Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: -20 C fok képeslapidővel és dübörgő hóágyúkkal

2020.11.22. Stánicz Balázs

Szombatra virradóra csaknem minden osztrák síterep bekapcsolta a hóágyúkat. Már a völgypályákon is zajlik a hógyártás, sok helyütt jóval 1000 méter alatt is. A tegnap érkezett hidegfront alaposan a pincébe küldte a hőfokokat.
Zillertal Arena a szombati képeslapidőben - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Zillertal Arena a szombati képeslapidőben - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Közel -20 C fokot mértek szombatra virradóra több gleccseren. Hideg volt a Rudolfshütténél (2315 m, Salzburg tartomány), itt -15 C fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.
A völgyekben is zimankó volt; a tiroli Tannheimben -10,2 C fokot mértek, így szombaton ez lett a leghidegebb osztrák település.
Látványos szombat esti felvétel a Hochkönigről, a világító pontok a hegyeken hóágyúk - Fotó: foto-webcam.eu
Látványos szombat esti felvétel a Hochkönigről, a világító pontok a hegyeken hóágyúk - Fotó: foto-webcam.eu
Ennek megfelelően szinte minden osztrák síterepen javában zajlik a hógyártás. Bár a jövő hét már enyhébb időt tartogat, várhatóan a magasabb síterepeken és egyes árnyékosabb völgyekben, ahol megül a hideg levegő tovább folytatódhat a hóágyúzás.
Az osztrák síterepek többsége még karácsony előtt szeretne kinyitni, hogy ez a december 12-i hétvégét jelentheti vagy csak az azt követő hetet még kérdéses, a jövő héten várhatóan már pontosabb dátumokról tudunk beszámolni.
Zauchensee (Salzburg)
Gerlitzen (Karintia)
Schladming (Stájerország)
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.22. 03:53
Szuper
Jegesember | 2020.11.23. 10:56
De jó lenne ha december közepe fele már tudnánk menni.....
Jeszenszky Géza | 2020.11.24. 10:16
Nincs illúzióm, hogy meg tudom változtatni a hazai nyelvhasználatot, csak évek óta figyelmeztetem a sízéssel foglalkozókat, hogy a mesterséges hókészítés (jobb kifejezéssel hópótlás) elszánt ellenfeleinek egyik érve, hogy "a hóágyú durrogása elijeszti a madarakat." Én ezért javasolom a "hópermetező", "hópermetezés" használatát, hogy a nagyközönség ne zajártalomhoz, ágyúzáshoz kapcsolja a tevékenységet. A York típusú hópermetezők valóban sokkal inkább emlékeztetnek egy zuhany-állványra, mint ágyúra.Síbarátsággal
Jeszenszky Géza
Tataimiki | 2020.11.24. 16:30
Köszönöm Jeszenszky úr, most már nem hülyén halok meg! De azért ön ne egyen kókusz bombát, mert lehet, hogy önre veszélyes.
Üdvözlettel: Tatai Miki
Tobzoska | 2020.11.25. 08:14
Kedves Tataimiki. Nem kellene személyeskedni Jeszenszky úrral. Főleg, hogy jó szándékú a volt külügyminiszter úr hozzászólása.
Tataimiki | 2020.11.25. 20:55
Kedves Tobzoska! OK, igazad van tömör és nyers voltam,de nem Jeszenszky urat akarom bántani, hanem a jelenséget. Egy-két 'szürke' tehén miatt az amúgy gazdag képvilágú magyar nyelvet nem kellene megváltoztatni. Üdvözlettel! Tatai Miki

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.