Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A svéd főváros dombja sípályává változott

2022.09.21. Bata Attila

Nagyszerű lehetőséggel bővült a svéd főváros, Stockholm szabadidős kínálata. Külön öröm, hogy ebben a síelés is helyett kapott. Szeptember elején adták át a város dombjára épített műanyag borítású sípályát, amelyet télen-nyáron használhatnak a helyiek.
Kép: Neveplast
Kép: Neveplast
A svéd Ski Star a legismertebb észak-európai síterep üzemeltetőnek számít. Svédországban és Norvégiában is üzemeltetnek ismert síterepeket pl. Are vagy Hemsedal. A hatodik „síterepük” kissé szokatlan választásnak tűnik, a főváros szívében, a Hammarbybacken dombon található szabadidőközpontban hozták létre. Ahogy a lenti videóban is látható, a domb eddig is számos szabadidős tevékenységnek adott otthont, most egy sípályával bővült a kínálat.
A síterep alja, vagyis mondjuk a 270 méter hosszú húzólift völgyállomása 10 méter magasan található. Ehhez képest a dombtető a maga 91 méteres magasságával már eléggé szédítő. A 470 méteres pályán a fenti paramétereket figyelembe véve nem tűnik rossznak, hogy egy 30% meredek szakaszt is sikerült kialakítani.

A síelésre átadott szakasz 9000 négyzetméter, amelynek a felső része maga a park, ugratókkal, korlátokkal és egyéb elemekkel, amelyeket a svédek olimpiai érmes szabadstílusú síelője, Jesper Tjäder tervezett. Az alsó 7500 négyzetméter maga a pálya. Egy külön, kifejezetten a kezdők részére épített 35 méteres szakasz is található a dombon, amelyet varázsszőnyeg szolgál ki.
Kép: Neveplast
Kép: Neveplast
A Ski Star tavaly ősszel kereste meg az olasz Neveplast céget, akik a műanyagborítást szállították és lefektették a pályát, amely egyszerre 120 síelőt bír el. A pályát hivatalosan szeptember 7-én adták át a svédek világkupa szlalom versenyzője, Kristoffer Jakobsen jelenlétében.

Az alábbi videó egy un. POV stílusú videó, egy síelő nézőpontjából követhetjük végig a pályára megérkezést, a síelést és a távozást. A felvételt készítő tapasztalt síelő megjegyzése szerint a kétórás jeggyel (169 svéd korona = kb. 6300 forint) sikerült 22 kört csúsznia, amely értékben és sportteljesítményben sem rossz.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.