Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Cervinia: 153 utast kellett kimenteni a kabinokból

2016.12.25. Bata Attila

Kellemetlen élménnyel indult a karácsony annak a 153 utasnak, akik december 24. délutánján rekedtek az olaszországi Cervinia síterepének kabinos liftjében. A nagy széllökés miatt a liftet nem tudták újraindítani, és egy nyolcórás mentőakció után sikerült mindenkit épségben lehozni a kabinokból.
A svájci Zermatt síterepének olasz oldalán, a Klein Matterhorn déli oldalán, az Aosta-völgy legmagasabban síterepén, Cervina egy 12 személyes kabinos liftjével történt a baleset. Szombat délután 15:30 körül állt le a kabinos lift, vélhetően sokan már az utolsó körre indultak vele. A 2550 méter magasan található középállomás és a 2800 méteres magasságban épült hegyállomás közötti szakaszon rekedtek az utasok.

A svájci TV híre
A leállás oka, hogy az erős szél összefújta a lift drótköteleit, amelyek keresztezték egymást és összegabalyodtak, ettől az automatika leállította a liftet. Ebben a magasságban az erős szél és a hideg is nehezítette a mentést. Az olasz és svájci mentőcsapatoknak kabinról kabinra kellett haladnia és kötelek segítségével menteni mindenkit a sötétségben. A kabin tetején található vészkijáraton át jutottak be a kabinba, majd speciális eszközökkel, gyakran 30 méter magasból, engedték le az utasokat.

Nehéz körülmények. Webkamera kép a liftről a leállás után
Nehéz körülmények. Webkamera kép a liftről a leállás után
Az erős szél miatt kezdetben helikopterek sem lehetett használni. Később a mentés végén sikerült a helikopterek bevonni, de utasokat már nem hoztak le velük, csak reflektorokkal világították meg a mentésben résztvevőket.

Az egyik utas mentése
Legkésőbb 23:15 körül mindenkit sikerült lehozni a földre. Senkinek sem történt baja. A mentőknek a legnehezebb dolga egy nem síelésre induló turistával, egy kislánnyal volt, akit a szülei tornacipőben (!) vittek "lanovkázni" a hegyekbe.

A mentésben közel 150-en vettek részt. A baleset oka, az összegubancolódott kábelek, ugyanaz, mint a szeptemberi balesetben a Mont Blanc oldalában.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.