Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jó hír: stabilabb lesz az áramszolgáltatás a Mátrában

2013.11.12. MTI / sielok.hu

Sokan emlékeznek, hogy a tavalyi szezonban gyakran áramszünet akadályozta a sípályák üzemelését. Jó hír, hogy hétfőn az Elmű-Émász Társaságcsoport a Felső-Mátra áramellátásának biztonságosabbá tételét szolgáló automatizált transzformátorállomást telepített Piszkéstetőn.
A telepítést megelőzően a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Balázs József, a gyöngyösi körzet országgyűlési képviselője (Fidesz) felidézte: az elmúlt télen a Felső-Mátrát komoly áramkrízis sújtotta. A szolgáltatóval folytatott egyeztetések nyomán mintegy 1200 fát fognak legallyazni, távvezérelt kapcsolókat telepítenek és földkábeleket fektetnek le. Mindez azonban a Mátrára vonatkozó előírások, védettség miatt lassabb folyamat lesz - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

"Az áramszolgáltató fogyasztóbarát politikát folytat, ennek eredményeként a Felső-Mátrában élők energia-ellátása, az itteni vállalkozások élete biztonságosabbá válik" - hangsúlyozta Balázs József. Utalt arra is, hogy az elmúlt években a Mátra fejlődése újból beindult: szállodák, síparkok, turisztikai attrakciók épültek, ezért is volt fontos megoldást találni az áramkrízisre.

Boross Norbert, az Elmű-Émász Társaságcsoport kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a Mátrában sokkal bonyolultabb az energiaszolgáltatás, mint más helyeken, hiszen kiemelt természetvédelmi területről van szó. Ezért újfajta technológiát kell alkalmazni: szélesebb, de "nem brutálisan széles" nyiladékot nyitnak, s ahol a természetvédelmi feltételek megengedik, ott földkábeleket fektetnek. A fő cél, hogy több szakaszra osztva a vezetékrendszert szükség esetén lehetőség nyíljon automatikus átkapcsolásokra - mondta. Boross Norbert közlése szerint a program három éve alatt mintegy 100 millió forintos beruházással számolnak.

Távműködtetésű transzformátorállomást helyeznek üzembe Mátraszentimre közelében. MTI Fotó: Komka Péter
Távműködtetésű transzformátorállomást helyeznek üzembe Mátraszentimre közelében. MTI Fotó: Komka Péter
Az elmúlt télen - a sok hó miatt - csak januárban vezetékszakadás miatt 17 áramszünetet regisztrált a szolgáltató. Az áramkimaradások nem csak a Felső-Mátrában élő mintegy ezer embert sújtották, de komoly, adott esetben több millió forintos károkat okoztak az itteni vállalkozásoknak, szállodáknak is.

A mátraszentistváni Síparkban is örülnek annak, hogy már a téli szezonra nő a felső-mátrai települések és ez által a Sípark áramellátásának biztonsága. Elmondásuk szerint szinte teljesen megszállták Mátraszentimre térségét az ELMŰ-ÉMÁSZ szakemberei az elmúlt hetekben. A közutakról is jól látható, ahogy dolgoznak a magasfeszültségű vezetékek nyiladékaiban, amelyek napról-napra egyre tisztábbak lesznek.

Ígéreteik szerint szezonkezdetre a fenntartási munkákkal elkészülnek, 1200 fát gallyaznak le és több fejlesztés is megvalósul. Ilyen például a Piszkéstetőre telepítendő automatizált, távvezérelt kapcsolóállomás, mely gyakorlatilag azonnal képes átkapcsolni vezetékszakadás idején egy másik működő vezetékszakaszra. Jövőre pedig ha minden igaz, a legkritikusabb szakaszokon földkábeleket fognak lefektetni.

A munkálatok azért csak most késő ősszel kezdődtek el, mert a hatósági engedélyek megszerzései sok időt vettek igénybe. Szinte az egész hegység Natura 2000 terület, amely nagyban beszűkíti a lehetőségeket és lassítja az eljárások lefolytatását.
KOMMENTEK

Szállástippek
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.