Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: hol lehet síelni?

2015.11.12. 2015.11.13. Stánicz Balázs | frissítve: 2015.11.13.

Lassan november közepe - aki még nem síelt az elmúlt hetekben, az már biztosan szeretne. Összeszedtük, hogy hol lehet síelni a szomszédoknál és milyenek a hóviszonyok.

Napsütés van, hó már kevésbé

Három hete tart a napos idő Ausztriában, minden síelő álma, már csak a hó hiányzik. Október 19. óta jelentősebb havazás nem volt az országban. Helyette napsütés, majd igen enyhe idő. Ez kezdetben még nem okozott gondot, mivel alacsony páratartalommal párosult, november első napjaiban egyes gleccsereken 10% és alatti légnedvesség tartalmat mértek. Ilyen értékek mellett még plusz fokok mellett sincs számottevő hóolvadás és a hó is porhó maradhat. A múlt héten a száraz levegő távozott, a helyét a főn, majd az enyhe nyugati szél vette át. Így történhetett az, hogy míg csütörtökön és pénteken porhavas gleccserpályákon húzhattuk a szezon első íveit, addig a hétvégére porhó helyett a legtöbb helyen tavaszi hó fogadta a síelőket.

Kilenc síterepen lehet síelni

Jelenleg kilenc síterepen lehet síelni, hét gleccsersípályán (öt tiroli gleccser, továbbá Mölltal és Kaprun) és kettő „normál” síterepen. Utóbbiak tiroli sípályák; Obergurgl-Hochgurgl a 3000 méteres magasságának köszönheti a sínapokat, míg a jóval alacsonyabban fekvő kitzbüheli Resterhöhe a tavalyról elrakott hónak. Itt egy pálya üzemel és azt bizonyos napokon csak a versenyzők használhatják. Mindenesetre le a kalappal, hiszen 2000 méter alatt a jelenlegi körülmények közt még mindig tartja magát a pálya.

Dachstein bezárt

Dachstein gleccser bezárt, a stájer gleccseren szinte elolvadt az összes hó, igaz az osztrák gleccserek közül itt esett októberben a legkevesebb és még hóágyújuk sincs. Bár az elmúlt hetekben hóágyúkkal sem lehetett havat gyártani, Pitztalon a 3400 méteren álló hóágyú is munka nélkül maradt.

Hétvégén jön a hó

Hétvégén hidegfront éri el Ausztriát, a hegyekben 10-15 fokkal hidegebb lesz, 2000 méteren szombat kora délután -4 fokkal, a gleccsereken még hidegebb várható. A hideg mellett havazás is jön két részletben, szombaton, majd vasárnap. Az óvatos becslések szerint a gleccsereken 10-15 cm, helyenként akár 20 cm hó is eshet. A friss hó mellett hideg lesz, így hosszú idő után üzembe állhatnak a hóágyúk.
KOMMENTEK
stelvio | 2015.11.13. 11:22
Akinek van még türelme, annak jó híreim vannak! Az utóbbi napokban egyre kitartóbban mutogatják a modellek a 20-a utáni fordulatot. Ráadásul egyre inkább számolnak egy kiadós mediterrán ciklonnal az Alpokra, azaz a középső és keleti régiók 1000-1500 méter felett kiadós havazást kaphatnak. Várhatóan visszamelegedés nem következik majd be. Bár pillanatnyilag űrtávolságban van időben, de november végére Ausztriába beköszönthet az igazi tél, akár még az 1000 méter alatti pályákra is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.