Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így síeltünk Schladmingban a Covid idején

2021.01.29. Wesselényi Andrea

Az elmúlt napokban abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy Ausztriában, Schladming hegyein síelhettünk. Mivel sok-sok kérdőjel előzte meg az utazást, visszatérve szeretném megosztani az ott szerzett tapasztalatokat. Jelen helyzetben senkit nem biztatnék itteni síelésre, mivel turisztikai célból előreláthatólag február végéig nem lehet Ausztriába utazni és ott megszállni.
Höfi Express, Hauser Kaibling 2021.01.27-én | Fotó: Wesselényi Andrea
Höfi Express, Hauser Kaibling 2021.01.27-én | Fotó: Wesselényi Andrea
Csak kivételes esetben, így például hivatalos ügyben, osztrák partner által igazoltan, munkavégzés miatt lehet ott tartózkodni. Pedig a sípályák üzemelnek, és hó is van bőséggel, a turizmus azonban tényleg leállt, amit szürreális élmény volt megélni.

Legendás verseny közönség nélkül

A schladmingi világkupa futam, a 24. NightRace eseményre kaptunk meghívást és hozzá lehetőséget egy kis síelésre. Az egyébként hatalmas tömeget vonzó versenyt idén először nézők nélkül rendezték. Nemhogy nem építettek lelátókat, mozivászon méretű lepellel takarták el a pályákat, hogy még véletlenül se lehessen bekukucskálni, és rendőrök felügyelték, hogy ne alakuljon ki csoportosulás a paraván előtt az utcán.
Lepellel takarták el a versenypályát, hogy az utcáról ne lehessen belátni.  | Fotó: Wesselényi Andrea
Lepellel takarták el a versenypályát, hogy az utcáról ne lehessen belátni. | Fotó: Wesselényi Andrea
Csak a sajtó akkreditált képviselői lézengtek a verseny lekerített területén. A szakadó hóesésben zajló versenyt így is nagy élmény volt átélni. A pályamunkások óriási munkát végeztek, a szezon egyik legjobb szlalompályáját sikerült előkészíteniük, de a versenyzőknek így sem volt egyszerű dolguk, ahogy a fotósoknak sem.
Szántó György munka közben | Fotó: Balogh Péter
Szántó György munka közben | Fotó: Balogh Péter
Egyébként a pálya és a körülmények nehézségét mutatja, hogy a közel 60 indulóból 25-en estek ki az első futamban. Marco Schwarz végzett az élen, aki sajnálhatta, hogy "csöndben" kellett nyerni, és nem tomboló 50 ezer osztrák előtt.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György

Beutazás Ausztriába: csak tesztelve, csak hivatalos célból

Ausztriába jelenleg csak regisztrációval lehet beutazni, és az online regisztráció visszaigazolását szigorúan mindenkinél ellenőrizték a határon. Megérkezésünk első állomása a Tenne (tavaly még hatalmas bulihely) épületében kialakított tesztközpont volt, majd csak a negatív eredmény átvétele után léphettünk kapcsolatba a szervezőkkel. Sajtómunkások számára a kongresszusi központban biztosítottak munkahelyet és melegedési lehetőséget. Ottlétünkkor alapvető elvárás volt a távolságtartás és FFP2-es maszk viselése belső terekben, a verseny zónában és a felvonókon, ezt maximálisan betartotta mindenki.
Koronavírus tesztközpont a Tenne épületében | Fotó: Wesselényi Andrea
Koronavírus tesztközpont a Tenne épületében | Fotó: Wesselényi Andrea
Megszállni csak a szervezők által kijelölt szállodában lehetett, nem éppen baráti áron. A privát szállások, szállodák, hütték szigorúan zárva vannak a völgyben és a hegyen is, és ez igencsak szomorú látni. A házinéni, akihez törzsvendégként vissza szerettünk volna térni határozottan elutasított: tilos kiadnia a szobáit, 30 ezer eurós büntetést kockáztat, ha a lockdown idején vendéget fogad, itt az üzleti célú utazás sem lehet kivétel. Ausztriában egyébként sokkal szigorúbb korlátozások vannak, mint nálunk: az élelmiszerboltokon kívül minden áruház és bolt is zárva van.

Biztonság a sípályákon

A sípályák és felvonók azonban – élhető korlátozásokkal – működnek. A schadmingi 4 hegy mindegyike: Haus, Planai, Hochwurzen és Reiteralm síelhető, de az összekötő pályák nélkül. Tehát ha Reiteralm felvonóit választod, akkor ott is fogsz maradni, nincs síhintázás egyik hegyről a másikra. Ami semmit nem von le a síélményből, hiszen a sílifteknek több mint a fele működik, a vendégszám azonban a szokásos töredéke, azaz nagyon kevesen síelnek. Az alig telt parkolóban csak osztrák rendszámú autókat láttunk, ők helyi és környékbeli síelők.
Reiteralm völgyállomás: a bérletpénztáraknál senki | Fotó: Szántó György
Reiteralm völgyállomás: a bérletpénztáraknál senki | Fotó: Szántó György
Helyi turisztikai szakemberek elmondása szerint a Schladming-Dachstein régió még viszonylag szerencsés helyzetben van a tiroli síterepekhez képest, ahol a bérletekből származó bevétel 5% körüli értékre esett vissza a korábbi évekhez képest. Schladmingban kb. 20-25%-os forgalom elérésére számítanak úgy, hogy a látogatószám a szép napos időben ugrik meg valamelyest, a hóeséses és ködös napokon alig van síelő a pályákon. Februárban még számítanak némi belföldi forgalom emelkedésre az osztrák síszünetek idején, és reménykednek abban, hogy márciustól talán jöhetnek majd a külföldi síelők és hozhat még valamennyi bevételt az idei téli szezon. Időközben pedig teljes gőzzel készülnek a nyárra és a következő normális téli idényre.
Egyszerű a távolságtartás, mivel nincs sorban állás a felvonónál. | Fotó: Szántó György
Egyszerű a távolságtartás, mivel nincs sorban állás a felvonónál. | Fotó: Szántó György
Pedig rengeteg óvintézkedést tettek azért, hogy biztonságosan lehessen síelni és lépten-nyomon látszik is ennek a nyoma. Minden felvonónál zászlók, táblák, feliratok és hangosbemondó hívják fel a figyelmet arra, hogy a távolságtartás és maszkviselés kötelező, nem is látunk olyan síelőt, aki ne viselne FFP2-es maszkot a felvonón, akár kabinos, akár ülőliften.
Ausztriában az FFP2-es maszk kötelező a zárt terekben, a felvonón is hordjuk.
Ausztriában az FFP2-es maszk kötelező a zárt terekben, a felvonón is hordjuk.
Egyébként ez a fehér csőrös maszk sokkal kényelmesebb, mint az otthon megszokott textilmaszkok, olyannyira, hogy egy idő után már síelés közben sem vettük le.
Szellőztetésre és maszkhasználatra figyelmeztető felirat a kabinos liftben.  | Fotó: Wesselényi Andrea
Szellőztetésre és maszkhasználatra figyelmeztető felirat a kabinos liftben. | Fotó: Wesselényi Andrea
A kabinokban nyitva kell tartani a szellőző ablakokat, erre matricák figyelmeztetnek. Ebédelni csak az autóban lévő hátizsákból tudunk, ez a leginkább kényelmetlen, sóvárogva gondolunk azokra a boldog békeidőkre, amikor a pihenőt úriasan a hüttékben tölthettük.
A síelés élvezeti része elmarad. Hegyen és völgyön minden hütte zárva, a terasz szalaggal lekerítve. | Fotó: Szántó György
A síelés élvezeti része elmarad. Hegyen és völgyön minden hütte zárva, a terasz szalaggal lekerítve. | Fotó: Szántó György
Korlátozások idején megnő a síelés sportértéke: a szabad csúszás öröme, a havas hegyek látványa, a csend, és a kristálytiszta levegő feltölti a testünket-lelkünket. Mindeközben marad egy nagy hiányérzet is, hogy milyen sokaknak nem adatik ez most meg. Hiányzik a boldog családok, síelni tanuló manók, hütték teraszán sütkérezők látványa, mert ezzel együtt teljes a kép, amit annyiszor megcsodáltunk már itt a Schladmingi 4 hegyen.
A ratraknyomok délutánig megmaradnak: kevés a síelő a pályákon. | Fotó: Szántó György
A ratraknyomok délutánig megmaradnak: kevés a síelő a pályákon. | Fotó: Szántó György
Hazafelé már jól elfáradva autózunk az utolsó csúszás után. A határon gyors és eseménytelen az átkelés, de a negatív teszt ellenére önkéntes karanténban folytatjuk életünket, szigorúan home officeban dolgozva. Már itthon tudjuk meg, hogy Magyarországon a korlátozások március 1-ig maradnak, és már csak abban reménykedhetünk, hogy megmarad a tavasz a téli szezonból. Addig itthon csúszunk amennyit lehet, mert annyira hiányzik.
KOMMENTEK
tomika | 2021.01.29. 20:26
Erre csak annyit tudok mondani hogy nevetséges és szánalmas ez az egész ez a szar semmit nem érő maszk biztos tényleg megvéd De egyébként ha ez így halad elég naiv az aki azt hiszi hogy majd a következő szezonban mindenféle gond nélkül tudunk síelni ki tudja meddig véd az oltás ki tudja Egyáltalán be tudják e addig adni az embereknek és hogy nem jön egy 15 hullám Én valahogy nem vagyok optimista és nem tudom elhinni hogy nem marad egy két olyan aki miatt megint elkezdődhet ez az egész úgy mint Kínában is szóval Engem az érdekelne hogy egyáltalán lesz e még normális életünk amikor nem kell felvenni ezt a szájkosarat normálisan Emberekként tudunk viselkedni
dragon | 2021.01.30. 13:51
Ez olyan, mint egy nő mellé lefeküdni és semmi mást nem csinálni - így az élményx nem teljes

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.