepes vagy alsó-közepes osztrák helyekkel szemben.

2. Schladmingban a terepviszonyok nemigen adnak lehetőséget arra, hogy az egyes "hegyeket" feljebb, azaz mondjuk középállomásnál összekössék. Legfeljebb egy Obergurgl-Hochgurgl szerű vízszintes kabinos jöhetne szóba, de abból meg kellene 3. Ahol mondjuk zavaró az, hogy le kell síeéni, az a Planai és Hochwurzen viszonylat, mivel van egy rész, ahol lefelé is csak felvonó visz. A többi összeköttetés nem rossz.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.23. 17:37
Annyit még hozzáfűznék, hogy az élmezőnyben végzettek között Zillertalban és Nassfelden nem voltam még, a többi terepen igen, így az azok közötti választásban talán tudok segíteni:

Ischgl, Saalbach, Solden hármas kiváló, aki ezek közül választ, azoknak:

Ischgl a legnagyobb terep, és talán a legváltozatosabb. Át lehet síelni a svájci Samnaunba, ahonnan egy két szintes kabin hoz vissza az osztrák részre. Nagyon sok a búrás ülőlift, a pályarendszer teteje 2500 felett van, az alja is 14000, így hóbiztosnak számít. Sok a piros pálya, viszonylag kevés igazán meredek lejtőre emlékszem.

Saalbach-Hinterglemm-Leogang egy irányban körbe síelhető, a másik irányban hiányzik egy lift. Az alja 1000 m alatt van kicsivel, és az egyik oldal déli, úgyhogy nem annyira hóbiztos, mint a másik két terep. Jellemzőek a közel 1000 m szintkülönbségű pályák, van néhány fekete is, sőt néhány igen meredek is, fpleg osztrák viszonylatban. Itt is modern és gyors liftek vannak, néhány modern kabinnal és sok ülőlifttel. Húzólift alig. A legmagasabb pont is alig 2000-en van, így nagyon sok az erdei vágott pálya, de igen szélesek, szélesebbek mint pl. Schladmingban.

Soldenben van két gleccser is, így a leghóbiztosabb, sok a meredek és hosszú pálya. Itt a leghosszabbak a pályák, a liftrendszer itt is modern. Nagyon klassz a kivilágított pálya is, egy kabinnak a középállomásától lefelé, ahogy emlékszem, van vagy 700 m szintkülönbség, ilyen hosszú kivilágított pályán én még nem síeltem. Mivel 3000 feletti része is van a rendszernek, jó eséllyel hideg van. Solden középállomása magasabban van, mint Saalbach teteje, így nagyon hóbiztos.

Három kiváló terep, nálam a top 3 Ausztriában azok közül, ahol jártam, de ha egyet kell javasolnom, én Ischgl-t mondanám. Ha viszont az ár/érték vagy a távolság/érték arányt, akkor Saalbach-ot.

Soldent én inkább akkor javaslom, ha a havat illetően bizonytalan időszakban, idény elején vagy idény végén megy valaki.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.23. 14:44
Vállalkoztam egy kis összesítésre, a topic nyitásától napjainkig.

Összesen 56 ember adott listát (bár nem mindenki top 5-öt, volt aki csak elsőt, volt aki csak első hármat nevezett meg).

Első helyek számát tekintve:
1.-2. Ischgl és Sölden 7-7 szavazattal
3. Nassfeld 6 szavazattal
4. Schladming 5 szavazattal
5. Obertauern 4 szavazattal

Ha az első hely 6, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az 5. hely 1 pontot ér, akkor összesítésben:

1. Sölden 63 pont
2. Nassfeld 60 pont
3. Ischgl 55 pont
4. Schlading 51 pont
5. Saalbach-Hinterglemm 50 pont

Legtöbb szavazat a top 5-be szerint:
1-2. Saalbach-Hinterglemm és Sölden 15-15 szavazattal
3-4. Schladming és Nassfeld 13-13 szavazattal
5-6. Ischgl és Zillertal 11-11 szavazattal

Néhány megjegyzés:
1. Nyilván számít az is, hogy az 56 szavazó közül melyik hány helyen volt, illetve ki volt az adott helyen, hisz szinte mindenki azokat a helyeket rangsorolta, ahol már járt.
2. Fentiek miatt, mivel a közelebbi helyekre többen eljutnak, örömteli meglepetés, hogy a távoli, talán nemzetközileg legkiválóbbnak tartott helyek mi, magyarok között is jó helyezést értek el (pl. Ischgl, Sölden, Zillertal).
3. Az is kitűnik, hogy a hagyományos "magyar helyek", mint Schladming, Obertauern, Murau, Hochkar azért a "valósnál" jobbnak értékeltek. Ugyanez igaz az utóbbi 5 évben feltörő és "magyar helyek" litáján előkelő helyet kivívó Nassfeld-re.
4. Érdekes, és egyben a realitást tükröző, hogy a sokáig magyar kedvenc (a nemzetközi síéletben marginálisnak számító) Semmering Hirschenkogel vagy Semmering Stuchleck nem kapott szavazatot.
5. Ami nekem furcsa volt, hogy St. Anton vagy Serfaus-Fiss Ladis milyen kevés szavazatot kapott, és legfőképp, hogy a Ski Welt (Wilder Kaiser, Brixental), mely Ausztria egyik legnagyobb összefüggő terepe, mindössze egy szavazatot kapott, azt is az 5. helyre.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.18. 15:55
Citromdíj: nekem Raxalpe, ahol mikor ott voltam (van vagy 20 éve), akkor egy kabinnal kellett felmenni, aminek nem volt pályája, és fenn egy darab csákányos lift szolgált ki egy darab kb. 1 km. hosszú pályát.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.07. 15:42
Laci,

Nekem tetszik az ötlet, bár nálam a 3 kategória 0-50 km; 50-200 km és 200 km felett lenne, azaz az "1 napos", "hosszú hétvégés" és "egy hetes" terepek.

A síelők többsége (legalább is az én ismeretségi körömben) úgyis egy napra, (hosszú) hétvégére vagy egy hétre megy síelni, és így meg tudná választani a sítúra hosszához megfelelő terepet. (A két nap síelést tartalmazó normál hétvégét valahol az egy napos és a hosszú hétvégés közé gondolom, talán közelebb az 1 naphoz, tehát a sima hétvégés terepek az 1 naposok kategóriájával azonosak lehetnének).

Más: szerintem bármilyen összevetésben a volt szocialista országok (talán Szlovénia kivételével), azaz Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia terepei külön kategóriát képviselnek az infrastruktúra viszonylagos elmaradottsága és a minőséghez képesti nehéz megközelíthetőség miatt (azaz pl. Chopokra több idő szinte kijutni, mint Flachauba). Nekem mindig fals (de ezt a vitát a különböző szlovák topikokban már lefolytattam), mikor valaki Donovalyt akarja akár Semmeringgel összehasonlítani.

Még egy dolog: lehetne egy ár/érték arány szempontú értékelést is adni, de ennek a módját még nem látom. Például meggyőződésem, hogy az egy síelt méterre jutó költség Szlovákiában a legmagasabb, viszont Ausztriában pl. Schladming egy relatíve olcsó viszont egész jó terep. Másik példám, hogy pl. két szuperterep, Les Trois Vallees és Zermatt közül az előbbiben már csak a sok apartmanos út miatt is jóval olcsóbban ki lehet hozni egy hetet.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.07. 10:45
Január 7-10: K2 kupa gyerekeknek Murau-ban, itt megnézem a fiamat
Január 23-január 30: Saalbach-Hinterglemm
Februárban egy hosszú hétvége Schladmingban
Valamikor márciusban remélhetőleg Ski Welt 4-5 nap.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.07. 10:32
klaci

Egyetértek, az 5 fokozat kereteit szélesebbre lehetne húzni, ha kategóriákat határoznánk meg előtte, és kategórián belül osztanánk ki a csillagokat. Ehhez viszont valakinek be kellene kategorizálni a terepeket, amit én például örömmel vállanék, de hát ki az, aki elfogadná, hogy pl. az összes szlovák terep (talán Chopok és Lomnic kivételével, amelyek mondjuk 2-es kategória) 1-es kategória? A síelők.hu látogatóinak nagy része (lásd pl. a miért szeretem Szlovákiát topic) fanatikusai eret vágnának magukon.

Szumma szummárum, marad az 5 fokozat, kategóriák közötti osztályzással, és így be kell érni azzal, hogy Donovaly és Normafa is egy csillagos, pedig azért valóban van különbség köztük.

Egyébként azt gondolom, hogy legegyszerűbb az 5 fokozatú skála 10 fokozatúra módosítása lenne.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 16:52
Stani értékelésével sok ponton egyetértek, de pl. Hochkar szerintem nagyon túlpontozott.

(Speciel lehetne csinálni egy szubjektív listát, hogy melyik sítúrán szedtem fel a legklasszabb csajt, meg hasonlók, csak az nem tartozik szorosan a síterep jellemzői közé.)
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 16:48
Huligán, a három kiragadott példádat nem értem, mivel ötös a skála, nem tudtam nagyobb különbséget kimutatni.

Én írok 5 tipikus példát, mivel 5 fokozatú a skála, olyanokat, amiket sokan ismerünk.

5 csillag: Les Trois Vallees, a világ legnagyobb összefüggő rendszere, és vagy ezer másik érv miatt, egy hét alatt se lehet besíelni, mindig talál valami újat az ember, akármikor és akárhányszor megy.

4 csillag: Schladming, ahol sok pálya van (nálam ez a 100-250 km közötti kategória), a liftrendszer is jó, de nem veszi fel méretben a versenyt az igazán nagyokkal, nincs elég nagy szintkülönbség, alacsony a legmagasabb pontja, elég hasonló a legtöbb pálya stb. Egy hosszú hétvége alatt bőven besíelhető, de egy hétig is izgalmas.

3 csillag: Obertauern, nem éri el a 100 km-ert a rendszer, nagyon rövidek a pályák, kicsik a szintkülönbségek, de hóbiztos, a liftrendszere modern, egy nap alatt oda vissza besíelhető, egy hosszú hétvégére jó.

2 csillag: Semmering, pici, de közel van, 30 km alatti terep, el lehet rajta tölteni egy napot, utána unalmas.

1 csillag: Donovaly, egy értelmes pálya van összesen, tömeg, el lehet rajta csúszkálgatni, gyereket tanítgatni a nyúldombon.

A fentiek miatt például nálam a Chopok és Lomnic kivételével az összes szlovák terep egy csillagos, mert kicsik és kevés a lift és sor van stb.

Lényeg az, hogy a világ több ezer pályáját nehéz 5 kategóriába beosztani, de ha már csak 5 fokozat van, legalább azt az ötöt használjuk ki.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 14:00
Sporttársak, néhány megjegyzés:
1. Én nem láttam sehol, hogy a csillagok kategórián belül értendők! Ezt honnan veszitek?
2. Ha kategóriákon belül értendők a csillagok, akkor mik a kategóriák? Lehet így is, az valami egészen más értékelést ad.
3. A statisztika lényege, hogy nagyobb szavazatszám esetén egy adott szavazat szerepe csökken, de az nem feltétlenül igaz, hogy a "szubjektív" szavazatok szerepe csökken, mert lehet, hogy szinte mindenki "szubjektív" módon értékel, és az értékelések számával a szubjektív értékelések száma arányaiban nő.

Nem akarom a dolgot túlragozni, csak kíváncsi voltam, hogy miért születnek számomra érthetetlen értékelések, de most már kezdem érteni.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 10:37
maci-laci

A célközönség szempontjából értékelni, na ez megint egy teljesen más ügy. Én a szempontokat csak példának írtam, másnak mások a szempontjai.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 10:35
Azt gondolom, illetve remélem, hogy elegendően nagy számú értékelés után a szubjektív osztályzatok befolyása csökkenni fog, és lesz egy reálishoz közeli lista. Örülnék például annak, ha az egyes terepeknél látható lenne az értékelők száma, és az egyes osztályzatok száma (pl. Kukutyin nevű terep, összesen 10 értékelés, ebből 4 darab 5, 3 darab 4, 1 darab 3, 0 darab 2 és 2 darab 1). Kevés számú értékelésnél ez többet mutat, mint az átlag.

Szerintem a szubjektív élményeket egy külön topicban lehetne összeszedni, de persze mindenki azt csinál, amit akar.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.04. 10:25
Endre,

Igen, ez az osztrák top 10. Európa top 10-re van egy másik topic.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.03. 17:32
Értékelők!

Én most vettem észre ezt a lehetőséget, és nagyon hasznosnak tartom, illetve tartanám, ha nem lenne többek értékelése teljesen komolytalan. Találomra megnéztem néhány olyan síelő értékeléseit, aki sok helyen járt, és megdöbbenve láttam, hogy volt, akinél Zermatt és Sátoraljaújhely is 5 csillagot kapott. Kérek mindenkit, hogy próbáljon nivellálni! Ha minden 5 csillagos, ami csúszik, akkor nincs értelme az egésznek.

Javaslom, hogy állítsatok fel szempontokat, és annak alapján menjetek végig újra a terepeken, és mindenképp legyen 1-5 az értékeltek között. Azaz a leggyengébbek 1-es, a tényleg kiválóak 5-ös.

Nekem a főbb szempontjaim, csak gondolatébresztőnek:
1. A síterep mérete
2. Pályák hossza
3. Meredek pályák megléte
4. Sífelvonók modernsége
5. Pályakezelés, hóágyúk, hóbiztosság
6. Szintkülönbség
7. Általános infrastruktúra

Ja, és az összekötött pályarendszereket, pl. Bad Gastein és Bad Hofgastein egynek kellene venni, nem kettőnek a terepek listázásánál, úgyanígy pl. Planai és Hochwurzen stb. Én 63 terepet értékeltem, de valójában "csak" 52-nek számítana a fentiek miatt.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.03. 15:26
Megnéztem közben Oliver Kern szempontjait:

Parkolás a sípálya közelében
Információ a jegypénztárban és a pályákon
A síterep mérete
A pályák változatossága
Freeride lehetőségek
Snowboard parkok
Attrakciók családosoknak, gyerekeknek
Sípályatérképek
Pályakezelés, hóágyúk, hóbiztosság
Sífelvonók
Hegyi éttermek, hütték, szállások
Tisztaság és higiénia
Sífutópályák
Aprés Ski
A személyzet hozzáállása

Valószínűleg azért is tér el a véleményünk, mert az én szempontjaim:
1. A síterep mérete
2. Pályák hossza
3. Meredek pályák megléte
4. Sífelvonók modernsége
5. Pályakezelés, hóágyúk, hóbiztosság
6. Szintkülönbség
7. Általános infrastruktúra

Sífutópályák, Snowboard, Freeride stb. eleve nem érdekel, mivel nem snowboard-ozom és nem sífutok. Egy biztos: Kern 15 szempontja nem azonon prioritású, például komolytalannak tartom a "személyzet hozzáállása" és a "snowboard parkok" (a sportolók kb. 2%-át érinti) marginális szempontjait az "a síterep mérete" szemponttal azonos súllyal értékelni.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.03. 15:16
Lehet, hogy ez az Oliver tapasztalt értékelő, de a listája szerintem Ausztria irányában rendkívül elfogult.

Meggyőződésem, hogy például Les Trois Vallees, Val d'Isere és Zermatt benne van az első ötben, a többin lehet vitatkozni. Ráadásul a legjobb osztrák terep, Ischgl is kimaradt a listájáról.

Akit egyébként a síterepek (viszonylag) objektív összehasonlítása érdekel, annak a Where to Ski and Snowboard című angol könyvet ajánlom, minden évben megjelenik, és számos szempont alapján rangsorol, részletesen írva is több száz terepről. Az angolokban lehet bízni, egyrészt mert nem elfogultak, lévén angol síterep gyakorlatilag nincs, másrészt igényesek.

Nálam az öt legjobb, azok közül a helyek közül, ahol voltam:
1. Les Trois Vallees - Franciaország
2. Val d'Isere/Tignes - Franciaország
3. Paradiski, azaz az összekötött Les Arcs és La Plagne - Franciaország
4. Zermatt/Cervinia - Svájc/Olaszország
5. Verbier - Svájc

Ski Weltre kíváncsi vagyok, de szerintem egy olyan terep, ahol a legmagasabb pont 2000 m körül van, eleve hátránnyal indul.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.03. 15:04
Ha már Hochkar szóba került, a hóbiztossága és a liftrendszere elismerésre méltó, de nagy baja, hogy nagyon rövidek a pályái. Másik baja, hogy nincs elég közel, kb. 1-1,5 órával több utazással el lehet érni Flachau-t vagy Schladmingot, és azok azért osztrák viszonylatban már jó terepek. Kicsik közül közelsége miatt Stuhleck a legjobb szerintem.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2009.09.03. 11:00
A 2008/2009-es idény nekem elég szerényre sikeredett, 3 nap Dachstein West és 4 nap Schladming. Ezek közül Dachstein West volt újdonság, de nem került be a top 10-embe, Schladming viszont egy helyet előre lépett:

1. Ischgl
2. Saalbach-Hinterglemm
3. Sölden
4. Lech/Zurs
5. Schladming
6. Obergurgl/Hochgurgl
7. Bad Gastein
8. Hochkönig
9. Mayrhofen
10. Hintertux

Szigorúan csak azok a helyek vannak benne, ahol már voltam.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.