Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magas-Tátra: szombattól lehet síelni a Lomnici-nyeregben!

2014.03.21. 2014.03.22. Bata Attila | frissítve: 2014.03.22.

A magas-tátrai szezon hóviszonyainak egyik meglehetősen érdekes, de jól működő mérési pontja, hogy mikor nyit ki a Lomnici-nyereg alatt található meredek hegyoldal. Mivel itt tilos hóágyúzni, a nyitás attól függ, hogy a szezonban mikorra gyűlik össze annyi hó, hogy meg lehet nyitni a pályákat.
Az idei tél nem a hórekordok miatt kerül majd be a Magas-Tátra történelemkönyvébe. Az egész Szlovákiát sújtó enyhe tél miatt az a ritka helyzet állt elő, hogy Tátralomnicon a Start megálló és a Kőpataki-tó közötti pályákat csak január végén lehetett először használni. Ugyanez a helyzet a Csorbató környékén, itt is csak január végére havazták be a fenti hosszabb pályákat. Normális esetben, ezeket a pályákat a karácsonyi ünnepekre szokták megnyitni.

Már készítik a pályát (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook)
Már készítik a pályát (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook)
Január elején, a szállásadók és vendéglátók szokásos „arany hete” alatt is alig lehetett síelni. Az orosz, ukrán és egyéb egykori szovjet utódállamból érkezett turisták számára kénytelen voltak beindítani a Lomnici-nyeregbe közlekedő kétüléses liftet, hogy ezzel is növeljék a lehetséges programok számát, ha már síelni nem lehetett. Nos, ugyanez a kétüléses szombattól már végre síelőket is szállíthat, hiszen megnyílik a hegyoldal és vele együtt Szlovákia leghírhedtebb pályája, a fenti fekete jelzésű.

Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook
Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook
A síterep weboldala szerint a nyeregben 80 cm vastag a hóréteg, ebben a szezonban először ilyen vastag. Az persze más kérdés, hogy a köves-sziklás hegyoldalban mire elég ez a hóvastagság. A korábbi időkben már ennél vékonyabb hóval is megnyitottak, igaz akkor mindenkit figyelmeztettek, hogy csak saját felelősségre tessék csúszni.

Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook
Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov / Facebook
Az idei nyitás késését jól mutatja az alábbi táblázat, amely az utóbbi évek nyitását sorolja fel a Lomnici-nyeregben.

Év Hónap, nap
2014 március 22.
2013 január 30.
2012 január 20.
2011 január 30.
2010 február 14.
2009 január 2.

 

<script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
KOMMENTEK
Ámmer viktória | 2014.03.22. 16:10
Nagyszerű hogy megnyitott a pálya!Sajnos nem túl sok hó esett idén felénk de én bízom benne hogy nem tűnik el Európából a hó!

Szállástippek
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.