Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fedett sípálya épülhet Párizs mellett

2013.10.08. Bata Attila

Az Alpok egyik legjobb síterepeivel büszkélkedő Franciaország hamarosan megépítheti második sícsarnokát, ezúttal közel a fővároshoz egy mesterséges dombon. A létesítményt hollandok építenék meg, akiknek már van tapasztalatuk a beltéri sípályák építésében.
2016 szeptemberében nyílhat meg az új sícsarnok. ezúttal Párizs közelében, a fővárostól 30-40 kilométerre Saint-Quentin-en-Yvelines városában. Érdekesség, hogy a közel 150.000 lakosú várost a hatvanas években kezdték el építeni a semmiből. Az építkezés egyik mellékhatása lett a város melletti domb, amelyet mesterségesen töltöttek fel. A 231 méter magasra hizlalt domb a környék legmagasabb pontja. Amikor Párizs a 2012-es nyári olimpiára pályázott és vesztett Londonnal szemben, a városban rendezték volna a pályakerékpáros, a dombon pedig a mountain bike versenyeket.

Bár olimpiát nem rendezhettek, mégis elkészült az impozáns kerékpáros központ a Velodrom, a hegyre pedig a projekt következő állomásaként egy fedett síközpontot terveztek. Ahogy a helyiek mondják, 30 év után végre rájöttek mit kezdjenek a dombjukkal. Egy hatalmas, több funkciós központban több sípálya is helyet kapna, összesen 26.000 négyzetméternyi területen, a leghosszabb pálya 320 méter hosszú és 60 méter széles lenne, a tetején 18%-os lejtéssel. Rengeteg kiszolgáló létesítmény, körülbelül 36.000 négyzetméteren épülne a pályák körül. Vendéglők, fitnesztermek, kalandpark és medencék szolgálnák ki az egész évben nyitva tartó síközpont közönségét.

.... és ez épülhet a mostani domb környékén (Kép: http://www.leparisien.fr)
.... és ez épülhet a mostani domb környékén (Kép: http://www.leparisien.fr)
Az egész építkezés becsült költsége 50 millió euró, és 200 új munkahelyet teremtene a környéken. A hollandok szerint a francia síkultúra és különösen a párizsiak téli sportok iránti szeretete miatt lenne kereslet a csarnokra. (Felmérések szerint a párizsiak 28%-a aktív síelő vagy snowboardos). Ahogy ilyenkor szokásos, az ellenzők petícióval próbálták meggátolni az építkezés engedélyezését.

Saint-Quentin-en-Yvelines teljesen kikupálódott a szabadidős sportok tekintetében, a kerékpár és a síelés mellett a golf is fontos a környéken. A nagyszerű golfpályáikon rendezik például 2018-ban a Ryder kupa versenyeit. Ez az a verseny, amelyet kétévente rendeznek meg, Amerika és Európa legjobb golfosai mérkőznek meg egymással.

Franciaországban már épült egy sícsarnok még 2006-ban, Amnéville településen, közel a belga, a luxemburgi és a német határhoz.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.