Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szép búcsú: Vonn és Svindal is világbajnoki érmes

2019.02.10. Bata Attila

Nagyon sokan várták az alpesi világbajnokság első hétvégéjét. Nemcsak azért, mert most rendezték a sportágon belül is királykategóriának számító lesikló versenyeket, hanem azért is, mert utoljára láthattunk versenyezni a két korszakos zsenit, Lindsey Vonn-t és Aksel Lund Svindalt.
Vonn és Svindal a vb nyitóünnepségén (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Vonn és Svindal a vb nyitóünnepségén (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Haladjunk időrendben. A szombati férfi verseny időpontját többször is halasztani kellett. Erős havazás, szél, olyan körülmények, amelyekben még a hobbisíelők sem szeretnek síelni, nemhogy azok, akik 100 km/órával száguldanak. A versenyt, sokak rosszallása ellenére, mégis megrendezték, amely norvég sikert hozott. Ezúttal nem Svindal, hanem a csapattárs és barát Jansrud végzett az első helyen, ahogy az a mostani világbajnokságos már lenni szokott, apró különbséggel, két századmásodperces előnnyel.

Svindal (balra) és Jansrud (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Svindal (balra) és Jansrud (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Vasárnap már kedvezőbb volt az időjárás, de így is lerövidített pályán rendezték meg a versenyt. Vonn hármas rajtszámmal indult. A felső részen valamit elronthatott, mert komoly hátrányt szedett össze, viszont az alsó szakaszon a legszebb napjaira emlékeztetően síelt, ezen a részen mindenkit megvert. A kérdés csak volt, ki tud annyi előnyt szerezni a felső részen, ami a célig kitart Vonn ellen?

A világbajnoki címvédő Ilka Stuhec kilences rajtszámmal őrült tempóban kezdett, a végén ugyan időt veszített Vonnal szemben, de így 49 századdal volt gyorsabb, így a versenyt is megnyerte.

Vonn szinte az összes esélyes vetélytársát 'kiizgulta", már csak a 19-sel induló svájci Corinne Suter volt hátra, aki végül bejött a második helyre, így bronz jutott a visszavonuló amerikainak, aki ezzel is teljesen boldog volt.

Vonn 3-as rajtszámmal a harmadik helyen (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Vonn 3-as rajtszámmal a harmadik helyen (Kép: Alpina VM i Åre 2019)
Nem kétséges, hogy két olyan versenyzőtől búcsúzunk, akik meghatározták az utóbbi 12-13 év síelését. Rengeteget tettek a síelés népszerűsítéséért, eredményes pályafutást zártak. Sajnos sikereikért komoly árat fizettek, többször is súlyos sérüléseket szenvedtek pályafutásuk alatt. Az utolsó versenyüket sem teljesen egészségesen futották, ezért is értékes ez az 'összeszorított fogakkal' elért érem.

Mindketten megnyertek szinte mindent. Olimpiai, világbajnoki és összetett világkupa elsőségek a nevük mögött. Svindal karrierjéből talán egy kitzbüheli lesikló győzelem maradt ki, Vonn pedig 4 győzelemmel maradt le a svéd Ingemar Stenmark 86 vk győzelmétől. De Vonn egyik álma teljesült Stenmark ott volt utolsó versenyén és egy hatalmas virágcsokorral köszöntötte a célban. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.