Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jelentős havazás kezdődött Ausztriában és Szlovéniában

2022.03.31. Bata Attila

Úgy néz ki, hogy a tél még nem lőtte el az összes puskaporát és a mostani hétvégére visszatér a szomszédos országokba. A várható hómennyiségeket érdemes óvatossággal kezelni, azonban a még üzemelő magashegyi- és gleccserpályák elég utánpótlást kapnak ahhoz, hogy hétfőtől visszatérjen a téli hangulat.
Obertauern webkamera: ma délelőtti havazás
Obertauern webkamera: ma délelőtti havazás
Nagyobb méretű havazásokhoz kedvező helyzet jött létre a hétvégére, amikor a délről érkező nedves levegő találkozik az északról érkező hideg légtömegekkel. Ilyenkor a nagyobb mennyiségű csapadék mennyisége borítékolható, azonban a területi eloszlása és a pontosabb mennyiség jobbára csak becsülhető.

A szlovák havazásról már írtunk, de Franciaországtól kezdve Svájcon át, Olaszországtól Szlovénián át Ausztriáig az összes alpesi ország érintett. Sőt! Még a balkáni országokba is komoly mennyiségű csapadék érkezik, a hegyekben havazással.

A havazás a magasabb régiókban már csütörtökön megkezdődött. Ausztria déli részén, pl. Nassfelden ma kora délután már 15 cm friss havat mértek. Máshol is havazott, ahogy a webkamerák képein látható. A csapadék komoly adósságot törleszt. Az Alpok déli oldalán már régóta hiánycikk, a stájer fővárosban (Graz) hat hét után most hullott először csapadék.

A hideg fokozatosan ereszkedik le északról, így a havazás határa is fokozatosan csökken. Pénteken már az alacsonyabb völgyekben (500-700 m) is havazhat Ausztriában az északi oldalon. A déli részeken (Karintia, Kelet-Tirol) kissé magasabban (1000 m) alakul a havazás határa. Az Osztrák Autóklub már kiadta a figyelmeztetést a hétvégére, és ne felejtsük el Ausztriában április 15-ig kötelező a téli gumi.

Pontos hómennyiségeket nehéz megbecsülni. Kb. 20-40 cm hó várható az osztrák hegyekben, 60 cm a havasabb régiókban vasárnapig. A déli oldalon a magasabban alakul a hóhatár.

Szlovéniában a helyi meteorológiai intézet 20-60 cm havat jósol hegyekbe, a Júliai-Alpok nyugati oldalára pedig 80 centimétert. Ebből csütörtök estig már közel fél méter lehullott Kredaricán (2513 m) és 33 cm Kanin mérőállomásán, ahol a hóvihar miatt be kellett zárniuk. Itt április 1-től április 18-ig működik az összeköttetés az olasz résszel (Sella Nevea).

A havazás sok síterepen olyan pályákra érkezik, ahol már rég elolvadt a hó, itt nem fog sokat segíteni. Azonban a még üzemelő síterepeken tökéletes mennyiségű utánpótlással lehet számolni, felfrissülnek a pályák, és a hóvihar elvonulása után, emelkedő hőmérsékletek között, jó körülmények mellett lehet majd síelni a következő héten. Még távolinak tűnik, de a rákövetkező hétvégén sem zárható ki egy újabb havazás.
Rudolshütte webkamera ma
Rudolshütte webkamera ma
Falkert Heidialm webkamera ma
Falkert Heidialm webkamera ma
Hochzillertal webkamera ma
Hochzillertal webkamera ma
Bad Kleinkirchheim webkamera ma
Bad Kleinkirchheim webkamera ma
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.