Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tovább nőtt a zergeállomány a Tátra szlovák részén

2015.11.07. MTI

Csaknem 1400 zergét számoltak össze a Tátrában az őszi állományfelmérés során. A hegység szimbólumának számító kérődzők száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken - derül ki a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség, a SLTANAP adataiból.
A TANAP munkatársai által a múlt hónap második felében végzett állományfelmérés eredményei szerint a Tátra teljes területén - vagyis a szlovák és lengyel részén együttvéve - 1345 zerge, köztük 124 gida él.

Az idei és a tavalyi számlálás adatait egybevetve kiderül, hogy a Tátra egészét tekintve ugyan néhány tucattal csökkent az ott élő zergék száma, ugyanakkor folytatódott az a tavaly első alkalommal tapasztalt jelenség, hogy míg a Tátra lengyelországi részén csökken az állomány, addig a hegység szlovák részén folytatódik az évek óta tartó növekedés.

Zergék a Tátrában
A tátrai zergék nagyobb hányada már évtizedek óta a hegység szlovákiai részén, a TANAP területén, azon belül a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is. A Tátra szlovák részén a felmérések történetében először tavaly lépte át az ezret a zergék száma, idén pedig már 1090 példányt sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén az őszi számláláskor 255 zergét találtak, mintegy 120-szal kevesebbet, mint egy éve.

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított fajnak. A populáció a rendszerváltást követő években ismét jelentősen csökkent, a 90-es évek végére alig két-háromszáz példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, mostanra stabilizálódott és az utóbbi négy-öt évben folyamatos az állomány bővülése.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.