Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák körkép, avagy hol van most hó?

2015.12.16. Stánicz Balázs

Immáron december közepét írunk, aki még nem volt síelni, annak már biztosan nagyon bizsereg a talpa, de hova érdemes menni? Hol van hó Ausztriában? - vetődhet fel a kérdés.

A legtöbb síterep üzemel

Kezdjük optimistán, Ausztriában jelenleg sokkal több síterep üzemel, mint tavaly ilyenkor. No nem azért, mert a napokban méteres hó hullott, hanem a november végi hidegnek köszönhetően 2000 méter alatt is sikerült síelésre alkalmas havat gyártani. Minden olyan szépnek tűnt, aztán jött a december enyhüléssel, először 1700-2100 méterig eső áztatta a sípályákat - hó csak a magasabb síterepeken esett - majd a jött meleg, az elmúlt héten az alsó-ausztriai Puchbergen +15 fokot mutattak a hőmérők, mínusz csak a gleccsereken volt, s reggelente a völgyekben.

15 cm friss hó a magashegységekben

Kisebb javulást a szerdán átrobogott hidegfront hozott, említésre méltó hó csak is a gleccsereken esett, itt-ott elérte a friss hó mennyisége a 10-15 cm-t. Ennél fontosabb a hideg, ami érkezett - mindenhol dübörögtek a hóágyúk. A várt inverzió sokkal enyhébbre sikeredett, így kora estétől délelőttig üzemelnek a hóágyúk 1100-1400 méter alatt, a magashegységekben szinte egész nap. A völgyekben a hétvégén különösen fagyos volt, a salzburgi Lungauban több helyütt -10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Optimális pályaviszonyok 2000 méter alatt is

Bár a webkamerák kiábrándító képet festenek, van egy jó hírünk. Az osztrák hómesterek Saalbachtól kezdve Schladmingon keresztül egészen Murauig tökéletes munkát végeztek, így a kevés természetes hó ellenére nagyszerű pályák fogadják a síelőket. Aki a fehér pályákon kívül is havat szeretne, azok számára a gleccserek és a magasabb síterepek, így Obertauern ajánlható.

Nagyon kevés természetes hó Karintiában

A határhoz közeli síterepek igencsak megsínylették az enyhe időjárást. A november utolsó napjaiban megnyitott sípályák egy része bezárt, Jauerlingen csaknem az egész hó elolvadt. Hochkar tartja magát, a határ „közelében” itt a legjobb a hóhelyzet. A Déli-Alpokban annyi hó sem esett, mint északon. A karintiai hegyekben egyelőre tartós hiánycikk a természetes hó, műhóból azért van, így lehet síelni a honfitársaink közt népszerű Nassfelden és Gerlitzenen is.

Legyünk optimisták: 20 cm friss hó a gleccsereken

Az elmúlt napok műhógyártása befejeződött, kedd délutántól enyhülés vette kezdetét, a hóhatár 1500-1800 méter között mozog, majd szerdától 1700-2000 méterig kúszik fel. Porhavas pályák így egyelőre a magasabb síparadicsomokban lesznek. Az osztrák magashegységekben az elkövetkezendő napokban 10-20 cm friss hóra számíthatunk.
KOMMENTEK
Nimahu | 2015.12.16. 14:35
Mi december 10.-tol vagyunk Serfaus-Fiss-Ladis siterepein. Lent 1400-1500 meteren nincs ho, a november vegi havazas is elolvadt. A hoagyuknak koszonhetoen a palyak amelyeket sikerult megnyitni, nagyon jok. Az also palyak mellett zoldul a fu, de ettol eltekintve normalis korulmenyek kozt le lehet erni a felvonokhoz. Fent viszont a Masnerkopfrol lefele mindenhol havat lat az ember. Ma lent esett az eso, fent havazott egy keveset. Az elorejelzesek szerint egyelore nem lesz ho, sot felmelegedes varhato.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.