Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az idei szezonban is népszerű svájci síterepek

2007.05.10. Stánicz Balázs

Az idei szezonban is népszerű svájci síterepek Talán nehéz elhinni, de a svájci San Bernardino az idén a tavalyinál sokkalta jobb szezonmérleggel zárt. Hogyan is lehetséges ez? Nagyon is egyszerű, ugyanis a tavalyi szezonban a síterepen mindössze egyetlenegy olyan nap akadt, amikor síelni lehetett.

Idén azonban inkább Svájc déli részét kényeztette el Holle Anyó, így még északon több helyütt csak megfeszített hóágyúzás árán sikerült fehér havat varázsolni a lejtőkre, addig itt egyenesen az égből érkezett a fehér égi áldás. Az elmúlt tél során többször is előfordult, hogy néhány nap leforgása alatt egy méteres hótakaró temette be a San Bernardino környéki hegyeket.

A magasabban fekvő síparadicsomok viszont igencsak örültek az enyhébb télnek, hiszen érthető okok miatt a tavalyinál jóval nagyobb számú síelő fordult meg ezeken a helyeken. Így például Saas Fee-ben 15 %-os emelkedést könyvelhetnek el, de az egyértelmű győztesnek Zermatt bizonyult, ahol a növekedés mértéke elérte a 36 %-ot.

Általánosságban elmondható, hogy a szezonvégi mérleg korántsem bizonyult olyan tragikusnak, mindazt néhányan hitték, illetve a bulvármédia azt lépten-nyomon sugallta. Amennyiben az egész alpesi országot nézzük, úgy  5 %-os visszaesés jellemző. Ez is elsősorban az alacsonyabban fekvő és hóágyúval nem rendelkező síközpontoknak köszönhetően. Azok a terepek, ahol jól kiépített hóágyúrendszer van és ráadásként magasabban is fekszenek egy átlagos hosszúságú szezont tudtak az idén is produkálni.

A Davos és St Moritz környéki hegyekben ugyanúgy, ahogy az már évtizedek óta megszokott, december elején kezdődött a síszezon és Húsvétkor, illetve azután egy vagy két héttel ért véget.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.