Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Segélyhívó alkalmazás okostelefonra

2012.04.11. Biró Ágnes

A tiroliak büszkén mutatták be márciusban az új okostelefonra szánt segélyhívó alkalmazást, amivel mindössze egy "gombnyomás", és már úton is van felénk a segítség. A program legnagyobb előnye, hogy a modern telefonokba beépített GPS-nek köszönhetően pontos helymeghatározást is ad.
Az alkalmazás segítségével a hegyi mentők elfelejthetik a hosszas keresgélést az alpesi balesetek sérültjei után. A szolgáltatás Ausztria-szerte egyedülállónak számít, mivel igen pontos helymeghatározást tud nyújtani a szerencsétlenül járt hegyi sportolóról - és ami talán még fontosabb: gyorsan, ami akár életeket is menthet. Ennek az okostelefon alkalmazásnak a segítségével a tiroli központnak adhatunk le "beszédmentes" jelzést a balesetről, a központban pedig automatikusan bemérik a szerencsétlenség pontos helyszínét.

Ezzel az alkalmazással Tirol, a sportok első számú régiója a biztonságban is átveszi a vezető szerepet. A gyors és pontos helymeghatározás ugyanis a segítség gyorsabb érkezését is jelenti, akár földön, akár levegőben érkezik az. A gyorsabb ellátás pedig értelemszerűen növeli a sérültek túlélési esélyeit és csökkenti a baleset későbbi hatásainak esélyét is. Mindemellett pedig a mentés felgyorsulása miatt automatikusan csökkennek a költségek és a hegyi mentők igénybevétele is. Mindez által pedig mind az osztrák lakosság, mind az ide látogató vendégek még nyugodtabban élvezhetik a csodaszép természetet.

A "Notfall App Bergrettung Tirol" ingyenesen tölthető le iPhone-ra, illetve Androidos telefonokra. A programnak meg kell adnunk a nevünket, a telefonszámunkat illetve az e-mail címünket, így ha arra kerül a sor, a segélyhívás elküldéséhez mindössze már csak egy gombot kell megnyomnunk. Ezután az alkalmazás automatikus elküldi a tiroli központnak az általunk megadott adatokat, illetve a pozíciónkat: a szélességi és hosszúsági fokunkat, illetve hogy milyen magasan vagyunk éppen. A központban dolgozók ezután a megkapott adatokat mérlegelve értesítik a megfelelő mentőegység(ek)et, majd a megadott telefonszámot visszahívva felméri a baleset pontos körülményeit, hogy tovább pontosíthassa az úton lévő mentőegységek feladatát, illetve tanácsot adhasson.
Természetesen előfordulhat, hogy a zegzugos hegyekben nincs internetlefedettsége az okostelefonoknak, ebben az esetben az alkalmazás automatikusan kiváltja ezt egy SMS küldésével, ami ugyanúgy tartalmazza a szükséges információkat, lehetővé téve a kapcsolatfelvételt a tiroli központtal.
KOMMENTEK
inckman | 2012.04.26. 21:40
Csalogato az atlag fizeto turistanak, de nem megbizhato. Reg ideje lenne a muholdas PLB-fele szemelyes segelyhivo eszkozok (Personal Locator Beacon) elterjedesehez Europaban is. Ez igy jo reklam Tirolnak de minden mentes szakember kell tudja hogy az android telefonon halozat nelkul, off piste, csak Angry Birds-ot jatszhatunk. Nem reklam, de 200 euroert, igazi, vilagon mindenhol mukodo, segelyhivo "jatekot" lehet vasarolni. Ezt tudjak a kis repulo pilotak, hajozo kis emberkek es Tirolban a hegyimentok is. Kifogastalanul mukodnek, egyetlen gombnyomassal es nem GSM halozat fuggoek. Nem egy SMS-t kuld a 250g-os vizallo berendezes, hanem 35 oran at jelzi helyzetunket a surgossegi szolgalatok szamara -40C vagy 70C fokban , elofizetes nelkul. Csak ezeket az igazi jatekokat nem a L.....stelle GMBH mukodteti es reklamozza, meg nem penzelnek a mobil telefon szolgaltatoknak. Emliteni kell, hogy az atlag europai, foleg a magyar ember, nem szeret szet nezni a vilagban .... csak a Valo Vilagban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.