Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így köszöntik a tavaszt a síterepek

2016.04.04. 2017.03.21. sielok.hu | frissítve: 2017.03.21.

Számos kreatív módja létezik a tél búcsúztatásának. A fanatikus hófüggők számára fájdalmas az elválás, ezért különböző őrült versenyekkel próbálják könnyebbé tenni. Vicces jelmezekben, bolondozva csúsznak át a télből a tavaszba. Nézzük, mik erre a legjobb módszerek!

Nemzeti csúszás és Spring Splash

A hazai síterepeken is igyekeznek valamilyen módon emlékezetessé tenni a szezon végét. Március 15-e alkalmával kokárdás nemzeti csúszást rendeztek Eplényben és Mátraszentistvánon.
Télbúcsúztató jelleggel pedig rendeztek már Flúgos futamot és vicces tóba csúszást is.
Eplényben idén Spring Splash néven kerül megrendezésre a tavaszköszöntő esemény, melyet 2017. március 25-én tartanak az Intersport Síaréna Snowparkjában. A megmaradt hóból különböző akadályokat és ugratókat készítenek, lesz közös grillezés és egyéb programok is.

Pond Skimming - avagy csúszás a télből a nyárba!

Ez az egyik legnépszerűbb formája annak, hogy magunk mögött hagyjuk a síszezont. A versenyzők általában sível vagy snowboarddal - esetleg szánkóval, hófánkkal vagy szinte bármivel, ami csúszik - lesiklanak egy rövid lejtőn, aminek az aljában egy kis tavacska található. A feladat a víz tetején maradva átjutni a túlpartra.

Ez a művelet ritkán sikerül, ezért több kategóriában is díjazzák az indulókat. Elismerést kap a legszebb jelmez, a legtovább állva maradt versenyző és a legszebb esés bemutatója is. A nassfeldi Waterslide Contest versenyen a meztelen csúszást is külön értékelik.

A 2016-os Snow Beach Day és a Waterslide Contest legszebb megoldásai és az elmaradhatatlan meztelen csúszás (18+)

Dummy Downhill - a síbábuk versenye

Főleg amerikai síterepeken terjedt el ez a különös megmérettetés. A feladat egyszerű, le kell csúszni egy viszonylag meredek lejtőn sílécen vagy hódeszkán, vicces jelmezeket öltve, majd egy ugrató és egy szép repülés után lehetőleg minél nagyobb erővel a földre vágódni. A becsapódás erejét és a rongálás mértékét ugyanis külön pontozzák, minél több darabra esik a versenyző, annál jobb!

Még szerencse, hogy ezen a vetélkedőn nem hús-vér emberek vesznek részt, csupán az általuk tervezett és épített tesztbábuk törik magukat apró darabokra. Elképesztő csapatmunka és komoly mérnöki tervezés előzi meg egy-egy bábu elkészítését és feszült figyelemmel drukkolnak az alkotók, hogy versenyzőjük eljusson az ugratóig és egy látványos trükköt bemutatva a földre csapódjon. A télbúcsúztatás mellett egyúttal kreatív módon szabadulhatunk meg a selejtezésre ítélt sífelszereléstől.

Összefoglaló a tavaly Kanadában megrendezett versenyről, ahol egy snowbike-on még Darth Vader is feltűnik

Hardbooter's day - a retró és a kemény cipők napja

Igazi nyolcvanas évekbeli karnevállal inthetünk búcsút a síszezonnak az olaszországi Courmayeur síterepén. Itt ugyanis időutazással ünneplik a tavasz kezdetét, csodálatosan rikító színekben pompázó retró overallokat öltenek és szigorúan a nyolcvanas évek felszereléseit és kemény cipőit használják a Hardbooter's Day elnevezésű versenyen, melyet idén április 8-án rendeznek meg.

A színpompás szlalomfutam Davide Marciandi snowboardversenyző emlékének tisztelegve jött létre, aki 2000-ben ezen a síterepen vesztette életét egy lezárt pályán történt lavinabalesetben.
Keménycípővel és retró síruhákkal ünneplik a tavaszt az olasz Courmayeur síterepen | Fotó: Facebook
Keménycípővel és retró síruhákkal ünneplik a tavaszt az olasz Courmayeur síterepen | Fotó: Facebook

Rope Team Race - hárman egy kötélen

Igazán nagy múltra tekint vissza ez a versenytípus, Hochfügen-ben idén húsvétkor 54. alkalommal rendezik meg ezt az összekötözős síversenyt. Háromtagú csapatok nevezhetnek és a lényeg, hogy úgy kell lecsúszniuk a kijelölt pályán, hogy közben mindhárman egy kötelet tartanak a kezükben.

Rendeznek futamot nagyoknak és kicsiknek és az egészet egy kétnapos ünnepléssel kötik össze Hochfügen Snowdown rendezvény keretében.
Hochfügenben a kötéllel sízés a hagyományos szezonzáró esemény | Fotó: www.tyrol.com
Hochfügenben a kötéllel sízés a hagyományos szezonzáró esemény | Fotó: www.tyrol.com

Kincskeresés a sípályán

Népszerű tél végi szórakozás a kincskeresés, melyre tökéletesen alkalmas terep a sípálya. Obertauernben hóba ásott kincsesládákat kell megtalálniuk a versenyzőknek április 8-10. között a Gamsleiten Kriterium nevű rendezvényen.

A svájci-francia határon Portes du Soleil síterepén egy egész terepre kiterjedő játékot rendeztek január 20-21. között Jeu de Pistes néven. Egy térkép segítségével ellenőrző pontokat kell megtalálni a síterep különböző pontjain. Aki becsekkolt legalább öt ellenőrző pontra, az részt vett a sorsoláson, amin egy Portes du soleil napijegyet lehetett nyerni.
Kincskeresés Obertauernben - a versenyzők egy ásó segítségével kutathatnak a 30 db ajándékot rejtő ládika után
Kincskeresés Obertauernben - a versenyzők egy ásó segítségével kutathatnak a 30 db ajándékot rejtő ládika után

Hógolf - galléros póló és sícipő

Szintén nagy múltú esemény a Snow Golf Tournament, melyet Kaliforniában 34. alkalommal rendeznek meg április 9-án, Squaw Valleyben. A golfversenyen minden a klasszikus szabályok szerint történik, azzal a kivétellel, hogy a versenyzők golfautó helyett síléceken közlekednek.

Ezen a versenyen is fontos a megjelenés, a legjobb jelmezt díjjal jutalmazza a zsűri, a verseny legjobbjai pedig értékes ajándékokat kapnak, úgy mint repülős körutazás, Golf klub belépő vagy síszemüveg.
Kaliforniában a hógolf a sikkes télbúcsúztatás | Fotó: www.squawalpine.com
Kaliforniában a hógolf a sikkes télbúcsúztatás | Fotó: www.squawalpine.com

Hóröplabda - vetődni nem érdemes

Egy másik téliesített nyári sport az úgynevezett hóröplabda. A szabályok szintén változatlanok, csupán a terep más. A versenyzők egy szabványos röplabdapályán ütögetik a labdát a háló felett, a vetődés viszont kevésbé kellemes, forró homok helyett ugyanis jeges hó borítja a pályát.

A hóröplabda nemcsak vicces esemény, igazi "versenysporttá" fejlődött. Évről évre egyre több helyszínnel bővül a versenysorozat, a 2016/17-es szezonban már összesen hat síterepen rendezik meg. Az idei házigazdák: a cseh Špindlerův Mlýn, a svájci Disentis, a szlovén Kranjska Gora, az osztrák Wagrain-Kleinarl és az olasz Kronplatz síterep.
A hóröplabdának többállomásos bajnokságot is szerveznek | Fotó: snowvolleyball.com
A hóröplabdának többállomásos bajnokságot is szerveznek | Fotó: snowvolleyball.com
KOMMENTEK
tibor.becker | 2016.04.12. 15:53
Az idei kincskeresésröl képek :https://www.meinbezirk.at/lungau/le...ute/10-jaehriges-jubilaeu...
Nem volt az idöjárás kegyeltje, de legalább friss hóban voltak :-). Üdv, Tibor
tibor.becker | 2016.04.12. 16:01
Kincskeresés: 34 ládikából 7-et nem találtak meg. A főnyereményt, egy BMW X4 kulcsát viszont igen. Üdv, Tibor
forrás: http://www.meinbezirk.at/lungau/fre...izeit/das-war-die-schatzs...
tibor.becker | 2016.04.12. 16:04
Bocsi, helyesen: a BMW kulcsát kisorsolták.Üdv, Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Arena Franz Ferdinand csillagcsillagcsillagcsillag
Nassfeld egyik legújabb szállodája közvetlenül (100 m) a síterep völgyállomásánál várja vendégeit, kétágyas és családi szobákkal, félpanziós ellátással. Wellness részleg fűtött bel- és kültéri medencével, szaunákkal, gyermekeknek 140 m2-es játszóbirodalom, mászófal!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Chalet Kammleitn
Tradicionális alpesi panzió Karintiában, a nassfeldi sítereptől 4 km-re. 2, 3 és 4 ágyas szobák félpanziós ellátással, szaunázási lehetőséggel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnleitn csillagcsillagcsillag
Családi vezetésű kis szálloda a Nassfeldre vezető kiskabinos lift völgyállomásától 4 km-re. Az egy- és kétfős, valamint családi szobák heti turnusokban, félpanziós ellátással foglalhatóak!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.