Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Bad Kleinkirchheim
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Slow Travel Resort Kirchleitn - családias apartmanok Bad Kleinkirchheim / St. Oswald részén
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bad Kleinkirchheim
2022.10.19. 19:13
Szia!

Mi annak idején március legvégén volt (közvetlen zárás előtt), igaz úgy 8 éve és akkor voltak olyan területek, ahol már főként csak a pályán volt hó, de ez nem volt zavaró, mert igen nagy a terület, igen változatos lehetőségekkel.

Akkor is 3 nap alatt volt kimondottan télies nap és csodálatos tavaszi is, a legnagyobb gondot a magasabb hőmérséklet (amikor verőfényesen sütött a nap) jelentette, a fellazuló pályák miatt.

Amit el tudok mondani, hogy a liftek terén a nagy terepekhez képes elmaradott a rendszer (ősrégi liftek) és elég lassan haladnak a fejlesztések, pedig már akkor is nagy tervek voltak a liftek cseréjére.
Mondjuk ez engem annyira nem zavart (komfort, lassúság), max. az üzembiztonság miatt volt némi aggodalma az embernek.

Azt viszont megnyugtatólag el tudom mondani, hogy a hóágyúzás feltételrendszerei kapcsán szerintem sokkal jobban álltak, mint a liftek terén, abban felvehették annak idején a versenyt a modernebb terepekkel.
Mivel a pályák fele északi tájolású, a többi pedig általában keleti, illetve elég nagyok a szintkülönbségek, szerintem mindig lehet olyan részt találni, ahol lehet rendesen síelni az általad említett időszakban, mert addig bőven van idejük megfelelően behavazni és elkészíteni a pályákat.

A csapadék igen hektikus lehet erre felé, nehéz megmondani, hogy mire számíthat az ember, mert szerintem a mediterrán ciklonok tudnak nagyobb hatással bírni erre a tájegységre, de ez a rész inkább a ciklonok szélső részei felé tendál, azaz abból nem itt szokott leesni a legtöbb csapadék. Persze, van amikor ide is "betalál" a csapadék, illetve a környéken vannak nagyobb vízfelületek (tavak), amelyek valamennyi hatással lehetnek mikroklíma szinten a pályarendszer időjárására, de nem olyan erősen, mint például északon Loser esetében, ahol a salzkammerguti tavak áldását élvezheti egyértelműen a helyi síterep.

Érdemes nézni a síterep webkameráit (persze szezonban), mert abból is kifejezetten sokra emlékszem, a bergfexen találsz majd bőven.

A pályák amúgy igen hosszúak és változatosak.
A felső részeken inkább a keleti tájolású oldalon lehet többet úgy pörögni, hogy nem jön vissza egészen a völgyig az ember, igaz maga a völgy is min. 1.000 méteren húzódik, amely januárban nem szokott akkora probléma lenni, bár manapság már ezt sem lehet készpénznek venni.
A keleti oldalon amúgy több modernebb lift van, ott adták át nem rég a legújabbat is, az is a felső részeken működik.
A hóágyúzás kapcsán viszont az északi oldalon is kifejezetten nagy infrastruktúrára emlékszem, ami gondolom abból is adódhat, hogy ott fut a világkupa pálya (le lehet jönni rajta, vannak sokkal durvábbak máshol).

A pályarendszer nagy előnye még, a különböző akciók a síbérlet és a fürdő tekintetében, igaz ennek mértéke is csökkent valamelyest az elmúlt években. Korábban úgy hirdették a szállások jelentős részét, hogy bizonyos időszakban ingyen jár hozzá a bérlet, jelenleg viszont 30 % kedvezményt adnak ezekben az időszakokban, bár a korábbi sem volt annyira ingyen, mert a bérlet árának egy részét érvényesítették valószínűleg a napi szállás árában, csak úgy jobban eladható volt :)

Visszatérve az eredeti kérdésedre, nagyobb az esélye, hogy nem lesz teljesen kopár a környék ebben az időszakban, még a völgyben sem, a pályán meg valószínűleg lesz síelésre alkalmas hó, viszont manapság nem egyszer alakult úgy az időjárás, hogy akár január bizonyos szakasza melegebbre "sikerült", mint mondjuk egy-egy márciusi hét, ami azért a pálya minőségére befolyással bírhat főként az alsóbb részeken.

A 2015/2016-os szezon indult úgy annak idején, hogy nagyon hosszú anticiklon által alakított időjárás volt (ez a jelenség egyre gyakoribb), ezért karácsony környékén is csak a hegyek felső részén volt látható jelentősebb természetes hótakaró, de Lungauban (innen egy picit északabbra) például a műhavas pályákat úgy megoldották, hogy teljesen jól lehetett síelni.

Ami nagy talány, mennyi energiát tudnak, hajlandóak fordítani arra, hogy ha kevés természetes csapadék lesz, akkor kellő hőmérséklet megérkeztével behavazzák a teljes pályarendszert vagy esetleg bizonyos szektorokat "megspórolnak" várva majd a későbbi természetes áldást. Mondjuk a hosszabb (tavaszig nyúló) nyitvatartás miatt amúgy is jobb, ha kellő pályaalapot tudnak készíteni műhavazást igénybe véve, de tényleg nehéz megmondani kívülállóként, hogy miképp fognak cselekedni.
Előzmény: (Berger11 216255)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.