Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Föld déli féltekén megkezdődött a síszezon

2016.06.16. Bata Attila

Ahogy mi Európában a decembert várjuk, hogy beinduljanak a síterepek, ugyanígy bíznak ebben a síelők és a síterep üzemeltetők az Egyenlítőtől délre így június közepén. Szép lassan beindul délen is a szezon, néhány ausztrál, új-zélandi, dél-amerikai és afrikai pálya is kinyitott már.
1996 óta nem hullott annyi hó, mint idén június elején a chilei-argentin határon. A két ország közúti kereskedelmének 90%-át lebonyolító határt a helyenként másfél méteres hó miatt le kellett zárni. A környékbeli hegyekben 2-2,5 méter vastag hótakaró hullott ezzel egyidőben, így az első dél-amerikai síterepek már az előző hétvégén kinyithattak.

Valle Nevado az első napon
Bár a mostani (június 18-19-i) hétvégre újabb terepeket nyitnak ki, azért nem ez az általános helyzet a dél-amerikai síterepeken. Az ismertebb síterepek közül hóhiány miatt az argentin Las Lenas most sem tud kinyitni, június 24-re halasztott. Ugyanígy tett a másik argentin síterep, Cerro Catedral is.

A két chilei síterepen, Valle Nevado és Portillo, már bőven van hó. Az előbbi már kinyitott, az utóbbi két napon belül nyit.

Mt Hutt (Új-Zéland) az első napon
Ennyire nem jó még a helyzet Új-Zélandon és Ausztráliában. Az új-zélandi Mt Hutt terepén már két hete nyitottak volna, de akkor a hatalmas szélvihar elfújta a szezonkezdetet, amelyet a múlt hétvégén már meg tudtak tartani. Kevesebb hóval, de szintén elkezdődött a szezon Coronet Peak síterepén is. A többi síterep még javában hóágyúzik, vagy várják a havazást.

Coronet Peak,kevés hóval nyitottak az előző hétvégén
Ausztráliában is nagyon várják a szezon első nagy havazását. Itt annyiban szerencsések, hogy az időjárás kedvez a hóágyúzásnak, így néhány síterep már be tudott 1-2 pályát hóágyúzni és tudnak vendégeket fogadni.

Afriski (Lesotho) tegnap
Afriski (Lesotho) tegnap
Afrika déli részén található két síterep, Tiffindel (Dél-Afrika) és Afriski (Lesotho) már most abban a szerencsés helyzetben van, hogy megérkezett a természetes hó és el tudták kezdeni a szezont.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.