Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Volt mit túrni a Magas-Tátrában

2024.02.05. Wesselényi Andrea

Sűrű hóesésben zajlott idén Tour'd a Havat nevű síverseny Tátralomnicon. Az amatőr társasági versenyre nevezők egy része megrettent a szállodából nézve zord időjárástól, de így is 70-en sikeresen teljesítették a kitűzött távot. Mi nagyon élveztük a sűrű havazást, ami végigkísérte a Tátrában töltött napokat.
Versenyzők a rajt előtt
Versenyzők a rajt előtt
Négy óra alatt értünk kényelmesen Budapestről Ótátrafüredre, az új kassai autópályán gyér volt a forgalom és teljesen száraz az idő. A hegyeket elérve azonban fehérbe váltott a táj, és már kavargó hóesésben pakoltunk ki az autóból.

150 fős magyar társaság töltötte meg a 4 csillagos Hotel Bellevue-t, köztük sok család kiválóan síelő gyerekekkel, akik a Mátrai Síklub szervezésében érkeztek a Tátrába. Olyanok is voltak a társaságban, akik itt tették meg első lépéseiket a sílécen, őket ingyenes oktatással segítették a Síakadémia oktatói, ahogy az alábbi kisfilmben is látható. (Kattints a kép közepén lévő play jelre!)
Az Egri TV tudósítása a társasági síversenyről
A verseny előtti napon még ragyogó napsütésben síeltünk, a lankásabb pályákkal kezdtük, aztán jöttek a meredekebb részek. Szombat reggel ínycsiklandó képeket sikerült lőni a Lomnici-nyeregről, amit a friss hóesés után ratrakoltak meg. Álomszerű élmény volt, két nyereg-csúszás után aznapra már nem volt mozgáshiányunk. Újra megtanultuk: itt ki kell használni a délelőtti órákat, amíg odasüt a nap, délutánra már olyan hideg volt a kétüléses liften, hogy majd' odafagytunk. Így is megérte a teljes pályarendszert átívelő hosszú csúszással (nyeregtől a völgyig) zárni az első sínapot.
A Lomnici-nyereg kora reggel: frissen ratrakolva
A Lomnici-nyereg kora reggel: frissen ratrakolva
Másnap, január 27-én tartották a versenyt, sűrű hóesésben. A nagy szél miatt a felső pályákra vezető felvonókat lezárták, a versenyzők és a maradék síelő a Bukova Hola részre koncentrálódott. A kékbubis felvonó alatti pályán un. óriás-műlesikláson kellett legalább egy kört teljesíteni a versenyzőknek. A versenyen bárki indulhatott, és a célba érők között korosztályonként érmeket, kupát és ajándékokat osztottak ki a szervezők, mi sem jöttünk haza üres kézzel (egy arany- és egy ezüstérem + egy üveg Tátratea a hozomány.)
Eredményhirdetés: dobogón a síverseny nyertesei
Eredményhirdetés: dobogón a síverseny nyertesei
A díjakat Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia képviselője és Soňa Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője adták át ünnepélyes keretek között a szálloda Lucullus bárjában. A győztesek ünneplése után retro disco buli következett, amihez a rendezvény saját DJ-je, valamint St. Martin és Szulák Andrea produkciója szolgáltatta a zenét.

A síelésen kívüli havas programok közül újdonság volt számunkra a Hrebienok (Tarajka) magaslaton rendezett TATRY ICE MASTER jégfaragó verseny, amit zuhogó hóesésben néztünk meg már sötétedés után. A 10 jégszobrász csapat között magyar srácok is szerepeltek, sikerült Gáborecz István produkcióját a színpadon is látni. A közönség a zúzós zenék (+ forraltbor/tátratea) hatására beindult, a látványos showt követő tombolahúzás bemondóit hógolyózáporral viccelte meg. 😀 Szélcsendes, havazásban-sétálós hangulatban néztük végig a jégmesterek alkotásait és ha már felmentünk a siklóval, az Erzsébet királynő tiszteletére épített jégkatedrálist és a szánkózási lehetőséget sem hagytuk ki.
Jövőre is lesz ilyen rendezvény, a cél a 200 fős létszám elérése, a helyszín pedig újra a Magas-Tátra lesz.

Az évről évre visszatérő program fő szervezői és támogatói voltak:
Budavár Tours, Magyar Síakadémia, Szlovák Turisztikai Képviselet, Horalky / Moments
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.