Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mátraszentisztván - Sípark BIG AIR Photo session

1000 m2 tartalék hóból építették meg az eddigi legnagyobb freestyle ugratót a Síparkban

2009.03.02.

Mátraszentisztván - Sípark BIG AIR Photo session A Síparkban annyi hó van, hogy a feleslegből óriási dombokat túrtak a freestyleosok kedvéért, itt találkoztak hétvégi jamelésre hazánk legjobb versenyzői. Több, mint 1000 m³ tartaléknak gyártott hó beépítésével készült el a 12 méteres flat-tel (minimális repülési táv) kialakított Sípark ugrató.
Az esti beugrásoknál a 13,5 méter soknak bizonyult - félő volt, hogy a snowboardosok a nappali felmelegedésben lassuló havon nem tudják átugrani ezt a távot, a ratrak a pályatervező Trso Lukacs aka Lego vezetésével átalakította a beérkező dombot. A ranglista legjobb versenyzői érkeztek délelőtt a jam session versenyre és fotózásra, rövid morfondírozás, méregetés után elkezdődtek a bemelegítő repülések. A jam session sokkal szabadabb kereteket ad a ridereknek, nincs zsűri, kötött ugrásszám, kötelező gyakorlat. A verseny egy adott intervallumban zajlik kb. 1-2 óra, vagy amíg bírják szusszal és mindenki annyit megy amennyit bír. Az indulók egymásra szavaznak – fontosabb számukra a részvétel, az együttlét és a gyakorlás, mint a díjak. A jamelés előnye még, hogy ilyen hangulatban sokkal pörgősebb és látványosabb a verseny, nincsenek várakozási és sorbanállási időszakok, viszont lehet pihenőt tartani, kinek amikor kedve van hozzá. Végül a hó felmelegedése elmaradt, végig gyors maradt a pálya és a Burton gyorsszervíz waxolása is segített a snowboardokon és freesíken, így néha 15 méteres ugrások is sikerültek a tökéletesre alakított beérkezőn. Ez az ugrató méret hamar rangsorolta a mezőnyt, teljes koncentrációra van szükség egy ilyen nagy sebességű ráfutásnál és ekkora repülésnél, főleg ha egész nap folyamatosan kell beadni az ugrásokat, lehetőleg egyre jobbakat. Páran fizikai kimerülésre is hivatkoztak, de a kiérkező támogatók a Sprite, az Alpesi Club és a Burton sátraikban volt lehetőség a pihegésre, felfrissülésre, Hotrite kortyolgatásra. Sok alap ugrás mellett láttunk freeskiben és snowboardban 540-et, backflipeket, szépen kitartott mute, tail grabeket és a klasszikus method air is előkerült amik ebben a méretben igen jól mutattak. A freeskiben a 720 grab variációkkal lett a bázis feladvány itt a landolásnál a túlforgást és handtouch leérkezéseket próbálták finomítani a riderek, majd Lego beadott pár cork 900-at kb. 15 méteres repüléssel ami nagyjából pontot tett a versengésre. A hangulatnak ez csak kedvezett, elkezdődtek a vonatozások, egymás után pár méterrel 5-8 rider ugrott egyszerre – csattogtak a fényképezők, mobiltelefonok és síbotok a levegőben, nagy zajt csapott a lelkes Sípark közönség. Lego a hangzavar alapján egyértelműen kiérdemelte a közönségkedvenc különdíjat a Volvo C30 teszthétvégét. Délután kis pihenő alatt folytatódott a gyakorlás, fotózás a wallride-nál, mustrálni lehetett a pille könnyű jövő évi Atomic freestyle és freeride léceket és napozni, heverészni a Medence Csoport recycle bútorain és a sátrakban. A ratrak a koraesti órákban még rendberakta a nagy beérkezőt és ha már ott volt be is állt egy fotózkodásra az ugrató közepére – az új feladat a ratrak átugrás lett a kivilágított pályán. Láttunk hátraszaltót, kettes ugrást, újabb 540-eket – nem lazítottak a srácok a show hangulat kedvéért, de ezt újból meghálálta a síközönség üdvrivalgása. Eredmények:

Snowboard - 1. Ballagó Péter, 2. Ajtai András, 3. Koczka Gergő
Freeski – 1. Trso Lukacs, 2. Csanaky Péter, 3. Perge Dávid

A verseny előtti nap érkezett a hír, hogy a Metal Bros három fős különítménye szépen szerepel a Kínában zajló téli univerziádén, a dobogó esélyes Balogh Ádi hajszállal rontott a döntőben, így 8., Manninger Máté 13. és Liptay Dávid 15. helyeken végeztek az olimpiai színvonalú eseményen.

"A Sípark előre tekint ezzel az ugratóval" – nyilatkozta Kőrösi Gergő – "hazai viszonylatban a legnagyobbat akartuk megépíteni és célunk az IVSI kongresszus és a Sípark Snowboard és Freeski Open sikeres lebonyolítása után egy freestyle nemzetközi verseny megrendezése ezen a pályán". Úgy tűnik az adottságok megvannak hozzá ezt most kipróbálhattuk, kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Fotók: Süveg Áron +36 30 332 0694, Bleyer Ádám +36 20 313 5826, Sárvári Tibor (Whiteline) +36 20 203 0620
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.