Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákiában már készülnek a síszezonra

2022.11.11. Bata Attila

Nem tűnik egyszerűnek a 2022/23-as síszezon Szlovákiában, de szerencsére nem fog elmaradni. Az augusztusi világvége hangulat mára jelentősen javult, de még mindig van bizonytalanság az üzemeltetéssel kapcsolatban.
Tátralomnicon már tesztelik a hóágyúkat
Tátralomnicon már tesztelik a hóágyúkat
Két járvány sújtotta szezon után idén ismét újabb kihívás elé kerültek a szlovák síterepek. Ezúttal a megnövekedett energiaszámlák miatt fájhat a fejük. Tavaly elég szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be a síterepeken és szállodákban. Ennek egyik „eredménye”, hogy a szlovákok a síelést nagyvonalúbban engedélyező lengyel síterepeken kötöttek ki. Másrészt a lengyelek is inkább otthon síeltek, mint a Tátrában. Ezt nem mi mondjuk, hanem a szlovák síterepeket összefogó egyesület, a Lavex.

Ugyanez az egyesület tegnap Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) tartott szezonnyitó sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, hogy idén nagyon várják vissza a lengyel és a cseh síelőket is. Ennek érdekében egy nagyágyút is bevetettek, a szlovákok világklasszis síelője Petra Vlhová is szerepel a reklámkampányban.

Kiderült, hogy a szlovák síterepek az idén 25 millió eurót költöttek fejlesztésekre, amelyből 17-et elvisz az új kabinos lift Jasnán. A maradék pénz nagy része új hóágyúkra ment, vagy a meglévő hóágyúk üzemeltetésének fejlesztésére, hogy változó időjárási viszonyok mellett hatékonyan tudjanak működni.

A Lavex szerint idén a közepes méretű szlovák síközpontok kb. 2-3 euróval emelik a napijegyek árát, a kisebb síterepeken ennél kisebb lesz a drágulás.
Donovaly. A szezonbérleteket már árulják, még mindig kedvezménnyel. A 199 eurós kezdeti ár most 249-nél tart, a teljes ára 349 lesz december 24-től.
Sokan észrevették, hogy a legtöbb szlovák síterep még nem hozta nyilvánosságra a napijegyárakat. Ennek igazán egyszerű oka van: még ők sem tudják, mi mennyibe fog kerülni. Augusztusban még úgy nézett ki, hogy sok síterep ki sem nyit a magas áramszámlák miatt. Mára az energiaárak csökkentek, de még mindig sok a bizonytalanság, főleg a jövő évvel kapcsolatban.

Egyfelől sok síterep nem tudja, hogy milyen áron jut energiához, másrészt milyen segítségre számíthat az államtól.

Kedden a parlamentben elhasalt az a javaslat, amely a síterepek ÁFÁ-ját 20-ról 10 %-ra csökkentette volna január és április vége között. Ennek néhány héten belül ismét nekifutnak. A kisebb síterepek ezt nem érzik olyan hatalmas segítségnek, ahogy mondják: „csepp a tengerben”. Nagy segítség lenne számukra, ha kiszámíthatóbb és olcsóbb energiaárakkal tudnának kalkulálni. Ennek tegnap megnyílt a szabályozási háttere, hiszen a szlovák parlament elfogadta, hogy a vállalatok támogatást kaphatnak a magas energiaárak kompenzálásra.

Az tehát biztos, hogy hamarosan indul a szlovák síszezon, pl. Chopok december 3-án, Csorba-tónál egy, Tátralomnicon pedig két héttel később.

A héten Budapesten tartott sajtótájékoztatót a Szlovák Turisztikai Hivatal Hivatal, melyen a Tátra, Donovaly és Selmecbánya turisztikai szakemberei mutatták be a téli szezon újdonságait. A Chopokon történt fejlesztésekről már korábbi cikkeinkben beszámoltunk, Donovaly és Selmecbánya terveiről hamarosan írunk részletesen.

Fehér Gyula, az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság szervezője elmondta, hogy 2023. február 11-én rendezik meg a 31. versenyüket, immár tizedik alkalommal Donovalyban.
KOMMENTEK
ttamas1028 | 2022.11.11. 03:48
Még nem hozta*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Bystrina csillagcsillagcsillag
Erdőszéli wellnesshotel a Deménvölgyben, Chopok-Jasná síterepétől 6,5 km-re. Két-, háromágyas és családi szobák reggelivel, egyéb ellátás a szomszédos étteremben rendelhető. Szolgáltatások: szaunák, pezsgőfürdő, fitneszterem, játszószoba, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.