Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanada: a szezon első halálos lavinabalesete

2016.09.28. Bata Attila

Az utóbbi napokban 20-30 cm friss hó hullott az amerikai és a kanadai hegyekben. Az első olyan havazás, amely már síelhető mennyiségű havat hozott többeket is kicsábított a hegyekbe. Egy szerencsétlen esettel megtörtént a szezon első halálos síelős balesete is, amely lavinaomlással indult.
A helyszín (Kép: Parks Canada)
A helyszín (Kép: Parks Canada)
A kanadai Lake Louise-hoz közeli Victoria-hegyre indult két síelő vasárnap reggel. Bár havazott Észak-Amerikában az utóbbi napokban, a síterepeken még messze nincs annyi hó, hogy megkezdődjön a szezon. Természetesen a síelésre kiéhezett megszállottak tömege indult el a hétvégén egy kis csúszásra, amely jelenleg csak egy kiadós túrázás után lehetséges. A két fiú is fel akart gyalogolni a csúcshoz, majd lecsúszni, de az időjárás miatt kénytelenek voltak visszafordulni.

Lefele már lécen jöttek, amikor a Nemzeti Park szakértői szerint az egyikük elindíthatott egy 20-30 méter széles és 15-20 cm mély lavinát. Ez egy enyhe fokozatú lavina, de ebben az esetben elég volt ahhoz, hogy az egyik fiút elsodorja a közeli sziklafal széléig, ahonnan kb. 60-90 métert zuhant a mélybe.

A helyszín közelebbről (Kép: Parks Canada)
A helyszín közelebbről (Kép: Parks Canada)
A másik síelő életben maradt, sértetlenül megúszta és sikerült eljutnia a közeli menedékházhoz. A hegyi mentők a rossz időjárás miatt csak hétfőn tudtak eljutni a helyszínre, ahol megtalálták a holttestet.

Az áldozat egy 27 éves, megrögzött síelő volt, a környék hegyeinek szerelmese. Számos síelős oldalra töltötte fel beszámolóit és videóit kalandjairól. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.