Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A szélsőségek tele volt az idei szezon

2012.05.07. Stánicz Balázs

A szélsőségek tele volt az idei szezon A szélsőségek tele volt az idei Ausztriában, soha nem látott szárazság és erdőtüzek novemberben, elzárt települések és sokméteres hó decemberben, januárban. Hetekig tartó szibériai hideg tél közepén és nyárias idő áprilisban. Egy kis visszatekintés, azaz ilyen volt az elmúlt szezon.
Május elsejei hosszú hétvége végeztével mindenki eltette a sílécét és snowboardját. Eljött tehát az idő egy visszatekintésre.

Rekord szárazság novemberben

Ahogy az lenni szokott szeptemberben és októberben megérkeztek az első hófelhők az osztrák hegyekbe, így a gleccsereken remek hóviszonyok fogadták a besízőket, de havazott az alacsonyabb térszíneken is, így a határ közeli terepeken. Ekkor még senki sem sejtette, hogy október végétől minden idők legszárazabb időszaka köszönt be.

Helyenként 40 napig nem esett csapadék, november 5-én a tiroli Kössenben már-már nyárias 24,4 C fokot mértek, ezzel szemben a hónap vége már jóval hidegebbnek bizonyult, -11,6 fokot mutattak a hőmérők a lungaui St Michaelben. A völgyekben a hőfokok hozták a novemberi átlagot, miközben a hegyekben az átlagnál hat fokkal magasabb értékeket mértek az inverziónak (amikor a völgyekben hidegebb van, mint a hegyekben) köszönhetően. Tirolban és Karintiában erdőtüzek pusztítottak.

Hatvan éve nem esett ennyi hó

December elejével megjött az első havazás, igaz eleinte inkább csak a nyugati tartományokban havazott, bár ott a hó végére már egyre több gondot okoz a hó. Januárban folytatódott a csapadékos időjárás, egymást érik a hófelhők, január utolsó napjaira az arlbergi Langenben 3,5 méter friss havat regisztrálnak, a felsőbb részeken ennél is többet.

Bizonyos régiókban hatvan éve nem esett ennyi hó, mint ebben a hónapban. Január 5. és 9. között, azaz öt nap leforgása alatt 216 cm hó esett Hochfilzenben, 177 cm Langenben és 168 cm Schröckenben, mind a három település 1000-1200 m közt fekszik Tirolban és Vorarlbergben. A nagy hó miatt több település és síterep maradt napokig elzárva a külvilágtól, olyan települések is, amelyekre még történetük során nem volt példa.

-30 fokok a hegyekben

Január a nagy hó mellett hideget is hozott, ami februárban is folytatódott. Még az osztrák fővárosban is csak -14,9 fok volt a maximum február 3-án. A hegyekben napközben -20 fok alatti hőmérsékletek repkedtek, 3000 méteren nem ment ritkaságszáma a -30 fok.

A rekordot február 10. hozta meg, ekkor a tiroli Tannheim bizonyult a leghidegebb lakott településnek -28,9 fokkal. A hegyekben az ötztali Brunnenkogel lett a rekorder, ahol -31,5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A nagy és hosszantartó hideg embert és gépet egyaránt próbára tett. Az osztrák autóklub (ÖAMTC) közleménye szerint 13 éve nem volt ennyi kiszállásuk a hideg miatt, mint januárban.

Az egyik legnaposabb március a feljegyzések óta

A 1880-as feljegyzések óta ez a március volt a harmadik legnaposabb, legszárazabb és legmelegebb. Igaz a hónap első fele még téliesen telt el, március közepe meghozta a jó időt és vele együtt a kora nyárias hőmérsékleteket. Jól tükrözik ezt a hőmérsékletek: míg március 10-én -13,5 fokot mértek a tiroli Seefelden addig március 28-án 24,2 fokot a szintén tartománybeli Liezenben.

Április a szélsőségek hónapja

Az április az idén rászolgált "bolondos" jelzőjére. A húsvét télies hideget és havat hozott, Húsvét hétfőjén -13,9 fokra ébredtek a tiroli Tannheim lakói, a magyarok által közkedvelt Saalbachban -8 fokot mutattak ugyanezen a napon a hőmérők. A hegyekben többször esett a hó, április 23-án még -13 fokot mértek a magasabb síterepeken.

Pár napra rá valósággal berobbant a nyár, ahol 2-3 napja még hó szállingózott és téli kabátot viseltek az emberek ott a május elsejei hosszú hétvégén papucsban és rövidnadrágban jártak a turisták. Ami nem is csoda, hiszen a hivatalos adatok szerint Waidhofen (Alsó-Ausztria) 32 fokot, míg Salzburg városa 31,5 fokot könyvelhetett el április utolsó napjaiban, Ausztria legtöbb részén még soha nem volt ilyen meleg áprilisban.

A síterepek többsége elégedett az idei szezonnal, bár a novemberi hó kimaradt az utána következő hónapokban bőségesen esett a hegyekben, kivételt Karintia jelentett, ahol az idei tél hó szempontjából meglehetősen szegény volt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.