Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: 45 millió euró lavina elleni intézkedésekre

2019.02.28. Bata Attila

A januári nagy havazás és annak következményei még élénken élnek az osztrákok emlékeiben. A hatalmas havazás komoly lavinaveszélyt hozott a hegyekben. Sok helyen, hosszabb időre le kellett zárni a hegyi utakat, néha túlságosan sokáig is.
Egy héttel ezelőtt Salzburg tartomány vázolta a terveit. A januári nagy havazás idején előfordult a tartományban, hogy több település (pl. Saalbach, Obertauern, Rauris stb.) hosszabb ideig megközelíthetetlenné vált. Volt olyan időszak, amikor kb. 40 ezer ember volt elzárva a külvilágtól lavinaveszély miatt. A salzburgiak 7 millió eurót szánnak lavinaellenes intézkedésekre, és további 50 milliót árvízellenes fejlesztésekre.

Az osztrák kormány tegnap összehívta a tartományok szakembereit és a salzburgiak által vázolt intézkedések mentén 45 millió eurót különített el a lavinaveszély csökkentésére az elkövetkező években. Az intézkedések az országutak és kb. 1500 település biztonságosabbá tételét szolgálják. A módszerek változatosak lesznek, például speciális robbantóhelyek kialakítása a hegyoldalakban, lavinafogó kerítések és hálók kiépítése vagy akár meteorológiai állomások kiépítése a minél részletesebb adatok érdekében.

A megbeszélésen kiderült, hogy az idei lavinák kb. felét túrázók vagy síelők okozták, vagyis emberi tevékenység miatt indultak be. Ezzel kapcsolatban néhányan felvetették, jogilag szigorúbban kellene büntetni a felelőtlen embereket, akik tiltás ellenére a lezárt hegyoldalakon lavinát indítanak el. Ezt leszavazták és inkább a figyelemfelhívás és a figyelmeztetések fokozottabb használatára helyezik a hangsúlyt. Valamint, igyekeznek felhívni az emberek figyelmét, milyen károkat okozhatnak felelőtlen magatartásukkal.

Megerősítették, hogy továbbra is szükséges az együttműködés a légierővel, amelynek a helikopterei és gépei rengeteget segítettek a nagy havazás alatt. A légierő munkaóráinak és repüléseinek a felét erre a tevékenységre fordította.

Az idén Ausztriában eddig 18-an vesztették életüket lavina balesetben. Csak Tirolban eddig 220 lavinaesetet jegyeztek fel, a legszomorúbb eset január 12-én a vorarlbergi Lech környékén történt, ahol négyen haltak meg egy lavinában.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.