Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

50 cm friss hóval érkezett a június Franciaországba!

2011.06.02. Bata Attila

50 cm friss hóval érkezett a június Franciaországba! Didergő mormoták, hó alatt lapuló virágok, hóval vastagon fedett teraszok képei köszönnek vissza a Franciaországot június első napján beterítő hatalmas havazás után. Sok helyen az egész tavalyi szezonban nem esett ennyi hó egy nap alatt, mint most a nyár elején.
Nem igazán megszokott a júniusi havazás Savoie régióban, az egyik ismert síterep, Chamrousse lakosai nyárból a télbe csöppentek. Négy nappal ezelőtt még 30 fok melegben izzadtak, majd tegnap reggel mínusz egy fokra és 30 centiméter friss hóra ébredtek az ajtójuk előtt. Néhányan tényleg elővették a síléceket, így könnyebb volt eljutni a boltig. A hó már 600 méteres magasságban megmaradt, 1800 méteren 40-50 cm hullott, a magasabb részeken csak becsülni lehet, hogy még ennél is több esett.

A meteorológiai intézet friss hóadatai mintha februárt idézték volna. Íme, néhány ismert síterep szerda reggeli adata: Meribel 50 cm, Les Arcs 45 cm, Courchevel 43 cm, La Plagne 36 cm, Tignes, Val d'Isere és Bessans 30 cm. Gyorsan tegyük hozzá, hogy ezeket az adatokat az üdülőfalvak magasságában mérték és nem a hegycsúcsokon!

A már említett néhány nappal korábbi kánikula mellett az is hihetetlenné teszi a havazást, hogy a hegyvidéken már hosszú idő óta nem esett csapadék, egy hosszú aszályos időszakot tört meg a havazás. Nagyságában hasonló havazás az előző szezonban csak egyszer történt, akkor sem az összes síterepen. 2010. december eleje óta nem esett ennyi hó a legtöbb francia síterepen! Természetesen azt se felejtsük el, hogy egy az elmúlt idényben 50 százalékkal kevesebb hó esett a Francia-Alpokban, amely nem sok jót jelent az idei gleccserszezon kezdete előtt.

A 850 méter magasan fekvő Bourg Saint Maurice településen (Les Arcs síterepének egyik faluja) is 11 cm hó hullott. Utoljára 1984-ben havazott itt júniusban, akkor június 3-án 5 cm hó hullott. A havazás nagyobb fennakadásokat is okozott az energiaellátásban, körülbelül tizenötezer lakás maradt ideiglenesen áram nélkül.

Franciaországon kívül Olaszországban és Svájcban is havazott, itt az 1500 méter feletti részeken 15-20 cm friss havat mértek. Zermatt és Saas Fee falvakban 15 cm, Adelbodenben 11 cm esett.

Az időjárás hamarosan ismét a nyári arcát mutatja, és a frissen lehullott hó hamarosan elolvad a francia meteorológusok jóslatai szerint.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.