Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Dobogókő topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tfanfan
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2012.02.14. 13:37
Tisztelt Mácsai úr!

Csak annyit szeretnék még egyszer kiemelni, hogy a "minden tiszteletem az önkéntes pályamunkásoké" kitételt nem véletlenül és nem ironikusan tettem, mert tényleg értékelem, hogy ezt a jobb sorsra érdemes, Budapesthez igen közel eső pályát felkarolják és üzemeltetik, és nem engedik át a végső enyészetnek. Tehát a kritikus beszámolómban egyáltalán nem volt szándékomban az üzemeltetők és önkéntesek munkáját becsmérelni, csak annyit akartam tényként megállapítani, hogy olyan közepes (vagy nevezhetem közepesen gyenge, de mindenképpen képzetlennek mondható) síelők részére, mint amilyenek mi vagyunk, a pálya vasárnap annak ellenére élvezhetetlen volt, hogy a honlapról ennek az ellenkezője lett meghirdetve. Ez pedig csalódással töltött el.

Ennek a fő okának a természetes hóhiányát tartom. Ha egy pályán nincs hó és hatékony mennyiségű műhó gyártási lehetőség sem, akkor ott a leglelkesebb pályamunkások sem tudnak a sz*rból várat építeni.

A tányéros pedig (bár jó hogy van egyáltalán, és működik) tény, hogy kis méretű tányérjaival munkás és fárasztó... A vasárnapi délelőtti ELMŰ leállást egyszerinek tartom, ezért nem is említettem (bár azt is pont megszívtuk, igaz, hogy utána jól esett a felajánlott ingyen tea is a melegedőben).
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2012.02.14. 12:52
Jó, hogy a felvonót is minősítetted, így a többire vonatkozó meglátásaidat is helyükön tudom kezelni...
:-)
Előzmény: (Tfanfan 134335)
Mácsai Tomi
164 élménybeszámolót írt
164
19 éve tag
2012.02.14. 09:38
Tisztelt Uram!
Sajnálattal, de tudomásul vesszük, ha a pályaállapotok nem tudták kielégíteni az Önök igényeit.
Annyit biztosra állíthatok, hogy csapatunk mindig mindent megtesz a lehető legjobb pályaállapotok biztosítása érdekében, azonban lehetőségeink erősen korlátozottak. Az 50 cm-es megállapítást azonban túlzónak találom. Az, hogy milyen lesz a pálya állapota nagyon sok minden mástól is függ.
Függ a hó állagától (pl. porhó nem ratrakolható eredményesen) függ az időjárástól (-18 C-on szél mellett a legfelső szakasz éjszaka szokatlan mértékben fagyott ki) függ a pályaalaptól, annak tömörítettségi fokától és még ezernyi tényezőtől. Ezek alapján merem állítani, hogy van, amikor 20-25 cm hó mellett élvezhetőbb a pálya, mint 35 cm mellett és van, hogy 30 cm hóvastagság esetén is kiválónak minősíti síelőink többsége.
Az persze, hogy ki mennyire tudja élvezni a síelést valójában három tényező függvénye:
1.) a pálya állapota
2.) a vendég sítudása
3.) a síléc minősége (pl. mikor volt utóljára élezve - erősen kifagyott vagy jégfoltos pályára való alkalmasság szempontjából nem elég a vaxolás)

Szerdától viszont jön a hó, így bízunk benne, hogy az égi segítséggel vendégkörünk mind nagyobb hányadának élvezhető pályát tudunk biztosítani.
Előzmény: (Tfanfan 134335)
Tfanfan
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2012.02.14. 07:51
Minden tiszteletem a lelkes pálya karbantartó önkénteseké, de hóágyú ide vagy oda vasárnap újra szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy ez a pálya 50 cm természetes hó alatt még mindig élvezhetetlen.

Tavaly jártam utoljára a pályán és nem terveztem hogy a közeljövőben újra eljövök (mert akkor is csak egyet csúsztam a pálya abszolút alkalmatlansága miatt), de a minap az egyik ismerősöm megemlítette, hogy a hétvégén kinéz Dobogókőre, mivel most szerinte megfelelő mennyiségű hó esett, hideg van és valamennyire hó ágyúzzák is a terepet, ezért rámentem a honlapra további információkért, ahonnan ugyancsak azt a tájékoztatást kaptam szombaton, hogy van jó minőségű hó, hó ágyúztak is előtte való éjjel és a pálya állapota így kiváló.

Nosza, megörülve ennek a hírnek azonnal szóltam is a lányomnak, hogy másnap síelünk, és biztos voltam benne, hogy végre először egy síelésre alkalmas és jól elkészített pályán fogunk egy jó fél napot csúszkálni a lakóhelyünktől kb. háromnegyed órás távolságra. Sajnos a lelkesedésem az első csúszásnál (fél 11 körül) elillant, mivel sem a hó mennyisége, sem a pálya eldolgozottsága nem ütötte meg a kívánt mértéket gyakorlatilag a pálya egyetlen részén sem.

Hozzáteszem, egy közepesen gyakorlott, középhaladó szintű síelő vagyok (és tegnap is voltak akik nálam ügyesebben teljesítették a feladatot) aki jól előkészített pályákon minden piros pályán gondtalanul, fekete pályán -gonddal- de lejön, azonban igazán a jól előkészített kék, vagy gyenge piros, részeken élvezi a síelést.

A pálya eredetileg pirosnak mondott felső része erősen jeges és jéggöröngyös volt (értsd, hógolyó méretű jégkockákon síeltünk, addig amíg azok a síeléstől fel nem darabolódtak), a pálya két szélén már ekkor is is előjött a föld az avar és a léc karcoló kavicsok/göröngyök, középen itt-ott nagyobb kövek is.

Tehát a pálya nem megfelelő elkezelése illetve a hóhiány miatt a pálya felső részét is fekete szintűnek éltük meg, ami azért erősen riasztónak, illetve teljesíthetetlennek tűnhet azon kezdő illetve minimális technikai tudással rendelkező síelők részére, akiknek ezen a pályarészen legalább egyszer át kell vergődniük, ha léclecsatolás nélkül a pálya alsó -kevésbé meredek- részéhez szeretnének jutni. Sebaj mondtam magamnak és a lányomnak ekkor, majd a pálya alján élvezkedünk/technikázunk egy kicsit a kék részen. Viszont itt meg a késő délelőtti, déli rásütő naptól, és az el nem kezeltség miatt tapadt és kásásodott a helyenként és az idő előrehaladtával egyre jobban a földtől és avartól barnuló, amúgy vékonyka hóréteg, így ezt is eléggé "munkásnak" éltem meg, miközben alig haladtam és folyamatosan azt kellett néznem, hogy merre van egy kis síelhető minőségű hófelület. Eredetileg 10-20 lesiklást terveztem fejenként, de végül is kettőnknek vettem egy 10-es bérletet, melyet nem kis mazochizmussal és léckárokkal, le is síeltünk a lányommal (és úgy el fáradtunk a végére, mint máshol egy napos síelés után). Az utolsó (5.) lesiklást, és az azt követő -a lovagló izmok számára megerőltető, viszont hasizom erősítő kényelmetlen tányéros felvonózást követően a vasárnapi síélményünket mindketten egy "hurrá, ezt a tortúrát is teljesítettük" érzéssel konstatáltuk.

Elismerve, hogy megfelelő hóállásnál (értsd minimum 50 cm természetes hó!), sok-sok fejlesztéssel (pl. újabb elsősorban kék pályaszakaszok létesítésével, melyek alternatívái lehetnének a felső -nehéz- szakasznak, a hóágyúzási lehetőségek további javításával, a pálya előkészítés minőségének javításával, és egy kényelmesebb felvonó beállításával stb.) benne lehetne egy árérték arányban a dobogókői pályában egy akár négy csillagos síélmény lehetősége is (szezononként 2-3 nappal kalkulálva), a tegnapit az első csúszás után továbbra is egy, az ötödik után - mivel teljesítettük, és ettől határozottan megkönnyebbültünk - jóindulattal két csillagosra tudom csak minősíteni.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.