Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: 75 ezer diák síoktatását támogatták

2017.02.22. sielok.hu

A szlovák kormány 150 eurós támogatásának köszönhetően tavaly 75.000 alap- és középiskolás diák vehetett részt sítanfolyamokon. A kurzusokon töltött éjszakák száma közel 300 ezer volt.
A sítanfolyamok támogatásával a hazai idegenforgalom fellendülését támogatja a kabinet - legalább is erről beszélt Robert Fico kormányfő, aki korábban a puhói járásban található Láz községben tett látogatást egy helyi sítanfolyamon.

„A kormány a sítanfolyamok támogatásával egyharmad részben vett részt az idegenforgalom fellendítésében. Ahogy engem a lázi (Lazy pod Makytou) iskola igazgatója tájékoztatott, intézkedésünk bevezetése előtt csak a diákok közel egyharmada járt a sítanfolyamokra, ma gyakorlatilag a kurzusok 100 százalékos részvételéhez közelítünk“ – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: 2016-ban a sítanfolyamokra hozzávetőleg 10,7 millió eurós (kb. 3,3 milliárd forint) állami támogatást nyújtottak.

2017-ben 13 milliót költenek sítanfolyamokra

2017-ben arra számít a kormány, hogy a hazai sítanfolyamokon majd közel 88.400 diák vesz részt, akikre 13 millió euró (kb. 4 milliárd forint) körüli összeget költ az állam. „Ha a 10,7 millió eurós költség következtében egyharmadával fellendült az idegenforgalom, akkor ez kiváló célra költött pénz volt. Nem beszélve annak szociális és további következményeiről, amelyekkel ez a projekt jár“ – egészítette ki az elmondottakat Fico azzal, hogy a kormány a következő években is fenntartja a sítanfolyamok támogatási rendszerét.

Ivana Magátová, a közlekedési és építésügyi tárca idegenforgalmi részlegnek vezérigazgatója arról számolt be, hogy a síkirándulások támogatását célzó kormányzati intézkedések is egyértelműen pozitívan befolyásolják az idegenforgalom fejlesztését. A síközpontok bevétele ezen döntés után 30-70 százalékkal nőtt.

„Az olyan gazdasági hatásokon kívül, mint a foglalkoztatottság támogatása és a régiók fejlesztése, a támogatásnak másféle dimenziója van az esetleges ügyfelek nevelésében. Ifjúságunkat megtanítjuk síelni, és kiépítjük bennük a régióhoz való kötődést, ahová majd később a családjukkal térnek vissza“ – egészítette ki Magátová. Csöppet sem kevésbé fontos a sítanfolyamok támogatásának egészségügyi és szociális dimenziója.

Megugrott a síközpontok kihasználtsága

További pozitívum a síközpontok eddiginél rentábilisabb kihasználása, hiszen a sítanfolyamok hétfőtől péntekig tartanak, amikor nem nehezedik akkora nyomás a központokra, mint a hétvégéken.

Marek Harbuľák, az Idegenforgalmi Szövetség elnöke elmondta: tavaly a hazai idegenforgalom terén az évközi viszonylatban több mint 1,1 millióval nőtt a síközpontokban töltött éjszakák száma. Legnagyobb mértékben, mintegy egyharmad részben ez éppen a sítanfolyamok támogatásával indokolható. „Gyakran olyan térségekről van szó, amelyek a síelésre alkalmas lejtők szempontjából nem éppen a legmenőbbek, kissé távolabb találhatók, ám sífelvonókkal és megfelelő tereppel rendelkeznek. A statisztikai adatokból látjuk, hogy tavaly a látogatottságuk valamennyi megyében nőtt“ – hangsúlyozta Harbuľák - írja a szlovákiai magyar nyelvű hírportál.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.