Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy hét Donovaly - 2006 január

2006.02.08. Hernádi László

A honfitársaink körében igen népszerű szlovák síterepen töltöttünk egy hetet. Ezúttal Donovaly talán kevésbé ismert arca is dokumentálásra kerül; méghozzá a freeride lehetőségek. Hernádi Laciék friss porhóban szelték a hegyoldalt, erdőkön és tisztásokon keresztül.
A Donovaly sípályák látképe

UTAZÁS ÉS IDŐJÁRÁS

A szállásunk október végi lefoglalása óta folyamatosan az időjárás volt a téma, ami hála az égieknek kegyesen bánt velünk, ami a hómennyiséget illeti, hiszen már decemberben leesett olyan mennyiségű hó, ami akár tavaszig is kitartott volna. Győrből szombaton késő délelőtt hózáporban indultunk, a havazás és a szél a Csallóközben és Nyitra környékén már hó átfúvásokat is okozott. Nyitrától Zólyomig a hazai viszonylatokat megszégyenítően kátyús úton haladtunk. Besztercebányán még útba ejtettünk egy hipermarketet a megfelelő mennyiségű "Zlaty Bazant" beszerzés céljából (gondolni kell a folyadék-utánpótlásra!).

SZÁLLÁSUNK

Besztercebánya után Óhegy (Stare Hory) környékén már látszott, hogy hatalmas hó vár majd minket fent a hágón. Donovalyba érkezve a falu másik végén jobbra fordulva egy perc alatt megkaptuk a szállásunk kulcsát a Patty Ski Apartmanokban. A vadonatúj apartmanban tisztaság és harmonikus-praktikus berendezés, valamint kellemes meleg fogadott minket. Mindent megtaláltunk, ami az egy hét gondtalan eltöltéséhez szükséges, értem ez alatt a TV-t, konyhafelszereléseket, bőséges melegvizet, szép fürdőszobát és a korlátlan szélessávú Internet elérést.

ESTI SÍZÉS AZ ELSŐ NAPON

Az első napon, mivel késő délután foglaltuk el a szállást, az esti> sízés kipróbálása mellett döntöttünk. A pályán meglehetősen zord, szembeszeles hóesés fogadott minket, ennek ellenére jót síeltünk és megállapítottuk, hogy jó ötlet volt kivilágítani a Zahradiste oldal pályáit. A pályák szélesek, kezeltek és könnyű lejtésűek, leginkább kezdőknek ajánlhatóak. A hét hátralevő részében a Nova Hola oldalon síeltünk, itt már komolyabb lejtők is találhatóak. Nagyon jól sikerült az új pályák kijelölése, ennek köszönhetően sokkal több útvonalon csúszhatunk vissza a felvonó alapállomásáig.

AZ ÚJ TELEMIX FELVONÓ

Az új Telemix felvonóról a sok előzetes negatív vélemény (miszerint műszaki problémák miatt fél napokat áll) ellenére nem tudok rosszat mondani, az ott töltött egy hét alatt nem volt műszaki meghibásodás miatti üzemszünet. A felvonó kapacitása összehasonlíthatatlan a régi háromszemélyes ülőliftével, szinte futószalagként szállítja az embereket a hegytetőre, még hétvégén is csak ritkán alakult ki 5-10 percnél hosszabb sor az alapállomásnál, pedig néha hatalmas volt a tömeg.

FREERIDE ÚTVONALAK FELDERÍTÉSE

A kezelt pályákon való sízésen kívül leginkább a Nova Hola alternatív freeride lesiklási útvonalait próbáltuk ki, amelyeket egy régi sítérképen jelölt lesiklóútvonal után "Donly traverz"-nek kereszteltünk el. A lesiklások a lift felső állomásától balra haladva indulnak, a "standard" verzió az első oldalvölgyben halad lefelé, miután elcsúsztunk a régi sílift felső állomása fölött. Itt a romos felvonóhoz tartozó "néhai" sípályának köszönhetően ritkás fenyők között csúszhatunk lefelé a piros turistajelzésen, majd a jelzést követve balra fordulva az erdőben csúszunk egy szűk úton egészen a posta vonaláig, ahol a jelzés és az út elhagyja az erdőt. Itt választhatunk, hogy lecsúszunk a postához és a hídon átkelve a Zahradiste oldal felvonóit használva jutunk vissza a Nova Hola felvonó alapállomásához, vagy az erdő szélén a sínyomokat követve továbbcsúszunk és kb. 100 méter gyaloglást bevállalva visszacsúszunk a felvonó alapállomásához.

A második verziót a régi sílift romjainak felderítése közben tettük meg, ebben az esetben nem csúszunk el az oldalvölgyig, hanem a régi felvonó felső állomásától egyből lefelé vesszük az irányt és a felvonó nyomvonalát követve csúszunk le a meredek hegyoldalon. A felvonónak csupán a felső 10 tartókonzolja áll még, a többit már eltüntette az idő vasfoga, vagy a roncsgyűjtők, az alsóbb szakaszon a felvonó nyomvonalát is áthatolhatatlan fenyves nőtte be. Az erdőben továbbhaladva lefelé nemsokára keresztezzük az első verzióban említett piros jelzés erdei útját, innentől ezen folytatjuk a lesiklást.

A harmadik és egyben leghosszabb verziót érdemes némi hegymászással kezdeni, ekkor a felvonó felső állomását felülről megkerülve másszunk felfelé még úgy 50 métert a Zvolen csúcsának irányába, hogy kellő magasságot szerezzünk a második oldalvölgyig való rézsútos átcsúszáshoz.

A második oldalvölgy általában teljesen érintetlen, még sínyomokat sem nagyon találni, de a három "traverz" közül ez a legszebb és legjobb lejtésű, ritkás fenyvesben csúszhatunk az érintetlen mélyhóban egészen Donovaly Besztercebánya felőli végéig, mielőtt elérnénk az első nyaralóházakat vegyük az irányt balra a kis hídon át, egészen a templomig visszacsúszhatunk.

VENDÉGLÁTÁS

További programként megnéztük a templommal szemben rendezett hószobor kiállítást, kipróbáltunk pár éttermet, nagyon elégedettek voltunk az "Almet" szálloda aljában található étteremmel, valamint a Patty apartmanok közvetlen szomszédságában található rendkívül családias "U Marsa" étteremmel. Sajnos a híres "Goral Koliba" -t nem sikerült kipróbálni, mivel elfelejtettünk helyet foglalni a vacsorához és itt hétköznap is teltház van.

BALESETEK

Sí pályafutásom alatt nem találkoztam annyi balesettel, mint ezen az egy héten, a Nova Hola oldalon minden reggel legalább háromszor-négyszer fordultak a hegyimentők megsérült sízőkkel, ugyanez volt a helyzet a nap végén is, mindegy megerősítve azt az általános tézist, miszerint a balesetek az első és utolsó csúszásoknál következnek be legnagyobb valószínűséggel. A legtöbb baleset ütközés, kontrollálatlan sebességgel való csúszás és a síző tudásszintje fölötti pályaválasztás miatt következett be. Érdemes elgondolkodni, hogy vajon megéri-e kockáztatni csak azért, hogy az első lesiklásnál csúcsformát akarjunk mutatni, vagy hullafáradtan be kell-e még vállalni az utolsó lesiklást teljes erőbedobással?

AMIN MÉG LEHETNE JAVÍTANI

Temészetesen vannak dolgok, amelyeken lehetne javítani, ilyen például az, hogy kizárólag a faluközpontban található élelmiszerbolt, az is meglehetősen kicsi. Ha a Nova Hola környékén van a szállásunk, akkor minden este jókora sétát kell tennünk a boltig.

Pár helyre kerülhetne védőháló, mert láttam pár olyan balesetet is, amikor a síző nem tudott megállni, ahol a pálya 90°-al elfordul és az erdőben az első fa állította meg.

Sajnos hiányoznak a kéziszerszámok (csavarhúzók) a felvonóállomások mellől, pedig ez nem csak a snowboardosoknak, hanem a sízőknek is nagyon jól jönne néha.

Valamint jó lenne egy fahíd a másik kettő mintájára az országút fölé a Nova Hola Telemix állomáshoz is, ahol a Zahradiste oldalról a sízők a meglehetősen forgalmas országúton kénytelenek átkelni, ahol egy beláthatatlan kanyar is található.

Sajnos a rossz szokásoknak köszönhetően a Telemix lift felső kiszállójánál a legtöbben nem csúsznak ki a szűkebb szakaszról, hanem ott kezdenek bakancsot csatolni, ruházatot igazítani, egymást bevárni, ezzel balesetveszélyes torlódást létrehozva a kiszállásnál.

Összességében ismét megállapítottam, hogy Donovaly nem véletlenül a hazai sízők egyik kedvence már évtizedek óta. Rendkívüli hóbiztosságának, folyamatos fejlődésének és közelségének valamint változatos pályáinak köszönhetően továbbra is népszerű a hazai sízők körében.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Residence Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos, elegáns szálloda Donovaly Zahradiste oldalától a P1-es kezdő pályától és húzólifttől 300 méterre. Wellness részleggel, gasztronómiai specialitásokkal ideális választás családok, párok, baráti társaságok részére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.