Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Oxigényes víz vs ágyaspálinka topikból

ÜZENETEK (19)Időben csökkenő Időben csökkenő
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2023.11.01. 15:41
Nem akarok belepiszkálni a témába, de ez egy tökéletes összefoglalója a Talponsíelős létnek. Kívánom, hogy jól működjön a jövőben is, Maci Laci elment más hómezőkre, én magam úgy néz ki, kifáradtam (kiöregedtem?), hiába reméltem, hogy 80 évesen még versenyezni fogok, de a természet közbeszólt. Ha lesz még alkalom, akkor egy-egy hómentes bulira még vállalkozom, de lécet már aligha csatolok, legfeljebb továbbadom az arra érdemeseknek. WFeri
P.S.: tényleg - érdekel valakit néhány "öreg" síléc és sícipő? Nem teszem fel apróhirdetésbe, csak egy baki van, ami akár pénzt is ér, a többi ajándék!
Előzmény: (Sörapu. 217853)
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2023.02.09. 11:56
A zárásig (januárban 16:00) maradással az a gondom, hogy ott vagy, ahol a part szakad. Ebben az esetben le kell állnod ebédelni a hüttében, ami minimum 1 óra. Utána teli hassal további fél órát nem tudsz igazán jól síelni. Marad fél órád a széttúrt pályán. (ahhoz viszonyítva, hogy én kettőkor befejezem). Vagy étlen-szomjan nyomatod végig. Mivel ahogy írtad jó a kondíciód, de az egyre növekvő éhség miatt a síelés még így sem igazán élvezet.

Utána fél ötkor teleeszed magad a szálláson. Délutáni alváshoz már késő van, estére lefeküdni korai. Fáradtan kóvályogsz estig. Uszodába menni nincs erőd. Este elmenni egy kicsit szórakozni - szintén nincs kedved. Eset 9-kor bezuhansz az ágyba és rosszkedvűen zaklatottan többször felriadva alszol.

Ezzel szemben én fél órával kevesebbet síeltem, aludtam délután, úsztam egy jót és este még megtáncoltattam az asszonyt a bárban.

Persze ez az egész csak javaslat akart lenni, nálam jól bevált, de attól még nálad vagy másoknál a zárásig síelés lehet a jó recept. Úgy hogy nem azért írtam, hogy végeláthatatlan vitákat generáljak.
Előzmény: (gaboca 217838)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.07. 22:19
Jól hangzik! Nekem is volt olyan ismerősöm akinek a nagypapájának a testvérének az unokája, már olvasott hasonlóról! De egyenlőre itt a Kárpát -medencében ez keveseknek adatik meg! Így a ,,melós aki a munkahelyére bemegy” egy ilyen vakáció után kipihenve aktívabban dolgozik, csak illúzió!
Visegrádot szeretem! Ott kezdett a párom és két kisebb gyermekem, én is itt kezdtem újra kb 20év után!
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2023.02.07. 20:01
Muszáj vagyok a talponsíelő társadalom nevében hozzászólni a kérdéshez, még ha teljesen off is. Megkérjük valanelyik tisztelt admint, hogy helyezze át a szaktopikba (Oxigényes víz vs ágyaspálinka).
Na mármost, reggel felkelünk, amíg józanok vagyunk, gyorsan szaladunk a hóban egy laza tíz kilométert. Meddigre visszaérünk a lakba, a lustább talponsíelők elkészítik a kiadós reggelit, de előtte és utána is (néha közben is) végigkóstoljuk egymás pálinkáját. Már csak a hangulat miatt is. Bár hangulat anélkül is van, na de mégis. Aztán a pályára indulás előtt egy-két sör lecsusszan.
Salzburg régió ahol leginkább előfordulunk, a pályákat csukott szemmel is ismerjük, de a többség inkább a fák között csusszan. Délután csak a nagyon megfáradt kollégák alszanak, hiszen mi erre inkább a rövid éjszakákat szánjuk.
Sok ősi talponsíelő szokás van, amit igyekszünk betartani, de a 11 órás sör az kihagyhatatlan. Ezt még szegény Maci-Laci találta fel, isten nyugasztalja! Bizony a hüttébe is be-beülünk mert vannak szegény kisnyugdíjasaink, aki néha már megpihennek.
A nap végén összegyűlünk, sütünk főzünk, néha egy bárányt is levágunk és megesszük, oszt danolászunk elalvásig.
Ez is egy alternatív recept lábfájás ellen :)))
gaboca
3376 élménybeszámolót írt
3376
15 éve tag
2023.02.07. 12:55
Úgy tűnik alapvető hibám, bár nyitásra ott vagyok, de zárásig maradok, némileg lazázok mert az első 1-2-3 órát GS léccel nyomom, utána jön csak az SL. Ezt mondjuk némileg ellensúlyozza a tányéros felvonó, nem túl pihentető kialakítása, erre még némileg rá tesz a GS és az SL is gyári versenyléc az kicsit más kávéház, sokat ad, de sokat is követel, az edzettség talán megfelelő, lásd képet, bizony, bizony... :-)
vo-max.PNG
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
2023.02.07. 11:28
Tippek a síelés utáni lábfájás elő elkerülésére.
1. Lehetőleg pályaközeli szállást választasz olyan síhelyen, amelyet Úgy ismersz, mint a tenyeredet és mindig tudod, hogy éppen a mikor hol vannak üres pályák (nálam ez kreischberg és hintertux).

2. Kimész pályanyitásra (Januárban ez 8:30 volt) és síelsz délután kettőig. közben egyszer állt meg 15 percre tízóraizni és nem hüttében, hanem valahol a szabadban egy padon megeszel két banánt és egy fél liter teát, amit magaddal vittél a kis hátizsákodban.

3. végig rövid lendülettel nyomatod, főleg a fekete pályákon. mivel úgy ismered a pályát mint a tenyered ezért még délután kettőkor is találsz érintetlen ratrakolt sávokat.

4. ezután hazamész, Majd következik az ebéd és egy testet lelket üdítő kétórás alvás.

5. este hatkor elmész uszodába, pl. a muraui-ba, ahol a jó meleg 31 fokos vízben leúszol 60 hosszat (1500 m). Nyugodtan nyomtathatod végig, mert a két órás délutáni alvás úgyis teljesen regenerált. az edzetlenebbek visszafoghatják magukat, nehogy kiugorjon a kis szívük.

6. utána el lehet menni egy kicsit szórakozni.

ezzel a módszerrel a Totál kipihentség már úgy kb a 8. napnál bekövetkezik.

hazatérve garantáltan 0 lábfájás. Akár favágóknak is ajánlott.

Ja, azért nem árt az év többi napján is napi két órát elég keményen edzeni ... bizony ...
Előzmény: (gaboca 217816)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2023.02.07. 06:40
Egyik állítással sem értek egyet!!!! Aki rendszerese mozog, annak teljesen mindegy, hogy 3 napot vagy 3 hetet siel. Aktív koromban (mikor még nem voltam nyugdíjas) több szezonban előfordult, hogy 3 hete egyhuzamban csúsztam. A munkával kapcsolatban: rengeteg olyan foglalkozás van, ahol megengedhet magának az ember egy hosszabb kihagyást is. Gondoljunk csak a szezonális munkákra! A nélkülözhetetlen vezetővel sem értek egyet!!! Egy vezető azért vezető, mert több munkáért felel, mint amit el tud látni! Ha megfelelően szervezi a munkáját, és megfelelő emberekkel veszi körül magát és az alatta lévő vezetők tökéletesen ellátják a feladatukat, akkor igenis hosszabb időre eltávozhat egy közép- vagy felsővezető. Annál is inkább, mert ha rendkívüli dolog van, ott a telefon, az internet stb.

...az említett munkahelyen nem hiszem, hogy megfelelő volt a felső-közép- és alsó-vezetők között az információs és munkamegosztási kapcsolat. Egy középvezetőnek (45 éves és van 3 gyerek ) 37 nap szabadsága lehet. 21-22 munkanap van egy hónapban. Két hét szabadság csak 10 munkanap, ráadásul a munka törvénykönyve is biztosítja! Egy középvezetőnek különösen fontos, hogy időnként feltöltődjön, szart sem ér az a munkahelyi közösség, amelyik nem biztosítja ezt számára
Előzmény: (VÁrpád 217819)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.06. 20:47
Hát bizonyára szellemi munkára gondolt a költő! Én is így gondolom ahogy írtad! Hát azért érzi az ember, hogy van lába az biztos! Vajmi kevesen vannak akik erre jól rátudnak edzeni!

Egy jó melóst nem lehet két hétig nélkülözni a munkahelyén! Egy munkahelyemen a középvezető elment két hét szabira, senkinek nem hiányzott! Visszajött kapott egy útilaput, mondván akit két hétig lehet nélkülözni azt továbbra is! És tényleg utána sem hiányzott senkinek!
Előzmény: (gaboca 217816)
gaboca
3376 élménybeszámolót írt
3376
15 éve tag
2023.02.06. 20:03
Az aki egy, ne adj uram két hét síelés után másnap a munkahelyén jobban dolgozik, na az hüttézet végig, mert aki síelt, az menni alig bír... :-D
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.06. 19:30
Lefordítom magyarra! A melós dolgozik, hogy a föncsi el tudjon menni síelni! ,,Amíg síel nem baxogat” Az ebéd és reggeli idő is egy kicsit megnyúlik! A meló halad, jobb minőségben, mert nincs gyomorgörcs! Esetleg egy kis maszek is belefér! Tiszta wellness , mindenki örül! Föncsi visszajön, élménybeszámoló, 30 perc extra pihi! Rutinosabb melós rajongva kérdez, föncsi buzgón válaszol + 15 perc! Föncsi fáradt, begubózik az irodába, még egy potyanap! Jó az a síelés, a melósnak és a főnöknek egyaránt! Úgy, hogy igazából egyikük sem tud síelni!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
2023.02.06. 10:03
Primi gazdasági beállítottságú ember. Nincs ezzel semmi baj. A bevétel legyen nagyobb mint a kiadás. Tiszta sor. Nem kell őt elkergetni, mert lehet hogy belőle lesz a legszorgalmasabb síelő.

Csak rá kell venni, hogy tágabb értelemben szemlélje a síelés gazdasági életre gyakorolt hatását.

Mert vizsgáljuk csak meg, hogy mire képes ez a csodálatos, számomra legjobb sport! Mert lehet futni, lehet úszni, lehet kondizni, de semmilyen más a sportág nem ad annyi élményt, feltöltődést és örömet, mint a síelés, feltételezve, hogy az ember már elért egy bizonyos szintet.

Egy jól sikerült síeléssel eltöltött nap, hét vagy - Uram bocsá - két hét után hazatérve másnap az alkalmazott jobban dolgozik, tehát többet keres, a főnök könnyebben ad fizetésemelést, a vállalkozó bátrabban befektet és nagy haszonra tett szert, a fodrász egyformára vágja mindkét pajeszt és több borravalót kap, a pincér szintén, mert udvariasabban szolgája ki a vendéget, a sebész nem felejti a szikét a beteg hasában, aki felgyógyulva újult erővel jelenik meg a munkaerőpiacon, a miniszter jókedvében adót csökkent, a hadügyminiszter nem indít háborút, hanem az erre szánt pénzt kórházakra, iskolákra stb. költik és még sorolhatnám ezeket a látszólag apró dolgokat, amelyek hatására a GDP akár ötszörösére is nőhet.

Úgyhogy síre fel, hogy gazdagodjunk!
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2023.02.05. 19:48
Nem pazarolták el, kifizették.
Előzmény: (Primi 217753)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2023.02.05. 18:02
teljesen normálisan kérdezte meg mert ami neked természetes bármi áron az neki nem feltétlenül. Miért kell rögtön beleállni?
Dézi apja :)
251 élménybeszámolót írt
251
15 éve tag
2023.02.05. 15:30
Kedves Primi! "Mindent megértek", csak azt nem: miért tetszett erre az oldalra tévedni! Itt sí fanok osztják meg véleményüket, akik 2-3 napos sielésért is feláldozzák idejüket, anyagi javaikat. Az aggodalmát máshol tessék megosztani.
Előzmény: (Primi 217753)
Gutbrod András
131 élménybeszámolót írt
131
21 éve tag
2023.02.05. 09:51
Kedves Primi!

Rezső helyett válaszolok, mert ő is (mint a mellékelt képen megjelöltem) hóágyúzott éjszaka.

"nem értem miért pazarolnak el rengeteg vizet , enegriát, ..."

Ezt a ritka hideg periódust nem hagyhatjuk ki (Kis Kovi-val egyetértve). Ezenkívül eddig 0 bevételünk volt, mindenképpen nyitnunk kell, csökkentve a veszteségeinket!

Köszönjük a támogató hozzászólásokat!

Megértésében reménykedve:
Gutbrod András
Előzmény: (Primi 217753)
p20230205-061831-3000-1.jpg
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2023.02.05. 08:49
Már nagyon rég nem volt ilyen egybefüggő hideg periódus (esti,hajnali fagyok legalább egy hétig), ami persze egy-két évtizede még természetes volt, manapság már csodaszámba megy, szóval mikor, ha most nem.

Jó lenne a betervezett víztározó, ami simán (természetes úton) feltöltődött volna az elmúlt időszakban, csak sajnos jelenleg a világban nem a hóágyúk pörögnek (még az ún. kormányozó "zöldek" is más típusú ágyúkért és környezetpusztító energia forrás allokációért lelkesednek a világban), aztán majd csodálkoznak a "fejesek", hogy még jobban rákapcsol a természet a "befűtésre".
Előzmény: (TZoli 217756)
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2023.02.05. 08:29
+ 12 fok és akkor mi van? Ez Visegrád, a mini gleccserünk! Természetesen itt is megérzik a klímaváltozás hatásait, de köszönhetően az üzemeltetőknek azért mindig sikerül valami csodát varázsolniuk.
Ha megnézel pár tavaly, tavalyelőtti beszámolót, volt, hogy +14 fokban, januári vagy februári melegrekordok közepette indultam síelni és lehetett.
Persze más, amikor hosszantartó felmelegedés jön és végül elfogy a síelhető hó, de pár napos melegcsúcsot még túl lehet élni.
Előzmény: (Primi 217753)
D.Vali
21 élménybeszámolót írt
21
9 éve tag
2023.02.04. 22:45
Kedves Primi!

Te tudsz valamit, hogy 10 napra előre ilyen pontosan prognosztizálsz..
lottószámokban tudnál segíteni ?
Előzmény: (Primi 217753)
Primi
3 élménybeszámolót írt
3
1 éve tag
2023.02.04. 22:04
Kedves Rezső!

Mindent megértek, de nem értem miért pazarolnak el rengeteg vizet , enegriát, amikor február 14 körül + 12 fok lesz!!!!!!
Teljesen felesleges , főleg a mai világban ilyen energiaárak mellett.
Egyszerűen nem értem....
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.