Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Freestyle trükkök

2008.08.21. Stánicz Balázs

Aki nyomon követi a freestyle versenyek közvetítéseit sokszor találkozhat olyan szakszavakkal, mint a 720-as vagy a backflip, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Most végre eljött a "leleplezés" ideje, s aki eddig nem tudta ezeket mostantól igazi newschool guruvá válhat.
Fotósorozat egy ugrásról - Fotó: David Scott - snow.co.nz
Slopestyle és Half pipe versenyeken használatos szakszavak (részben az oldschool vonalon is használják ezeket a kifejezéseket):

180

Az elugrás után a síző balra vagy jobbra néz, annak függvényében, hogy melyik oldalra tervezi a fordulást. Majd a fordulás után -ami a levegőben történik természetesen- hátrafelé érkezik le. Talajfogásnál ügyelni kell arra, hogy súlypontunk középen maradjon és megfordulni nem szabad!

360

Az elrugaszkodás után a váll felett kell elnézni,a felsőtestet behajlítani, ezt a mozgást a lécek is követni fogják. Ezután megragadni a hátsónkat és belevinni a forgásba. Majd a bal váll felé nézni, hogy landolásunkat láthassuk.

540 Tail Grab

Legyen mindig a fejünkben, hogy megragadás mindig lassítja a forgást, ezért majd gyorsabban kell pörögni, nagyobb lendülettel. Miután elugrottunk nézzünk a síléceink végére, és kezünkkel fogjuk is meg sílécünk hátsó részét és vigyük bele őket a pörgésbe. Fejünket tartsuk a vállunk felett, ez lesz az a pont, amikor elérjük a 360-at. Készítsük elő a landolásunkat, súlypont középen és a landolás először a léceink orrával történjen, majd utána jöjjön a vége.

Corkscrew 720

Használjuk sínk éleit ehhez a gyakorlathoz. Startoljunk a jobb vagy bal éleinkkel, de mindenképpen a külső élen! A jobb karunkat nyújtsuk előre és nézzünk el a balra a csípőnk irányába. Ha gyorsabb forgást akarunk, akkor húzzuk össze magunkat, egyébként meg nyitottabb tartásban hajtsuk végre. Ha kijöttünk az 540-es fordulatból látni fogjuk a landolás helyét. Jöjjünk ki a pörgésből és készítsük elő az érkezést.

D Spin 720

Ezt többnyire porhóban szokták csinálni. Elugrás után húzzuk be a fejünket, a vállunkat nyomjuk ki bal felünk felé. Húzzuk össze magunkat, és léceinket tegyük keresztbe. A forgás után igyekezzünk a leérkezés helyét belőni, majd egyenesedjünk ki és így érkezzünk a hóra, illetve ez esetben a hóba.

Mute Grab

Akár egy repülő:) Egyensúlyunkat ne testünk fogásával érjük el, hanem helyette emeljük fel a lábainkat (térd behajlítva, némileg a felsőtesthez húzva) és fogjuk meg az ellenkező sínket a kezünkkel a kötés előtt.

Half Cab Mute Grab

Ehhez a gyakorlathoz hátrafelé kell csúsznunk, s így érjük el az ugratót, súlypontunk kissé előrébb legyen. Nézzünk a vállunk felé és fogjuk meg lécünk szegélyét és elkezdünk pörögni. A forgás befejeztével készüljünk rá a földet érkezésre és lépjünk oda neki keményen.

Japan Grab

A levegőben jobb kezünkkel a kinyújtott jobb lábunk alatt fogjuk meg a bal lécünket a kötésnél. Bal lábunk behajlítva van. Természetesen ugyanezt a bal kezünkkel is megcsinálhatjuk, csak akkor minden fordítva működik.

Stale Japan Grab

Szinte ugyanaz, mint a fentebbi variáció, csak itt a kötés előtti részt fogjuk meg.

Under Flip

Úgy rugaszkodjunk el, hogy a pálya jobb felével nagyjából 90 fokos szöget zárjunk be a levegőben. A hegy felé néző vállunkat tegyük lefele és forduljunk ennek a mozdulatnak a segítségével fejjel lefelé. Landoláshoz csináljunk egy 270-est vagy egyszerűen csak keményen tegyük oda magunkat.

Backflip

A backflip nem más, mint egy hátraszaltó a levegőben. Amikor elrugaszkodunk, súlypontunkat tegyük hátra és ennek a lendületével kezdjük meg a szaltót/bukfencet.

Flatspin

Elugrásnál forduljunk hátrafelé s így kezdjünk el mozogni. A testhelyzetünk horizontális lesz. Majd készítsük elé a landolást.

Backflip Mute Grab

Ez a gyakorlat a backflipre épül, így először mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a backflippet már (többé-kevésbé) helyesen tudjuk véghezvinni. A mute grab változata sokkal nagyobb sebességet kíván, mind az elrugaszkodáskor, mind a levegőben. Húzzuk be magunkat, majd törzsünk hátradöntésével kezdjük meg a szaltót, végül pedig tisztán landoljunk.

Rail Slide

Ugorjunk fel egy korlátra, majd csússzunk lefelé rajta. Ügyeljünk arra, hogy a testsúlyunk középpontba legyen s így egyensúlyozzunk. Vállunkat fordítsuk abba az irányba, ahonnan majd le szeretnék jönni a korlátról.

Lincoln Loop (sideflip, barrel roll)

Nem más, mintegy oldalirányban történő szaltó. Az elugrásnál ezt az oldalirányú mozgást a karunkkal és a fejünkkel kezdjük el (ezekkel vezetjük be). A fordulat alatt egy grabet is be lehet építeni. Pörgésünket a testünk kinyújtásával csökkenthetjük, majd könnyedén landolunk. A gyakorlaton könnyíthetünk, hogy ha az ugartóra srégen megyünk rá.

Lincoln Loop 180

Lényegében ugyanaz, mint a lincoln loop, azzal a különbséggel, hogy landolás előtt még egy 180-as fordulatot is beépítünk. A leérkezés a sí csőrével, elejével történjen.

Fakie 180

Ennél a gyakorlatnál normális helyzetben ugrunk el, majd megfordulunk és háttal érkezünk.

Spread Eagle

Ugorjunk el, amikor a levegőben vagyunk, tárjuk szét kezünket és lábainkat egyaránt oldalirányban. Kezeink legyenek felső tartásba, vagyis lábainkkal együtt nagyjából egy X-et formázzanak. Testünket a gyakorlat alatt döntsük előre. Az időzítés nagyon fontos itt, ugyanis sokszor ez miatt történnek a hibák. Lábainkat közvetlen landolás előtt zárjuk össze, természetesen karjainkkal egyetemben.

Backscratcher

Ehhez mindenképpen olyan ugrató kell, melynek kifutó része felfelé ível. Elugrásnál hajlítsák hátrafelé a térdünket, úgy, hogy a síléc vége a hátunkhoz érjen. Felsőtestünkkel kissé döljünk hátra, kezeinket pedig szintén tegyük a magasba, enyhén hátra (kb. a fejünk mögé). Léceinket pedig helyezzük keresztbe. Ezután léceinket vigyük előre, egyidejűleg felső testünket is és enyhén érkezzünk a hóra.

Twister

"Tornádó imitálás", nevezhetnénk így is a twistert, ami hasonló a 360-hoz.. A sánc itt is felfelé íveljen, majd amikor elrugaszkodunk tőle, akkor léceinkkel egy 90 fokos szöget zárjunk be a sánccal. Elég nagy egyensúly érzéket kíván ez a feladat! Lényege tulajdonképpen, hogy felsőtestünkkel egy irányba fordulunk, míg lábainkkal egy másik (az ellentétes irányba). Figyeljünk arra, hogy a fejünk azonos irányba nézzen a felsőtestünkkel.

Daffy

Magyarra talán az "ugorva lépés" illik a legjobban rá. Miután elszálltunk az egyik lábunkat tegyük előre, míg a másikat hátra, de lehetőleg úgy, hogy térdünket nem hajlítjuk be. Kezeink oldalsó középtartásban vannak, s végül zárjuk vissza lábainkat és érkezzünk le.

Kosak (Cossack)

A kosakot akkor tudjuk megcsinálni, ha már csináltuk a spreadle eaglet és a zudnicket. Ugrás után lábainkat dobjuk ki oldalra, vízszintesen és egyenesen (térd ne legyen behajlítva). Felsőtesttel kissé dőljünk előre, kezünket tegyük előre, lábunk közé. Vigyázzunk arra, hogy síbotjainkat függőlegesen tartsuk.

Helicopter

Elugrásnál a fej és vállunk kezdi a forgást, lehetőleg minél inkább egyenesedjünk ki forgás közben, kezünket, botjainkkal egyetembe pedig tartsuk a fejünk felé. Majd kezünket és botunkat magunkhoz véve jöjjünk ki a forgásból és érjünk földet.

Iron Cross

Az iron cross a föld és lécünk között egy viszonylag nagy magasságot kíván meg, hogy a gyakorlat közben lécünk ne akadjon a hóba. Repülés közben léceinket keresztezni kell. Rendkívül hasonló a már korábban leírt backscratcherhez. Itt azonban a hátunk mögött a léceinket extraként keresztezzük is, hogy egy X formát alkossanak. Miután kijövünk az X-ből, vegyük lábainkat előre, de ügyeljünk arra, hogy léceink egymással párhuzamosan legyenek.

Rocket Air (Zute Grab, Zudnik)

Amikor már a levegőben vagyunk, tegyük némileg előre a lábainkat, és azokat feszítsük meg. Majd az egyik kezünkkel fogjuk meg az ellentétes lécünk elejét (tehát pl. bal kezünkkel a jobb sít), egyidejűleg felsőtestünk a törzsnél megtör, hogy ezzel is segítse a lécünk megragadását. Párhuzamos léctartás !

Figyelem!

Ha esetleg ki akarod próbálni valamelyiket, készülj fel rá megfelelően (telefonodba üsd be itthon a 107-et, Európában a 112-őt :), saját sítudásodat ne becsüld túl ! Ha az egyik gyakorlatnál úgy gondolod, hogy ezt nem tudod megcsinálni, akkor ne is próbálkozz vele. Nem árt, ha egy-egy "trick" előtt valamelyik tapasztalt newschooler tanácsát is kikéred. Az itt felsorolt gyakorlatok elsősorban tájékoztató jellegűek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.