Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karintia: 45 milliós eurós beruházások a síterepeken

2011.11.26. Stánicz Balázs

Karintia: 45 milliós eurós beruházások a síterepeken A karintiai sípályák idén mintegy 45 millió eurót fordítottak a fejlesztésekre; új sípályák, felvonók, hóágyúrendszer kiépítése, hogy csak a nagyobb projekteket említsük. A legtöbbet Goldeck síterepe költötte, ahol mintegy 22 millió eurót invesztáltak az új felvonókba.
Goldecken egy új hatülésest, egy kabinost továbbá négy hektár új sípályát hoztak létre, ezzel a fejlesztéssel mondhatni egy új síterep jött létre, kommentálta az idei újdonságokat Reinhard Zenser a Karintiai Turizmustól. (A goldecki újdonságokról a napokban külön cikket is olvashattunk).

Fejlesztések több karintiai síközpontban is

Goldeck mellett több karintiai síparadicsomban is megannyi újdonságnak örülhetünk. A tartomány északi határán fekvő Katschbergen a Silverjet 2 kabinost húzták fel, ami jelenleg is próbaköreit futja. Igaz, ha túl szigorúak vagyunk, akkor a fejlesztés már inkább Salzburg tartományhoz kapcsolódik, hiszen az Aineck már e tartomány határain belül található (szerk.) Mölltalon hét millió eurót kóstált az új lift és a hozzá tartozó lejtők, Bad Kleinkirchheimben mintegy 2,5 millió eurót költöttek a hóágyúrendszer fejlesztésére.

Ugyanakkor az érem másik oldalán ott vannak a kis síterepek, amik a túlélésért küzdenek, és sajnos az utóbbi években egyre több kényszerült bezárásra vagy liftek leépítésére (Simonhöhén a négyülésest szerelték le).

Egy euróval emelkedtek a napijegyek

A sípályák kétharmada hóágyúzható
A sípályák kétharmada hóágyúzható
Átlagosan 50 cent és egy euró közt emelkedtek a napijegy árak, amik a beruházások mellett az egyre növekvő energiaárakkal magyarázhatók. A 2011/12-es szezonban a két legdrágább karintiai síterep Nassfeld és Bad Kleinkirchheim, ahol 41 euróba kerül az egy napos síélmény.

Összesen mintegy 700 km pálya, 58 kabinos-, és ülőfelvonó, továbbá 200 húzólift üzemel a tartományban. Kétségtelen, hogy a síterepek a téli turizmus húzóágazatának számítanak a mintegy 1000 alkalmazottal és 50 millió euró bevétellel. Az említett számok természetesen a hotelek és egyéb kiszolgáló egységek nélkül értendőek. A következő hetekben kezdetét veszi a síközpontokban a hóágyúzás, jelenleg a karintiai sípályák kétharmada hóágyúzható.

Szorosabb együttműködés a lifttársaságokkal

Az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött a déli tartományban a téli turizmus, ezzel együtt az árak is emelkedtek. Évente 23 000 szezonjegyet adnak el - Karintia és Kelet-Tirol szezonbérlet -, ami jelenleg 492 euróba kerül a felnőtteknek és 890 euróba az egygyermekes családoknak. Löscher Úr, a gazdasági kamara vezetője árbeli engedményeket ígért ezen a területen, igaz ez elsősorban a helyieket érintené.

Sikerült egyezségre jutni az energiaszolgáltatókkal, így immáron minden síterep azonos áron kapja az elektromos áramot, pedig eddig a nagyobb síterepek olcsóbban vásárolhatták azt, mint a kisebbek.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.