Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Horvátország: 58 cm hó, egy hétig tél lesz itt is

2012.12.02. Bata Attila

Horvátország: 58 cm hó, egy hétig tél lesz itt is Ha valaki azt hitte, hogy Horvátország csak a nyárról és a tengerpartról szól, akkor a mostani december elejei tél tud még meglepetéséket okozni. Jelenleg 58 cm vastag a hó a hegyekben, néhány régióban mindent belep, és ma estére újabb nagyobb mennyiségű havat várnak a horvát meteorológusok.
Az első nagyobb meglepetés péntek reggel érte a horvátokat, amikor a Velebit-hegységben található Zavizán-csúcs (1678 m) melletti meteorológiai állomásról (1594 m) fél méter vastag havat jelentettek. Általában itt csökkenni szokott napközben a hóréteg, de most a tartós hideg és az újabb havazások miatt inkább vastagodott, és vasárnap reggelre már 58 cm vastag lett.

A Velebit havas csúcsai Kép: www.aleksandargospic.com
A Velebit havas csúcsai Kép: www.aleksandargospic.com
Nem csak itt mértek ilyen – horvát léptékkel – nagy havat, hanem Begovo Razdolje (Tengermellék-Hegyvidék megye - Primorsko-goranska županija) faluban is. Ez Horvátország legmagasabban fekvő települése (1060 m), és ma reggelre már 48 cm vastag hóra ébredtek a helyiek. A Zágráb melletti Sljeme-hegyen, ahol a januári Világkupa-síversenyeket rendezik, is tartja magát a havazás, 16 cm esett ma reggelig.

Horvátország középső területein havazott, az utak havasak, az autóklub mindenkit felszólított, hogy csak téli gumival közlekedjen. A havazás miatt néhány helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Aki még a mediterrán Horvátországra kíváncsi, annak Dubrovnikig kell utaznia, ott még kellemes 15-17 fokot mértek a napokban.

A horvát meteorológusok szerint marad a tél, sőt hétfő reggelre újabb nagyobb mennyiségű havat kapnak a belső részek. A csapadékos (havas) időjárás egészen csütörtökig borzolhatja majd a horvátok idegeit, péntektől azonban az előre jelzett lehűlés fog további gondokat okozni nekik.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.